Zonnebrillen zijn er niet alleen voor de mode

  • Geplaatst op
  • Door Freek van Aerle
  • 2

Een zonnebril gebruik je om je ogen optimaal te beschermen



Wetenschappelijk is allang bewezen dat lange uren in de zon en zonder bescherming de ogen dusdanig kan beschadigen. Deze beschadiging kan leiden tot staar, macula degeneratie en gezwellen op het oog, waaronder kanker. Op basis van deze studies wordt het door oogartsen aangeraden dat je een zonnebril draagt die een UV protectie van 99% en meer heeft. Als je een UV-absorberende zonnebril draagt en daarnaast ook een hoed met een brede rand, dan zit je goed en ben je volledig beschermd tegen de zon.


Een zonnebril kan je op elk moment dragen als je buiten bent, in het bijzonder onder deze omstandigheden:

  • In de zomer, wanneer het niveau van ultraviolette straling (UVA en UVB) minstens drie keer hoger is dan in de winter
  • Op het strand of in het water
  • Wanneer je deelneemt aan wintersporten
  • Bij gebruik van bepaalde medicijnen die je ogen gevoelig maken voor de lichtstralen van de zon


Als je een nieuwe zonnebril gaat zoeken
dan kun je het best een zonnebril kopen die optimale bescherming biedt. De meeste zonnebrillen zijn ontworpen om onze ogen te beschermen tegen de schadelijke effecten van de zon. Vaak staat ook op het etiket van een zonnebril welke bescherming hij biedt tegen ultraviolet licht en andere vormen van natuurlijke straling. Als er op een etiket van een zonnebril het volgende staat: 99% UV protection, dan kun je ervan uitgaan dat deze de ultraviolette stralen blokkeert, en dat het een zonnebril is die je gerust kan kopen. Langdurige blootstelling aan ultraviolette (UV) straling van de zon kan veel verschillende oogaandoeningen veroorzaken. UVB straling wordt gevaarlijker geacht voor de ogen en huid dan UVA-straling.


Zowel kunststof als minerale glazen absorberen een deel van het UV licht, maar UV absorptie kan worden verbeterd door toevoeging van chemicaliën aan het lensmateriaal tijdens de fabricage of door speciale lens coatings. Als een etiket zegt dat hij een UV-absorptie tot 400nm heeft betekend dit hetzelfde als 100% UV-absorptie. Wat dus erop neer komt dat deze zonnebril een goede zonnebril is tegen bescherming van UV stralen.


Sommige glazen zijn gemalen en gepolijst om de kwaliteit van de glazen te verbeteren. Natuurlijk wil je een zonnebril kopen die correct is en de juiste bescherming biedt, kijk daarom naar een zonnebril met een rechthoekig patroon. Houd de glazen op een comfortabele afstand en bedek één oog. Beweeg de bril langzaam van links naar rechts, dan omhoog en omlaag. Als de lijnen recht blijven, dan zijn de glazen prima. Als de lijnen wiebelen, vooral in het centrum van de lens, dan kun je liever een ander zonnebril proberen.


Zonnebril glazen kunnen altijd breken, ook al zijn ze van kunstof. Alhoewel de minerale glazen natuurlijk sneller breken is dit toch geen reden om niet voor minerale glazen te gaan. De meeste zonnebrillen komen met kunststof glazen. Kunststof glazen wordt gemaakt van Polycarbonaat. Het wordt vooral gebruikt in vele sport zonnebrillen, het nadeel van deze glazen is dat ze snel krassen. Als je een zonnebril met polycarbonaat glazen koopt is het raadzaam om er een uit te zoeken die een krasbestendige coating heeft.


Gepolariseerde glazen zijn glazen die een filterende effect hebben en het licht-zonlicht dat weerkaatst op gladde oppervlakken zoals bestrating of water filtert. Het kan bijzonder nuttig zijn voor tijdens het rijden, waterskiën en vissen. Let wel op dat polarisatie niets te maken heeft met UV licht absorptie, gelukkig worden daarom nu veel gepolariseerde glazen gecombineerd met een UV-blokkerende stof. Zoals gewoonlijk is het ook hier nodig om het etiket van de zonnebril na te gaan om er zeker van te zijn dat de glazen zorgen voor maximale UV-bescherming.


Mee kleurende glazen worden automatisch donkerder in fel licht en worden steeds lichter bij weinig licht. Het grootste deel van de verduistering vindt plaats in ongeveer een halve minuut, wat echt super snel is. Mee kleurende glazen komen in een uniform of gradiënt tint voor. Hoewel mee kleurende lenzen goede UV-absorberende zonnebrillen kunnen zijn is het toch belangrijk om het etiket te raadplegen als dit wel inderdaad het geval is.


Wrap around glazen zijn zodanig gevormd dat ze als het ware je gezicht rondom de ogen omarmen. Ze houden hierdoor van alle kanten het licht tegen zowel in de ogen als ook de huid rondom de ogen. Studies hebben aangetoond dat deze model zonnebrillen de beste bescherming bieden tegen zonlicht.


Gradiënt glazen hebben een permanente schaduw die van boven naar beneden of van boven en onderkant naar het midden loopt. Bij gradiënt glazen wordt een onderscheid gemaakt tussen single-gradiënt glazen (donker aan de bovenkant en lichter aan de onderkant) en double-gradiënt glazen (donker aan de bovenkant en onderkant en lichter in het midden). De single-gradiënt zijn niet zo goed voor sport geschikt terwijl de double gradiënt dat juist wel is. Double-gradiënt lenzen worden niet aanbevolen voor het rijden, terwijl single gradiënt zonnebrillen juist wel aanbevolen worden.


Spiegel glazen zijn glazen met een spiegel afwerkingen. Deze afwerking wordt gemaakt door dunne lagen van verschillende metallische deklagen op een gewone lens aan te brengen. Hoewel ze de hoeveelheid zichtbaar licht die in uw ogen verminderen, zijn ze niet helemaal betrouwbaar als het gaat om beschermen tegen UV-straling, tenzij dat specifiek op het etiket weergeven staat.


Ray-Ban is een zonnebrilmerk die al deze verschillende glazen in haar assortiment heeft. Dit merk is constant bezig met nieuwe ontwikkelingen op het gebied van glazen. Hierdoor brengen ze elk jaar nieuwe zonnebrillen uit met nieuwe glazen.


Welke oog aandoeningen kan je krijgen van UV straling?


Sommige mensen lopen een groter risico om een UV-gerelateerde oogletsel op te lopen dan andere mensen. Studies tonen aan dat mensen met bepaalde oogziekten zoals maculadegeneratie en retinale dystrofie een groter risico hebben om UV-gerelateerde schade op te lopen door de zon. Als voorzorgsmaatregel, moeten ze een zonnebril dragen wanneer zij naar buiten gaan.


Staar is ook een veel voorkomende oogaandoening die vooral bij oudere mensen voorkomt. Tijdens een staaroperatie, wordt de natuurlijke lens meestal vervangen door een intra-oculaire lens (IOL). Oudere intra-oculaire lenzen absorberen veel minder Uv-licht dan gewoon glas of kunststof brillenglazen. Fabrikanten van IOL's maken nu het grootste deel van hun producten UV-absorberend. Als je een staaroperatie hebt gehad en je IOL is niet de nieuwere UV-absorberende soort, zorg ervoor dat je een UV-blokkerende zonnebril en een hoed draagt voor extra bescherming. Maar zelfs als je een nieuwe IOL hebt kan het dragen van een zonnebril en een hoed absoluut geen kwaad.


Sommige geneesmiddelen maken je huid gevoeliger tegen licht en kunnen ook de ogen gevoeliger maken voor licht. Als je deze geneesmiddelen slikt is het belangrijk om de juiste voorzorgsmaatregelen te bespreken met de oogarts, geneesmiddelen die onder deze noemer vallen zijn:


Psoraleen (gebruikt bij de behandeling van psoriasis);
tetracycline;
doxycycline;
allopurinol;
Fenothiazine;


Gebruik je een of meerdere van deze geneesmiddelen dan is het raadzaam om een UV-absorberende zonnebril en een hoed te dragen wanneer je naar buiten gaat.


Contactlenzen zijn gemaakt om zicht te verbeteren
maar kunnen de ogen niet beschermen tegen Uv-licht. Er zijn contactlenzen verkrijgbaar met UV-bescherming. Deze contactlenzen zijn op speciaal verzoek verkrijgbaar. Toch is het raadzaam om als je contactlenzen drager gewoon altijd een zonnebril te dragen die beschermd tegen Uv-licht.


Situaties waarin een zonnebril niet zal werken


Natuurlijk zijn er ook situaties waarbij een zonnebril niet helpt, om maar enkele voorbeelden te roepen, booglassen, zonnebank lampen, of rechtstreeks staren naar de zon tijdens een zonsverduistering, kan ernstige schade aan uw ogen brengen en deze schade is niet te mijden door een zonnebril te dragen. In deze situaties is er een speciale bril nodig. Kijkend naar een van deze lichtbronnen zonder adequate bescherming kan een pijnlijke hoornvlies aandoening veroorzaken genaamd Fotokeratitis, maar het kan ook schade aan het netvlies veroorzaken, wat tot een permanent verlies van het centrale zicht kan leiden. Let dus hierop en draag in zo een situatie altijd de juiste bescherming. 

Reacties

  1. Freek van Aerle Freek van Aerle

    Kunt u een mail sturen naar [email protected] met uw sterktes. Dan kan ik kijken wat ik voor u kan doen zodat u een mooie zonnebril hebt waarmee uw ogen voldoende worden beschermd.

  2. Anja dela Vieter Anja dela Vieter

    goedendag, ik ben vorig jaar geopereerd aan staar en heb 2 nieuwe lenzen gekregen. Nu zijn mijn ogen erg gevoelig voor licht. Ik had altijd een zonnebril op sterkte gemaakt door een opticien. mijn leeftijd is 71 jaar en ik zoek nu een goede zonnebril liefst 2, 1 om in de auto te laten liggen en 1 voor thuis die altijd voor handen ligt. Ik ga een keer of 3 met mijn teckels wandelen en heb dan ook de zonnebril nodig ook als de zon niet schijnt maar het licht erg fel is.Ik woon in het midden van het land, groeten anja

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
← Keer terug naar de backoffice    Deze winkel is in aanbouw. Eventueel geplaatste orders zullen niet worden gehonoreerd of verwerkt. Verbergen