Diamant prijsbepaling

De 4 C's

Waar moet u op letten bij aanschaf van een diamanten sieraad? 

Allereerst bepaalt u wat voor sieraad u wilt aanschaffen. Dit kan zijn een ring, een collier, oorhangers of oorstekers, een armband of misschien wel een losse diamant als (veilige) belegging. Een mooi en luxe sieraad is in de meeste gevallen gemaakt van witgoud, geelgoud, een combinatie (bicolor) of platinum. In Nederland wordt veelal gewerkt met 14 karaat goud en in België met 18 karaat goud. 

Vervolgens wilt u meer weten over de diamant of de diamanten in het sieraad. De kwaliteit wordt vooral bepaald door de zogenaamde 4 c's (Carat, Color, Clarity en Cut).


Carat (gewicht)

Het gewicht of de maat van de steen wordt uitgedrukt in karaat. Eén karaat weegt 0,2 gram en wordt onderverdeeld in 100 punten (of 200 milligram). Deze schaal geeft een heel exact diamantgewicht en wordt afgrond tot twee decimalen, bv. 0.25 karaat of 25 punt. Omdat grotere diamanten minder vaak worden gevonden dan kleinere, is een diamant van 0.80 karaat duurder dan de optelling van 2 diamanten van elk 0.40 karaat.

Een diamant van precies 1,00 karaat is veelal veel duurder dan een, voor het oog dezelfde grote, steen van 0,96 karaat. Bij het aanschaffen van een diamanten sieraad speelt veelal de grootte (carat) van de steen een grote rol. De meeste consumenten willen vaak een zo groot mogelijke steen, maar hangt uiteraard wel een prijskaartje aan.

Color (kleur)

De kleur van een diamant wordt bepaald door deze onder gestandaardiseerd kunstlicht te vergelijken met ijkstenen, “masterstones” genoemd. Hoe witter de kleur, hoe hoger de prijs. De beoordeling gebeurt meestal visueel ("op het oog"). Tegenwoordig bestaan er ook elektronische beoordelingsmethodes.
Clarity (zuiverheid)

Een diamant die volkomen vrij is van interne en externe structuurfouten heeft de hoogste kwaliteit. Want bij een volkomen doorzichtige diamant staat niets de lichtinval in de weg. Zo’n diamant noemt men loepzuiver of “flawless”. Insluitsels en onzuiverheden gaan ten koste van de schoonheid van de steen. Om de zuiverheid te bepalen, bekijkt een expert de diamant met een vergrootglas dat 10x vergroot onder normaal licht. Hoe zuiverder de diamant hoe hoger de prijs.

Cut (slijpvorm)

De diamant heeft een uitzonderlijk hoge brekingindex. Vandaar dat geslepen diamanten weergaloos schitteren in het licht. Hoe groter het vakmanschap waarmee een diamant geslepen is, hoe groter de schittering. De juiste verhoudingen moeten immers in acht genomen worden en de afwerking moet minutieus gebeuren. Als de steen niet perfect geslepen is, vermindert het lichtspel en heeft de steen een lagere waarde. In tegenstelling tot gewicht, kleur en zuiverheid is hier dus mensenwerk bepalend voor de kwaliteit.

 
Deze pagina is in samenwerking met de Diamantair Stockx te Helmond gemaakt. 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
← Keer terug naar de backoffice    Deze winkel is in aanbouw. Eventueel geplaatste orders zullen niet worden gehonoreerd of verwerkt. Verbergen
Powered by Lightspeed