Overzet zonnebrillen

  • Geplaatst op
  • Door Freek van Aerle
  • 0

Overzet zonnebrillen

De zon is niet alleen schadelijk voor de huid, maar kan ook schadelijk zijn voor de ogen. Veel mensen zien een zonnebril als een modeaccessoire, maar een zonnebril zorgt er ook voor dat je ogen beschermd worden tegen de zon. Bescherm je je ogen niet tegen de zon, dan kan je hier veel last van krijgen en bovendien op de lange termijn problemen krijgen met de ogen. 

Draag je een bril en wil je je ogen wel beschermen tegen de zon, maar wil je geen zonnebril op sterkte aanschaffen? Dan betekent dit niet dat je geen zonnebril kunt dragen en je ogen dan maar niet kunt beschermen tegen de felle stralen van de zon. Voor mensen met een bril die geen zonnebril op sterkte willen dragen, is er namelijk ook nog de overzet zonnebril. Op deze pagina lees je meer over deze zonnebril, zodat je gemakkelijk kunt bepalen of deze zonnebril iets voor jou is.

 

overzet zonnebrilDe overzet zonnebril: een korte introductie

Een overzet zonnebril is een zonnebril die je niet los draagt, maar die je over je eigen bril heen zet. Dit betekent dat je op sterkte blijft zien met je eigen bril, maar je ogen tegelijkertijd wel goed kunt beschermen tegen de zon. Je hoeft geen zonnebril te kopen en de glazen van deze bril op sterkte te laten maken, maar combineert je eigen bril gewoon met een zonnebril die je over de glazen heen kunt zetten. 

Overzet zonnebrillen worden ook wel suncovers genoemd. De brillen zijn veel goedkoper dan zonnebrillen op sterkte, simpelweg omdat de glazen niet op sterkte gemaakt worden. Het is een gewone zonnebril die je over je eigen bril heen zet en daarom is de prijs van een suncover ongeveer gelijk aan de prijs van een gewone zonnebril.

 

De voordelen van een overzet zonnebril

Veel mensen die een bril dragen, kiezen ervoor om hun ogen te beschermen tegen de felle stralen van de zon door een overzet zonnebril te dragen. Dit is niet voor niets, want het aanschaffen van dragen van een overzet zonnebril of suncover brengt enkele interessante voordelen met zich mee. In onderstaande alinea’s worden de belangrijkste pluspunten van deze bril beschreven, zodat je hier een duidelijk beeld van krijgt.

 

Je hoeft je eigen bril niet af te zetten

Veel mensen vinden het vervelend om hun eigen bril steeds af te moeten zetten als ze een zonnebril op sterkte gaan dragen. Een bril is kwetsbaar en gaat niet alleen kapot als je de bril laat vallen, maar kan ook kapot gaan in de koker. Zeker als je vaak van bril moet wisselen, kan dit voor stress zorgen. Je wil namelijk niet dat je bril kapot gaat, maar je wil je ogen wel goed beschermen tegen de zon en dus een zonnebril op sterkte dragen. Schaf je een overzet zonnebril aan, dan hoef je je bril niet meer af te zetten. Is het zonnetje weg, dan haal je gewoon de overzet zonnebril van je gewone bril af en je bent klaar.

 

Je hebt altijd de beste bescherming voor je ogen en toch goed zicht

Sommige mensen kiezen ervoor meekleurende brillenglazen aan te schaffen voor hun bril, ofwel brillenglazen die op basis van de lichtinval veranderen van kleur. Dit kan een goede oplossing zijn om je ogen te beschermen tegen het felle licht van de zon, maar het werkt niet altijd even goed. Schijnt de zon plotseling erg fel, dan kunnen de glazen te langzaam verkleuren en kunnen je ogen alsnog beschadigen. Ben je van het felle buitenlicht in een donker pand gekomen, dan zijn de glazen van de bril vaak niet meteen aangepast. Het resultaat? De glazen zijn nog iets te donker en je ziet een tijdje bijna niets. Bij een overzet zonnebril heb je hier geen last van, aangezien je deze bril zelf iedere keer op je bril kunt zetten of juist weg kunt halen als je naar binnen gaat.

 

De overzet zonnebril past perfect op het montuur van je bril

Een ander voordeel van de overzet zonnebril, is het feit dat deze zonnebril perfect op het montuur van je gewone bril past. Hierdoor hoef je je geen zorgen te maken dat je je suncover mogelijk kunt verliezen, ook niet als je even moet bukken om je veters te strikken of als je moet rennen om de trein te halen. Daarnaast hoef je je geen zorgen te maken dat de suncover je gewone bril beschadigt, aangezien de overzet zonnebril perfect op je gewone bril past. Omdat het montuur niet te strak zit, kan het montuur van je gewone bril niet beschadigen.

 

De overzet zonnebril is goedkoop

Tot slot is de overzet zonnebril veel goedkoper dan een zonnebril op sterkte of een andere oplossing om je ogen te beschermen tegen de zon als je een bril draagt. Veel mensen die een bril dragen, vinden het vervelend dat ze veel moeten investeren in een zonnebril om hun ogen te beschermen. Neem je een overzet zonnebril, dan valt deze grote investering weg. Je kunt je ogen goed beschermen tegen de felle stralen van de zon en draagt een mooie zonnebril, maar bent hier niet te veel geld voor kwijt. Met een overzet zonnebril investeer je net zo veel in een zonnebril als mensen zonder bril, namelijk enkele tientallen euro’s.

 

De gepolariseerde overzetbril

Het is ook mogelijk om een overzet zonnebril met gepolariseerde glazen aan te schaffen. Gepolariseerde glazen zijn speciale zonnebrilglazen die ervoor zorgen dat je nog beter kunt zien, voornamelijk in bepaalde omstandigheden. Om je een duidelijk beeld te geven van hoe dit werkt, leggen we in onderstaande alinea uit hoe een overzet zonnebril met gepolariseerde glazen voor een nog beter zicht zorgt. 

Lichtstralen verplaatsen zich als een soort golf, die op en neer trilt. De richting waar de golf naartoe beweegt, wordt ook wel de polarisatierichting genoemd. Kijken we naar het licht dat van de zon af komt, dan zien we dat dit licht van nature niet-gepolariseerd is. Dit betekent dat de lichtstralen alle kanten op bewegen, niet slechts een enkele kant. Licht dat door het wegdek gereflecteerd wordt, is wel gepolariseerd. Dit licht komt direct in je ogen, wat voor een vervelende en soms zelfs pijnlijke schittering van het licht in het oog zorgt.

Door een polarisatiefilter te gebruiken, worden de hinderlijke schitteringen van dit licht veel minder. Dit komt omdat alle horizontaal gepolariseerde lichtstralen geblokkeerd worden door de filter, waardoor je geen lichtstralen en schitteringen meer in je ogen krijgt. Vergelijk het met lamellen die je voor het raam doet. Doe je de lamellen naar beneden, dan heb je geen last meer van het vervelende licht dat door het raam komt. 

Een overzet zonnebril met gepolariseerde glazen is speciaal ontworpen om de schittering van het licht te verminderen. Dit maakt de zonnebril niet alleen geschikt voor het beoefenen van watersporten (aangezien er hier vaak sprake is van een schittering van het licht door de zee), maar ook voor het autorijden op een nat wegdek. Het natte wegdek kan het zonlicht namelijk ook vervelend weerkaatsen, maar hier heb je met een overzetbril met gepolariseerde glazen ook geen last meer van. Kortom, deze zonnebril beschermt je ogen niet alleen tegen de zon, maar zorgt er in bepaalde situaties ook voor dat je beter kunt zien. Zeker tijdens het autorijden is dit erg prettig.

 

Verschillende soorten overzet zonnebrillen

Omdat iedereen andere wensen en eisen heeft bij het aanschaffen van een overzetbril, worden er verschillende soorten overzetbrillen aangeboden. Door een overzetbril te kiezen die bij jouw huidige bril past, kun je ervoor zorgen dat de bril er perfect overheen past. Op deze manier zie je jouw bril niet onder de overzet zonnebril uit komen, maar lijkt het net of je een gewone zonnebril draagt.

Voor dames zijn er speciale overzet zonnebrillen met een meer vrouwelijk montuur, terwijl heren een overzet zonnebril met een wat meer mannelijk montuur aan kunnen schaffen. Heeft je zonnebril een unisex montuur, dan schaf je een overzet zonnebril met unisex montuur aan. Door het montuur te zoeken dat het beste bij jouw bril past, krijg je het mooiste resultaat.

 

De maten van overzet zonnebrillen

Overzet zonnebrillen worden aangeboden in verschillende binnenmaten. Zo kun je een suncover aanschaffen met een binnenmaat van 13,5 centimeter, maar zijn er ook overzet zonnebrillen met een binnenmaat van 14 centimeter. In principe moeten overzet zonnebrillen met een binnenmaat van 13,5 tot 14 centimeter zonder problemen over bijna iedere bril passen. Heb je echter een bril met een uitzonderlijk groot montuur, dan kan het zo zijn dat je overzet zonnebril hier niet zo goed overheen past. In dit geval raden wij je aan om te controleren of de grootste maat overzet zonnebril wel over je gewone bril heen past, zodat je niet voor niets in een overzet zonnebril investeert. Ook als je bril een unieke vorm heeft, is het goed om de overzet zonnebril eerst eens te passen. De meeste overzet zonnebrillen passen over brillen met standaard monturen, maar bij een bril met een uniek montuur kan het wat lastiger worden om de zonnebril te laten passen. Wij raden je in dit geval dan ook aan om de overzet zonnebril eerst te proberen en daarna pas geld te investeren in deze handige zonnebril. 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
← Keer terug naar de backoffice    Deze winkel is in aanbouw. Eventueel geplaatste orders zullen niet worden gehonoreerd of verwerkt. Verbergen