Lenzen en Droge ogen

  • Geplaatst op
  • Door Freek van Aerle
  • 0

Lenzen en droge ogen: oorzaken, symptomen en tips

Uit onderzoek is gebleken dat 30 tot 50 procent van de lenzendragers in Nederland regelmatig te maken heeft met droge ogen. Droge ogen is dan ook een veelvoorkomend probleem onder lenzendragers, dat voornamelijk te maken heeft met het dragen van verkeerde lenzen die niet helemaal geschikt zijn voor de ogen van de betreffende lenzendrager. Daarnaast kunnen externe factoren als de verwarming, de airco of stofjes in de lucht zorgen voor droge ogen bij het dragen van lenzen. Meer over de klachten van droge ogen bij het dragen van lenzen, leest u in dit artikel.

 

De oorzaken van droge ogen bij het dragen van lenzen

Droge ogen kunnen veroorzaakt worden door verschillende factoren. Ten eerste kunt u te maken krijgen met droge ogen bij het dragen van lenzen als er te weinig traanvocht wordt aangemaakt, waardoor de ogen automatisch droger worden en u te maken krijgt met de klachten van droge ogen. Daarnaast kunt u tevens te maken krijgen met droge ogen als uw traanvocht van onvoldoende kwaliteit is. Dit betekent dat uw ogen wel voldoende traanvocht aanmaken, maar dat het traanvocht van uw ogen niet voldoende in staat is om uw ogen daadwerkelijk vochtig te houden. Ook hierdoor kunt u dan ook te maken krijgen met droge ogen door het dragen van lenzen. Tot slot kunnen droge ogen tevens ontstaan door het dragen van de verkeerde lenzen of het gebruiken van de verkeerde lenzenvloeistof, waardoor het functioneren van uw ogen verstoord wordt.

 

Enkele andere factoren die ervoor kunnen zorgen dat u te maken krijgt met droge ogen door het dragen van lenzen, zijn de volgende:

  1. Het te lang dragen van lenzen. Draagt u maandlenzen bijvoorbeeld langer dan een maand, dan worden de lenzen vanzelf droger. Hierdoor moeten de lenzen traanvocht van de ogen gebruiken om vochtig te blijven, waardoor u droge ogen krijgt.
  2. Irritaties door warmte of juist door koude lucht van de airco.
  3. Irritaties door sigarettenrook.
  4. Irritaties door harde wind.

 

Zoals u ziet, zijn er dus diverse factoren die voor droge ogen kunnen zorgen. Bij sommige mensen worden de droge ogen veroorzaakt door één van bovenstaande factoren, maar er zijn ook veel mensen die te maken hebben met droge ogen door een combinatie van verschillende oorzaken.

 

De symptomen van droge ogen bij het dragen van lenzen

De symptomen die u ervaart als u last heeft van droge ogen, variëren van de ernst van de situatie. Heeft u een beetje droge ogen, dan zijn de klachten die u ervaart altijd minder erg dan wanneer u last heeft van extreem droge ogen. Enkele klachten die u kunt ervaren als u te maken heeft met droge ogen door het dragen van lenzen, zijn de volgende:

-        Tranende ogen.

-        Rode ogen.

-        Het gevoel alsof er een vuiltje in uw ogen zit.

-        Branderige ogen.

-        Irritatie.

-        Wazig zien.

 

De klachten van droge ogen beginnen vaak mild, maar worden aan het einde van de dag steeds erger. Dit komt omdat de traanproductie van de ogen in de loop van de dag vermindert, waardoor uw ogen nog droger worden. In sommige gevallen kunnen de klachten zo vervelend worden, dat u uw lenzen even niet meer kan dragen om uw ogen wat rust te geven.

 

Tips: het voorkomen van droge ogen door het dragen van lenzen

Voorkomen is altijd beter dan genezen en daarom geven wij u eerst enkele tips die u kunt raadplegen om het ontstaan van droge ogen door het dragen van lenzen te voorkomen. Raadpleegt u deze tips op de juiste manier, dan is de kans groot dat u niet te maken krijgt met de vervelende klachten die droge ogen met zich meebrengen.

 

Tip 1: draag uw lenzen nooit langer dan mogelijk

Als u maandlenzen draagt, moet u deze lenzen ook echt maar een maand dragen. Zet bijvoorbeeld in uw agenda wanneer u nieuwe lenzen nodig heeft en vervang uw lenzen altijd op de juiste dag. Zelfs als u geen lenzen meer heeft en noodgedwongen uw oude lenzen moet dragen, is dit geen aanrader. U kunt in dit geval beter even zonder lenzen rondlopen of nieuwe lenzen halen, want lenzen die langer gedragen worden dan de aanbevolen termijn kunnen voor vervelende droge ogen zorgen.

 

Tip 2: reinig uw lenzen regelmatig

Daarnaast is het belangrijk om uw lenzen regelmatig te reinigen. Dit doet u door uw lenzen op uw (schone) hand te leggen, er een druppeltje lenzenvloeistof op te doen en uw lenzen even in deze vloeistof rond te laten ‘rollen’. Pas als de lens helemaal schoon is, doet u de lens weer in uw oog. Door uw lenzen regelmatig te reinigen, voorkomt u dat uw eigen traanvocht aangesproken moet worden om de lenzen schoon te maken en dat u hierdoor droge ogen krijgt.

 

Tip 3: vermijd blootstelling aan externe factoren die voor droogheid zorgen

Zaken als warmteblazers, airco, sigarettenrook en wind zorgen ervoor dat uw ogen vanzelf droog worden. Door blootstelling aan deze zaken te voorkomen, voorkomt u dat u te maken krijgt met droge ogen.

 

Tip 4: week uw lenzen regelmatig in lenzenvloeistof

Door uw lenzen regelmatig in lenzenvloeistof te weken, zorgt u ervoor dat de lenzen weer wat vochtiger worden en dat de lenzen niet uw traanvocht aan hoeven te spreken om vochtiger te worden. Door het aanspreken van uw traanvocht krijgt u droge ogen, dus het vochtig houden van uw lenzen met lenzenvloeistof is zeker een aanrader om droge ogen te voorkomen.

 

Tips bij droge ogen door lenzen

Heeft u bovenstaande tips voor het voorkomen van droge ogen bij het dragen van lenzen opgevolgd, maar heeft u nog steeds last van droge ogen? Raadpleeg dan onderstaande tips om uw droge ogen direct vochtiger te maken en u bent meteen van de klachten van uw droge ogen verlost.

 

Tip 1: draag daglenzen in plaats van maandlenzen

Als u regelmatig droge ogen heeft, kan het dragen van daglenzen de oplossing bieden. Daglenzen zijn namelijk geschikter voor gevoelige en droge ogen dan bijvoorbeeld maandlenzen, waardoor mensen die regelmatig droge ogen hebben door het dragen van lenzen zeker baat kunnen hebben bij een switch naar daglenzen.

 

Tip 2: schaf oogdruppels aan

Oogdruppels kunnen uw ogen in één keer veel vochtiger maken, waardoor u direct van de klachten van uw droge ogen verlost bent. Neem altijd een flacon met oogdruppels mee in uw tas of zorg er altijd voor dat u oogdruppels in huis heeft, zodat u deze meteen kunt gebruiken als u last heeft van droge ogen.

 

Tip 3: koop speciale lenzenvloeistof voor droge ogen

Naast standaard lenzenvloeistof, is er ook speciale lenzenvloeistof voor droge ogen. Deze lenzenvloeistof zorgt ervoor dat geïrriteerde en vermoeide ogen verfrist worden, zodat de droogheid direct verholpen wordt. Heeft u altijd last van droge ogen, dan kan het overstappen op een speciale lenzenvloeistof de oplossing zijn.

 

Tip 4: stap over op Silicone Hydrogel lenzen

Silicone Hydrogel lenzen zijn zachte lenzen met een extra goede doorlaatbaarheid van zuurstof naar het hoornvlies van uw oog. Door de extra goede doorlaatbaarheid van zuurstof naar het hoornvlies, hebben deze lenzen minder water nodig dan standaard zachte lenzen en drogen de lenzen dus minder snel uit. Hierdoor zijn deze lenzen erg geschikt voor mensen met droge ogen. Heeft u regelmatig last van droge ogen, dan is het verstandig om naar uw opticien te gaan en te informeren over Silicone Hydrogel lenzen. Wellicht kunt u overstappen op deze lenzen, zodat u direct minder last heeft van droge ogen.

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
← Keer terug naar de backoffice    Deze winkel is in aanbouw. Eventueel geplaatste orders zullen niet worden gehonoreerd of verwerkt. Verbergen