Hydrogel lenzen voor droge ogen

  • Geplaatst op
  • Door Freek van Aerle
  • 0

Last van droge ogen? Probeer Silicone Hydrogel lenzen

Ongeveer 30 tot 50 procent van de lenzendragers in Nederland heeft regelmatig te maken met droge ogen. Droge ogen door het dragen van lenzen worden veroorzaakt door een algemeen tekort aan traanvocht of een tekort aan traanvocht van goede kwaliteit, waardoor de ogen automatisch droog worden en u te maken krijgt met symptomen en klachten van droge ogen. In sommige gevallen kunnen deze symptomen zo vervelend zijn, dat het dragen van lenzen bijna onmogelijk wordt en dat u daarom liever geen lenzen meer wil dragen. Heeft u te maken met heftige symptomen van droge ogen en wilt u deze klachten verhelpen? Wellicht kunt u dan Silicone Hydrogel lenzen proberen, want deze lenzen zijn speciaal ontwikkeld voor mensen met droge ogen. Meer over Silicone Hydrogel lenzen, leest u op deze pagina.

 

Wat zijn Silicone Hydrogel lenzen?

Silicone Hydrogel lenzen betreffen de laatste uitvinding op het gebied van contactlenzen. Het zijn een speciaal soort lenzen, die meer zuurstof doorlaten dan traditionele zachte contactlenzen. Hierdoor bereikt meer zuurstof de lens via het hoornvlies, waardoor de lens over het algemeen veel comfortabeler gedragen kan worden dan standaard lenzen.


Tip!: Probeer nu de Hydrogel lenzen van Coopervision
 

Omdat Silicone Hydrogel lenzen meer zuurstof doorlaten dan standaard lenzen, zijn deze lenzen erg geschikt voor mensen die bij standaard lenzen vaak droge ogen hebben. Door de hogere doorlatendheid van zuurstof worden de ogen bij Silicone Hydrogel lenzen namelijk minder droog, waardoor de klachten van droge ogen eenvoudig snel minder worden. Heeft u regelmatig last van droge ogen en draagt u op dit moment standaard contactlenzen? Dan kan de overstap op Silicone Hydrogel lenzen ervoor zorgen dat u nooit meer droge ogen heeft. Een bekende fabrikant van hydrogel lenzen is Coopervision.

 

Hoe werken Silicone Hydrogel lenzen?

Als u lenzen draagt, kan uw oog niet meer op de normale manier zuurstof verkrijgen om op de juiste manier te kunnen functioneren. Dit komt omdat de lens de weg tussen zuurstof en uw ogen belemmert, waardoor de ogen geen zuurstof meer kunnen halen uit de standaard bronnen. Om ervoor te zorgen dat uw ogen toch voldoende zuurstof krijgen, zijn normale lenzen altijd uitgerust met zogeheten hydrogel polymeren. Deze polymeren worden gebruikt om water door de lenzen naar het oog te voeren, waar ook altijd een grote hoeveelheid zuurstof in zit. Doordat normale lenzen water tot het oog toelaten en dit water ook zuurstof bevat, kan het oog dus alsnog voldoende zuurstof krijgen om goed te kunnen functioneren; zelfs als er een lens op het oog ligt.

 

Echter, sommige ogen hebben wat meer zuurstof nodig dan de zuurstof die door de lenzen in water wordt toegelaten. Dit is bijvoorbeeld het geval bij mensen met droge ogen, die standaard een hogere behoefte hebben aan zuurstof om het oog vochtig te houden. Dragen deze mensen lenzen met een zuurstoftoevoer via water, dan is de kans groot dat er niet voldoende zuurstof bij het oog komt om het oog te voeden. Hierdoor ontstaan er vervelende klachten van droge ogen, simpelweg omdat het oog niet voldoende zuurstof via het water in de lenzen kan krijgen om op de juiste manier te functioneren.

 

Silicone Hydrogel lenzen hebben net als standaard lenzen hydrogel polymeren om water naar het oog te voeren, maar zijn ook uitgerust met siliconen. Deze siliconen zorgen ervoor dat zuurstof het oog niet alleen kan bereiken via het water door de lens, maar ook zonder water. Draagt u Silicone Hydrogel lenzen, dan kunnen uw ogen zowel voorzien worden van zuurstof door het water in uw lenzen als door een directe toevoer van zuurstof. Hierdoor zijn Silicone Hydrogel lenzen erg geschikt voor mensen die niet genoeg hebben aan standaard lenzen met een toevoer van zuurstof via water, aangezien de lenzen simpelweg meer zuurstof toelaten.

 

Wat zijn de voordelen van Silicone Hydrogel lenzen?

Silicone Hydrogel lenzen zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden onder lenzendragers en dit is niet voor niets. Draagt u Silicone Hydrogel lenzen, dan profiteert u namelijk van enkele voordelen. De belangrijkste voordelen van deze bijzondere lenzen, worden in onderstaande alinea’s beschreven.

 

Ten eerste laten Silicone Hydrogel meer zuurstof door dan standaard lenzen. Hierdoor hebben de lenzen een groter draagcomfort, waardoor de lenzen voornamelijk geschikt zijn voor mensen met droge ogen of andere oogklachten. Heeft u standaard lenzen en kunt u deze lenzen niet prettig dragen, dan kunnen de extra zuurstofdoorlatende lenzen ervoor zorgen dat de klachten door het dragen van lenzen verminderen.

 

Een ander voordeel van Silicone Hydrogel lenzen, is het feit dat deze lenzen tot 30 dagen gedragen kunnen worden. Dit komt omdat de lenzen meer zuurstof toelaten tot uw ogen, waardoor dragers van de lenzen de Silicone Hydrogel lenzen met gemak 30 dagen achter elkaar kunnen dragen zonder dat er gevaar dreigt voor infecties, ontstekingen of andere oogaandoeningen. Zo kunt u sommige modellen van de Silicone Hydrogel lenzen wel 30 dagen dragen en zelfs in de nacht inhouden, al is dit niet het geval bij alle Silicone Hydrogel lenzen op de markt.

 

Tot slot drogen Silicone Hydrogel minder snel uit, omdat de lenzen minder water nodig hebben dan standaard lenzen. Hierdoor zijn de lenzen prettiger dan standaard lenzen, omdat de lenzen minder snel droog aanvoelen op de ogen. Omdat de lenzen meer zuurstof toelaten en bovendien minder snel uitdrogen dan standaard lenzen, zijn Silicone Hydrogel lenzen bij uitstek geschikt voor mensen met droge ogen.

 

Silicone Hydrogel lenzen kopen

Draagt u op dit moment standaard contactlenzen en denkt u dat u beter over kunt stappen op Silicone Hydrogel lenzen? Dan is het beter om niet direct over te stappen, maar eerst bij uw opticien te informeren of Silicone Hydrogel lenzen iets voor u zijn. Silicone Hydrogel lenzen brengen namelijk diverse voordelen met zich mee, maar dit wil niet zeggen dat de lenzen geschikt zijn voor iedere lenzendrager en dat iedere lenzendrager baat heeft bij het overstappen op de lenzen. Voor u daadwerkelijk Silicone Hydrogel lenzen gaat kopen, wordt dus aangeraden om eerst een afspraak te maken bij uw opticien om advies te vragen. Geeft uw opticien aan dat Silicone Hydrogel lenzen inderdaad iets voor u zijn, dan kunt u met het advies van de opticien de juiste Silicone Hydrogel lenzen bestellen om het comfort van uw lenzen direct te vergroten en uw eventuele klachten te verminderen.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
← Keer terug naar de backoffice    Deze winkel is in aanbouw. Eventueel geplaatste orders zullen niet worden gehonoreerd of verwerkt. Verbergen