Zonnebrillen met en zonder sterkte

  • Geplaatst op
  • Door Freek van Aerle
  • 0

De keuze tussen een zonnebril met sterkte of zonder sterkte
 

Zonnebrillen als die nou met of zonder sterkte worden gekocht zijn altijd wel populair geweest. Wanneer je nu een beroemdheid bent die op zoek is naar de nieuwste trend of een werknemer die vaak in de zon moet werken en UV bescherming nodig heeft. Iedereen vind zonnebrillen wel leuk. De keuze van een zonnebril die bij je behoeften past is meestal ook eindeloos. Vele designer zonnebrillen die gekocht kunnen worden zijn "plano", dat wil zeggen je hebt geen bril voorschrift van de oog specialist ervoor nodig. Tijdens het winkelen voor de juiste zonnebril, zijn er veel opties in styling, ontwerp en montuur te vinden. 


Vormen en stijlen voor mannen en vrouwen in de afgelopen seizoenen zijn zo divers: sportief wraparounds, glamoureuze cat-eyes en "Jackie Os," slanke futuristische stijlen die het gezicht omhelzen, kleine retro-vormen, grote en soms bolle zonnebrillen, rechthoekige en hoekige stijlen en voor de vrouwen ook nog eens verfraaid met steentjes en figuurtjes. Maar de nieuwste stijlen brengen een nieuwe en andere look met zich mee. Moderne stijlen die onlangs populair zijn geworden, zoals strakke wraps en Jackie O’s, hebben een frisse energie met details zoals strass, zirkonia en getinte glazen (in een allerlei kleuren, waaronder blauw, geel, roze, oranje, paars en koraal). Randloze en semi-randloze zonnebrillen waarbij de  brilglazen op zijn plaats worden gehouden door een draad of plastic draad, hebben een aantal zeer unieke brilglas vormen die worden gesneden in hoekige, ongebruikelijke manieren. En wat plastic zonnebril monturen betreft, worden deze met ongewone uitsnijdingen vervaardigd.


Opties voor zonnebrilmontuur materialen zijn meestal kunststof (vaak Zyl), basisch metaal (meestal een combinatie van diverse metalen) en speciale metalen zoals titaan, aluminium en roestvrij staal. Veel zonnebrillen stijlen nemen zowel metaal en plastic in het ontwerp van het montuur. De speciale metalen zijn steeds populairder geworden bij de zonnebril ,want iedereen is op zoek naar een montuur die lichtgewicht is. Titanium, aluminium, roestvrij staal en zelfs beryllium monturen vormen een enigszins dure investering, maar bieden de voordelen van slankheid, lichtheid en corrosie weerstand en sterkte.


Winkelen voor zonnebril


                                                                                                                                                                                 
Bij het winkelen voor een zonnebril, houd in gedachten dat het montuur comfortabel zou moeten passen op je gezicht. Echter, als een montuur te groot is, of niet goed past bij je hoofd, kan het vaak worden aangepast: Metalen monturen kunnen enigszins gebogen worden om beter te voldoen aan uw gezicht en hoofd. Kunststof monturen worden verwarmd en opnieuw ontworpen voor een betere pasvorm. De kleur en vorm van het monturen dat u kiest hangt af van uw persoonlijke stijl en voorkeur.


Echter, veel zonnebril liefhebbers zeggen dat ze een brutaler stijl willen, kleuren en details. Dat is omdat ze hem buiten dragen, in tegenstelling tot een bril die de hele dag gedragen wordt binnenshuis. Brillen worden beschouwd als "normale" bril, terwijl zonnebril gezien worden als gespecialiseerde brillen, met name voor degenen die houden van het buitenleven.


Als je een nieuwe zonnebril gaat kopen kijk ten eerste naar een montuur met een lichtgewicht die de hele dag comfort biedt. Zorg ervoor dat de brilglazen slagvast en kras bestendig zijn en het montuur corrosie bestendige scharnieren heeft. Dit zijn belangrijke eigenschappen van een goede zonnebril. 


Tijdens het rijden op de weg, schijnt de zon vaak in je ogen, en dan is het soms tevergeefs zoeken naar de clip on of magnetisch bijgevoegde zon brilglazen die met je reguliere brilglazen kwam. In tijden als deze, is het hebben van een zonnebrillen op sterkte veel handiger en meer dan de extra investering waard. Je hoeft niet een te modieuze stijl te hebben, als hij maar goed zit en prima zijn werk doet is dat al voldoende. 


Zonnebrillen en contactlenzen 


Als je een contactlens drager bent, kan het zijn dat het dragen van een zonnebril soms een veel praktischer alternatief is voor buiten. Bijvoorbeeld, je kan de contactlenzen niet dragen op het strand waar je ogen geïrriteerd kunnen raken van het waaiende stof en zout water. Ook het dragen van je contactlenzen tijdens het zwemmen is een slecht idee, omdat de mogelijkheid van potentieel ernstige ooginfecties veroorzaakt door micro-organismen in het water heel hoog is. Maar met zonnebril op sterkte heb je de mogelijkheid om deze op te doen zodra je buiten bent of een buiten activiteit uitvoert. 


Zonnebril op sterkte


Andere voordelen van de zonnebril op sterkte is dat ze jouw visueel probleem corrigeren, terwijl je ze opzet voor een buiten activiteit. Dus ze hebben een dubbele werking, ze beschermen je ogen tegen schadelijke stralen en ze corrigeren je visie. De zonnebrillen op sterkte zijn beschikbaar voor vrijwel elke brilglas voorschrift met inbegrip van bifocale en progressieve brilglas opties. 


Deze types van een zonnebril kunnen je ook helpen als je alleen een leesbril nodig hebt of als je contactlenzen draagt om alleen je afstand visie te corrigeren. De styling van zonnebrillen op sterkte zijn eindeloos en de monturen zijn bijna hetzelfde als bij de gewone zonnebril. Bijna alle nieuwe modellen en ontwerpen van zonnebrillen zijn van toepassing. Beschikbaarheid is bij de wrap around modellen wel beperkt. Dit komt omdat het glas nog doorloopt in een bocht rond het hoofd. Zonnebrillen gemaakt met extreme bochten vervormen meestal de visie. Echter, een aantal fabrikanten bieden wrap around zonnebrillen op sterkte met minder extreme bochten. Deze zijn verkrijgbaar in een beperkte sterkte, dus wil je een wrap around model zonnebril met sterkte dan is het goed eerst je opties te bespreken met je oogspecialist. 


Onbeperkt brilglas Opties

                                                                                                                                                                                   De zonnebrillen op sterkte zijn verkrijgbaar in alle brilglas materialen, waaronder high index, polycarbonaat, regelmatige (CR-39) plastic, Trivex (een lichtgewicht materiaal dat lijkt op polycarbonaat) en glas. Hoewel glazen brilglazen misschien wel de beste optische kwaliteit bieden, ze zijn niet meer de meest populaire keuze voor een zonnebril. Dit is omdat ze veel zwaarder zijn dan brilglazen uit andere materialen, en ze kunnen gemakkelijk breken. Echter, ze zijn nog steeds verkrijgbaar. 


Een andere optie die je bij zonnebrillen op sterkte kan kiezen zijn de meekleurende brilglazen die automatisch donkerder in het zonlicht zijn en dan terug naar helder gaan binnenshuis. Meekleurende lenzen zijn erg handig, maar ze hebben wel een nadeel: UV stralen zijn verplicht om de tint te activeren. Omdat de meeste autoruiten een aanzienlijke hoeveelheid UV blokkeren zullen de meekleurende lenzen meestal niet erg goed verduisteren in een auto.


Net als bij niet voorgeschreven door de oogarts zonnebrillen, is de primaire zorg bij het kopen van een zonnebril dat hij 100 procent van de schadelijke UV-stralen van de zon blokt. UV bescherming is niet gerelateerd aan de kleur en de dichtheid van de tint van zonnebril brilglazen. Hierdoor kun je elke brilglas kleur kiezen, zolang je opticien controleert of de lenzen 100 procent UV bescherming bieden.


Gepolariseerde zonnebrillen


Gepolariseerde zonnebrilVoor extra bescherming tegen verblinding van het licht van reflecterende oppervlakken (zoals water, sneeuw, zand en beton bestrating), zijn er ook gepolariseerde zonnebrillen op sterkte beschikbaar. Veel optische winkels bieden speciale kortingen op recept zonnebrillen als je ze op hetzelfde moment koopt van je gewone bril. Als je budget minded bent, probeer dan een lijst van alle functies die je wilt te maken en vergelijk de prijzen van de je favoriete merken en kijk als die hebben wat je nodig hebt. Wie weet vind je wel een koopje ertussen.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
← Keer terug naar de backoffice    Deze winkel is in aanbouw. Eventueel geplaatste orders zullen niet worden gehonoreerd of verwerkt. Verbergen