Zijn daglenzen geschikt voor jou?

  • Geplaatst op
  • Door Freek van Aerle
  • 0

Lenzen kopen: de voordelen van daglenzen

Als u voor het eerst lenzen gaat aanschaffen, kunt u kiezen uit verschillende soorten lenzen. Heeft u standaard lenzen nodig (en dus geen lenzen voor een combinatie van verziendheid en bijziendheid of kleurlenzen), kunt u bijvoorbeeld kiezen door daglenzen, weeklenzen en maandlenzen. Twijfelt u welke lenzen het beste bij u passen of gebruikt u altijd een specifieke soort lenzen en bent u benieuwd naar de voordelen van andere soorten lenzen? Lees in dit artikel dan meer over daglenzen, zodat u meer inzicht krijgt in deze specifieke lenzensoort. Op basis van de informatie in dit artikel kunt u dan ook eenvoudig achterhalen of daglenzen goed bij u passen, of u beter kunt kiezen voor weeklenzen of maandlenzen.

 

Daglenzen: een korte inleiding

Daglenzen zijn contactlenzen die slechts voor één dag gedragen worden. Dit betekent dat de lenzen in de ochtend in het oog ingebracht worden, om vervolgens in de avond weggegooid te worden. In tegenstelling tot weeklenzen en maandlenzen, die u altijd langer dan een dag draagt, bewaart u daglenzen dus nooit in een lenzendoosje. Na het dragen doet u de lenzen namelijk niet in een doosje met lenzenvloeistof, maar gooit u de lenzen weg om de volgende dag een nieuw paar daglenzen te gebruiken.

 

De voordelen van daglenzen

Daglenzen zijn steeds populairder onder lenzendragers en dit is niet voor niets. Draagt u daglenzen, dan profiteert u namelijk van twee belangrijke voordelen waar u niet van profiteert als u weeklenzen of maandlenzen draagt. Ten eerste brengt het dragen van daglenzen minder gedoe met zich mee, omdat u deze lenzen maar één dag draagt. U denkt misschien dat het juist meer moeite kost om steeds nieuwe lenzen te pakken, maar het tegendeel is waar. Omdat u steeds een nieuw pakje lenzen open maakt als u daglenzen draagt, hoeft u namelijk niet steeds in de weer te gaan met lenzenvloeistof en lenzenbakjes. Daarnaast hoeft u de lenzen aan het einde van de dag niet steeds schoon te maken, omdat u de daglenzen na een dag dragen toch weggooit. De enige situatie waarbij u eventueel in de weer gaat met lenzenvloeistof, is dan ook het moment dat uw daglenzen vies zijn en u de lenzenvloeistof wil gebruiken om uw lenzen te reinigen.

 

Een ander voordeel van het dragen van daglenzen, is het feit dat deze lenzen over het algemeen hygiënischer zijn dan weeklenzen en maandlenzen. Dit komt niet alleen omdat u de lenzen weggooit na een dag, maar ook omdat veel mensen hun week- of maandlenzen niet schoonmaken na het dragen. Het reinigen van weeklenzen en maandlenzen is eigenlijk erg belangrijk om de lenzen schoon te houden, maar bijna niemand die weeklenzen of maandlenzen draagt doet dit dagelijks. Hierdoor zijn weeklenzen en maandlenzen vaak viezer dan daglenzen, waardoor u met daglenzen minder risico loopt op oogproblemen zoals infecties. En omdat daglenzen net zoals weeklenzen en maandlenzen gewoon zuurstofdoorlatend zijn, kunnen de lenzen alsnog voedingsstoffen tussen het hoornvlies en traanvocht uitwisselen. Veel mensen denken dat daglenzen minder goed zijn voor de ogen, maar dit is dus absoluut niet waar.

 

Voor wie zijn daglenzen geschikt?

Iedereen kan daglenzen dragen, maar er zijn een aantal doelgroepen die deze lenzen extra prettig zullen vinden. Dit zijn ten eerste mensen die slechts af en toe lenzen dragen, waardoor het voor hen niet interessant is om weeklenzen of maandlenzen aan te schaffen. Niet alleen met het oog op de hoge kosten van maandlenzen en weeklenzen, maar ook omdat deze lenzen anders de gehele tijd van het niet dragen opgeslagen moeten worden en dus bevochtigd moeten worden met lenzenvloeistof. Draagt u slechts af en toe lenzen en wilt u niet steeds in de weer gaan met de lenzen zijn als u deze niet draagt, dan zijn daglenzen perfect voor u.

 

Daarnaast zijn daglenzen niet alleen geschikt voor mensen die af en toe lenzen dragen, maar ook voor mensen die snel last hebben van geïrriteerde ogen. Omdat daglenzen over het algemeen hygiënischer zijn dan weeklenzen of maandlenzen, bieden deze lenzen de perfecte oplossing voor mensen met gevoelige ogen. Heeft u bijvoorbeeld weeklenzen of maandlenzen gedragen en had u steeds last van oogklachten? Dan kunt u de overstap maken naar daglenzen, aangezien deze lenzen vaak minder oogklachten met zich meebrengen die gerelateerd zijn aan geïrriteerde ogen.

 

Tot slot zijn daglenzen geschikt voor mensen die op vakantie gaan of regelmatig reizen. Omdat u geen lenzenvloeistof en lenzendoosje mee hoeft te nemen als u daglenzen gebruikt, omdat u de lenzen niet hoeft te onderhouden en iedere dag een nieuw pakje met lenzen opent, zijn deze lenzen ideaal voor mensen die lenzen mee willen nemen op vakantie of regelmatig reizen (bijvoorbeeld in het kader van werk). En omdat het warme klimaat in vakantielanden geen invloed heeft op de hygiëne van daglenzen, heeft u op vakantie minder last van oogklachten als u daglenzen meeneemt.

 

Test het gemak van daglenzen

Twijfelt u of daglenzen iets voor u zijn en gebruikt u op dit moment andere lenzen? Bestel dan eens een klein pakket met daglenzen, zodat u zelf kennis kan maken met het gemak van daglenzen. Bevallen de daglenzen goed, dan kunt u een groter pakket met daglenzen bestellen. Zijn de daglenzen u minder goed bevallen, bijvoorbeeld omdat u gewend bent aan het dragen van weeklenzen of maandlenzen? Dan bent u slechts een klein bedrag aan kosten verloren en kunt u gewoon weer weeklenzen of maandlenzen gaan gebruiken. Wel is het verstandig om eens af te wisselen tussen de lenzen die u gebruikt en in ieder geval eens een andere lenzensoort te gebruiken, omdat u er op deze manier vanzelf achter komt welke lenzen het beste bij u passen. Draagt u bijvoorbeeld altijd maandlenzen, simpelweg omdat u deze lenzen direct hebt aangeschaft toen u startte met het dragen van lenzen? Dan kan het aanschaffen van weeklenzen of daglenzen interessant zijn voor u, omdat u nooit zeker weet of de maandlenzen wel goed bij u passen. Door verschillende lenzen te testen, kunt u het draagcomfort van uw lenzen direct vergroten. Dit geldt overigens niet alleen bij het dragen van maandlenzen, maar ook voor mensen die daglenzen of weeklenzen dragen en eens iets anders willen proberen om het draagcomfort te verhogen.


 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
← Keer terug naar de backoffice    Deze winkel is in aanbouw. Eventueel geplaatste orders zullen niet worden gehonoreerd of verwerkt. Verbergen