Wat zijn Hybride lenzen?

  • Geplaatst op
  • Door Freek van Aerle
  • 0

Hybride lenzen: een korte kennismaking

Als u niet goed ziet en lenzen nodig heeft om uw slechte zicht te verbeteren, kunt u kiezen uit verschillende soorten lenzen. Ten eerste zijn er de zachte en de harde lenzen, maar daarnaast kunt u per lenzensoort ook nog kiezen uit verschillende soorten lenzen (zoals bij zachte lenzen de daglenzen, weeklenzen en maandlenzen). Veel mensen kennen de termen harde lens en zachte lens wel, maar veel minder mensen hebben gehoord van de term hybride lenzen. Hybride lenzen zijn een speciaal soort lenzen, die in feite tussen de harde lens en de zachte lens in zitten. Bent u benieuwd wat hybride lenzen precies zijn? Lees dan in dit artikel alles wat u moet weten over deze lenzensoort en u komt er vanzelf achter of deze lens wellicht ook interessant is voor u.

 

Wat zijn hybride lenzen?

Hybride lenzen zijn contactlenzen die uit twee delen opgebouwd zijn. Schaft u zachte lenzen of harde lenzen aan, dan krijgt u altijd lenzen uit één geheel. Bij hybride lenzen is dit niet het geval, want deze lenzen zijn opgebouwd uit een harde, vormstabiele kern en een kraag van zacht lensmateriaal om deze kern heen. In feite is een hybride lens dan ook een combinatie van harde lenzen en zachte lenzen, waarbij de kern van de harde lens wordt gebruikt en de buitenkant van de zachte lens wordt gebruikt om de lens te vormen.

 

Door een harde lens en een zachte lens te combineren in één exemplaar, profiteert u van enkele voordelen als u de hybride lens draagt. Zo heeft u wel het draagcomfort van een zachte lens, die vaak bij het dragen van harde lenzen wat minder aanwezig is, maar profiteert u tegelijkertijd wel van de gezichtsscherpte van een volledig harde lens. Kortom: door beide lenzensoorten met elkaar te combineren ontstaat er een nieuwe lens, die voor specifieke doelgroepen zeer interessant is om te dragen.

 

De voordelen van hybride lenzen

Draagt u hybride lenzen, dan profiteert u van enkele voordelen. De belangrijkste voordelen van deze lenzensoort, zijn de volgende:

  1. Hybride lenzen vormen de perfecte combinatie van de harde en de zachte lens. Hierdoor kunt u profiteren van de voordelen van beide lenzensoorten, zonder dat u te maken krijgt met de nadelen van beide lenzensoorten. In feite krijgt u dus het beste uit twee werelden als u kiest voor hybride lenzen.
  2. Hybride lenzen kunnen een goed alternatief zijn voor zowel harde als zachte lenzen. Heeft u zachte lenzen en ziet u niet scherp genoeg, dan kunnen hybride lenzen de oplossing zijn. Heeft u harde lenzen en vindt u deze niet prettig, dan kunt u ook hybride lenzen proberen.
  3. Hybride lenzen zijn minder eenvoudig om te verliezen dan bijvoorbeeld harde lenzen. Dit komt omdat de lenzen zich vastzuigen aan het oog, waardoor de lenzen niet uit kunnen vallen bij bijvoorbeeld het uitoefenen van sportactiviteiten.
  4. Hybride lenzen zijn voor ieder type ogen geschikt en voornamelijk voor mensen met specifieke oogaandoeningen. Heeft u een specifieke oogaandoening en wilt u geen bril dragen? Dan kunnen hybride lenzen de oplossing zijn.
  5. Hybride lenzen gaan lang mee. In sommige gevallen kunt u de lenzen wel een jaar dragen tot u weer nieuwe lenzen nodig heeft. Dit komt omdat de lenzen erg zuurstofdoorlatend zijn, waardoor uw hoornvlies niet snel geïrriteerd raakt.
  6. Hybride lenzen hebben maar weinig onderhoud nodig. Zo hoeft u de lenzen alleen in een speciaal lenzenkokertje op te slaan, maar hoeft u de lenzen niet schoon te maken. Bij bijvoorbeeld zachte lenzen is dit wel het geval, waardoor deze lenzen over het algemeen meer onderhoud nodig hebben.

 

Hybride lenzen in verschillende soorten en maten

Net zoals bij de zachte en harde lens het geval is, is ook de hybride lens beschikbaar in verschillende soorten en maten. Niet iedereen heeft dezelfde behoeften bij het aanschaffen van lenzen en daarom zijn er diverse soorten hybride lenzen op de markt gebracht. Deze lenzen verschillen onder andere van elkaar op het gebied van sterkte, maar ook op het gebied van draagcomfort en de manier van dragen. In feite kan dus iedereen hybride lenzen aanschaffen, hoewel de lenzen niet voor iedereen geschikt zijn. Voor wie de lenzen wel erg geschikt zijn, leest u in onderstaande alinea of bekijk de volgende pagina.

 

Voor wie zijn hybride lenzen geschikt?

Zoals al eerder vermeld, kan iedereen in feite kiezen voor hybride lenzen. Zo is het aanbod van verschillende hybride lenzen vrij groot en zijn de lenzen ook verkrijgbaar in diverse sterktes, waardoor iedereen een geschikte hybride lens kan vinden op de markt. Echter, er is slechts een kleine doelgroep die daadwerkelijk baat heeft bij het dragen van hybride lenzen in plaats van het dragen van harde of zachte lenzen. Dit betreft een groep mensen met keratoconus afwijkingen, ofwel afwijkingen waarbij het hoornvlies verandert van een bolle koepelvorm in een spitsere vorm. De afwijking komt niet vaak voor, maar kan optreden door een verminderde stevigheid van het hoornvlies. Deze verminderde stevigheid kan al voorkomen vanaf een leeftijd van 15 jaar, maar komt voornamelijk voor bij wat oudere mensen. Ongeveer 1 op de 2000 mensen heeft te maken met deze afwijking aan het hoornvlies en omdat de afwijking niet verholpen kan worden, kunnen zij niets doen om van de afwijking af te komen.

 

Omdat mensen met keratoconus afwijkingen niet van hun afwijking af kunnen komen, stijgt de behoefte naar een goede oplossing voor de problemen die bij de afwijking komen kijken. Eén van deze oplossingen is de hybride lens, die ervoor zorgt dat het dragen van lenzen veel prettiger is voor mensen die met de afwijking te maken hebben. Dit komt omdat een hybride lens prettiger en comfortabeler gedragen kan worden dan een standaard harde lens, die doorgaans gedragen wordt door mensen met de afwijking. Daarnaast is de hybride lens ook beter voor de afwijking, omdat het hoornvlies geheel omsloten wordt door de lens en er op deze manier minder druk komt te staan op de top van het hoornvlies. Hierdoor vermindert de kans op littekenvorming voor mensen met keratoconus afwijkingen, waardoor de lenzen beter zijn voor het verloop van de afwijking aan het hoornvlies. 

 

Kortom: de hybride lens is voornamelijk geschikt voor mensen met een specifieke oogafwijking, namelijk keratoconus. Dit komt omdat de lens niet alleen prettiger en comfortabeler gedragen kan worden door mensen met deze afwijking, maar ook omdat de lens littekenvorming bij mensen met deze afwijking voorkomt. Een andere doelgroep die de lens kunnen dragen, betreft de doelgroep met mensen die zeer afwijkende oogvormen hebben. Deze afwijkende oogvormen kunnen bijvoorbeeld ontstaan zijn door refractieve chirurgie, ofwel operatieve ingrepen bij het oog.

 

Hoe weet ik of hybride lenzen geschikt zijn voor mij?

Heeft u te maken met keratoconus afwijkingen en bent u benieuwd of hybride lenzen uw klachten misschien kunnen verminderen? Schaf dan nog niet direct hybride lenzen aan, want voor u de lenzen aan kunt schaffen dienen er wel enkele metingen verricht te worden door de oogarts. Deze metingen hebben onder andere betrekking op de dikte van het hoornvlies, de oogsterkte en de plaats en het type keratoconus waarmee u te maken heeft. Op basis van de resultaten van de metingen kan vervolgens bekeken worden of hybride lenzen de oplossing voor u kunnen zijn, of u beter harde lenzen of geen lenzen kunt gebruiken bij uw oogafwijking. Daarnaast kan er direct een hybride lens op maat gemaakt worden voor uw ogen, zodat u exact de juiste lens voor uw oogaandoening kan dragen. Kortom: wilt u weten of hyrbide lenzen geschikt zijn voor u? Raadpleeg dan uw opticien en laat metingen uitvoeren om dit direct te achterhalen.


 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
← Keer terug naar de backoffice    Deze winkel is in aanbouw. Eventueel geplaatste orders zullen niet worden gehonoreerd of verwerkt. Verbergen