Wat is uw oogsterkte?

  • Geplaatst op
  • Door Freek van Aerle
  • 0

ogen opmetenBepaal uw sterkte, laat uw ogen opmeten
 

Als u lenzen gaat bestellen, moet u natuurlijk wel weten welke lenzen u nodig heeft. Iedereen die lenzen draagt heeft namelijk weer een andere sterkte en eventueel andere bijkomende oogproblemen, waardoor iedereen weer andere lenzen nodig heeft. Heeft u het idee dat u niet meer alles goed kan zien en denkt u dat u lenzen nodig heeft? Bestel dan niet direct de lenzen die u denkt nodig te hebben, maar laat uw ogen eerst controleren door een opticien. Meer over het controleren van uw sterkte bij de opticien en het bestellen van lenzen met de juiste sterkte, leest u in dit artikel.
 

 

Het belang van een professionele oogmeting

Voor u lenzen gaat bestellen, is het belangrijk dat u achterhaalt welke lenzen u precies nodig heeft. Sommige mensen hebben namelijk te maken met verziendheid (ofwel het niet scherp kunnen zien van objecten op afstand), terwijl andere mensen te maken hebben met bijziendheid (het niet scherp kunnen zien van objecten van dichtbij) of een combinatie van beide oogproblemen. Daarnaast heeft niet iedereen dezelfde sterkte. Dit betekent dat sommige mensen bijna niets kunnen zien zonder lenzen of een bril, terwijl andere mensen alleen een beetje vaag zien als ze geen lenzen in hebben of een bril dragen. Om de beste lenzen voor u te vinden en ervoor te zorgen dat u optimaal ziet, is het belangrijk om inzicht te krijgen in uw oogproblematiek. Waarschijnlijk weet u zelf al waar u moeite mee heeft, maar toch is het belangrijk om dit te laten onderzoeken door een professional. Op deze manier voorkomt u namelijk dat u de verkeerde lenzen bestelt, waardoor u alsnog niet goed kunt zien en een nieuwe aankoop moet doen. Bestel dus nooit zomaar lenzen, maar laat altijd eerst uw ogen meten.

 

opticienWaar kan ik mijn ogen laten meten?

U kunt uw ogen laten meten bij een erkende opticien. Vaak zijn er in iedere stad wel enkele opticiens te vinden, die allemaal gebruik maken van de beste apparatuur om uw ogen te meten. Het maakt niet uit waar u uw ogen laat meten, als u dit maar doet bij een erkende opticien met de juiste apparatuur.

 

Hoe werkt het opmeten van mijn ogen? 

Hoe het opmeten van uw ogen precies in zijn werk gaat, verschilt per opticien. Wel zijn er vijf algemene stappen die (bijna) altijd gevolgd worden bij het uitvoeren van een oogmeting, zodat uw ogen op nauwkeurige wijze opgemeten kunnen worden. De vijf algemene stappen die gevolgd worden bij het uitvoeren van een oogmeting, zijn de volgende.

 


Stap 1: het analyseren van uw klachten

Voor de opticien daadwerkelijk aan de slag gaat met het opmeten van uw ogen door middel van een uitgebreide analyse, wordt er eerst een kort gesprek met u gevoerd om uw oogklachten te achterhalen. U gaat natuurlijk niet voor niets naar een opticien, want waarschijnlijk heeft u gemerkt dat u niet goed zien of problemen heeft met zien in specifieke situaties. Zit u bijvoorbeeld regelmatig in de auto en heeft u gemerkt dat u verkeersborden niet altijd meer goed kan zien, dan kunt u dit aangegeven in het gesprek met de opticien. Heeft u juist te maken met slechte ogen tijdens het lezen en kost het steeds meer moeite om uw favoriete boeken te lezen? Dan geeft u dit aan tijdens het oriënterende gesprek met de opticien. Als de opticien meer kennis heeft van uw klachten, kan hier namelijk rekening mee gehouden worden bij het testen van de ogen. In sommige gevallen betekent er dat er alternatieve tests of extra tests uitgevoerd moeten worden, dus communiceer uw klachten altijd duidelijk.

 

Stap 2: eventueel controle van huidige lenzen

Draagt u al lenzen, dan worden deze lenzen gecontroleerd. Ook als u een bril heeft, wordt gekeken hoe goed u eigenlijk met deze bril kunt zien. Op deze manier ziet de opticien meteen of uw huidige lenzen of bril voldoen om u beter te laten zien, of u misschien een andere sterkte nodig heeft om een beter zicht te creëren. Draagt u geen lenzen of bril, dan wordt deze stap vanzelfsprekend overgeslagen en gaat de opticien direct naar stap 3.

 

Stap 3: het controleren van de gezondheid van de ogen

Om te controleren of uw ogen gezond zijn, wordt er een uitgebreide analyse met betrekking tot de gezondheid van uw ogen uitgevoerd. Soms blijkt uit deze analyse dat u niet te maken heeft met vaag zicht door een bepaalde sterkte, maar dat u te maken heeft met een andere oogafwijking die eigenlijk behandeld moet worden door een arts. In dit geval zal de opticien uw ogen niet verder testen, maar u doorsturen naar een andere professional (zoals de oogarts). Heeft u gezonde ogen, dan gaat de opticien door naar de volgende stap van de oogmeting.

 

Stap 4: het opmeten van de ogen

Stap 4 van het proces betreft het daadwerkelijk opmeten van de ogen. Dit wordt gedaan door u naar enkele schermen met letters en cijfers te laten kijken terwijl u door een lens kijkt, die u vervolgens hardop moet voorlezen. Kunt u de letters of cijfers niet lezen, dan geeft u dit aan. De opticien zal de lenzen van het apparaat voor uw ogen vervolgens aanpassen, zodat uw zicht scherper wordt. Op deze manier blijft u steeds de letters en cijfers doorlezen, tot de opticien aangeeft dat u klaar bent.

 

Bij het uitvoeren van een oogmeting, worden de ogen altijd eerst afzonderlijk opgemeten. Zo wordt één oog altijd eerst afgedekt, om vervolgens het andere oog te testen en dit proces weer om te draaien. Zijn uw beide ogen getest, dan worden uw ogen gezamenlijk getest. Dit gaat steeds op dezelfde manier, namelijk door letters en cijfers voor te lezen terwijl u door een lens kijkt. Al met al duurt de controle van uw ogen ongeveer een kwartier tot een half uur, afhankelijk van de opticien waar u uw ogen laat testen.

 

Stap 5: persoonlijk advies

Na het uitvoeren van de oogmeting, heeft de opticien een duidelijk beeld van uw oogproblemen. Hij of zij zal vervolgens aan u communiceren wat voor soort lenzen u nodig heeft om uw ogen te verbeteren, zodat u deze lenzen direct kan aanschaffen. Dit kan natuurlijk bij de betreffende opticien, maar ook bij een webwinkel voor lenzen.  

 

De juiste lenzen bestellen

Als u eenmaal weet welke lenzen u nodig heeft om beter te kunnen zien, kunt u deze eenvoudig online bestellen. Heeft uw opticien u bijvoorbeeld verteld dat u een sterkte van -2,0 dtp nodig heeft, dan kunt u lenzen met -2,0 dtp direct online bestellen. 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
← Keer terug naar de backoffice    Deze winkel is in aanbouw. Eventueel geplaatste orders zullen niet worden gehonoreerd of verwerkt. Verbergen