Wat is jouw voorkeus? Een bril of contactlenzen?

 • Geplaatst op
 • Door Freek van Aerle
 • 0

Liever een bril of toch contactlenzen?Het kiezen tussen een bril of contactlenzen hangt meestal af van persoonlijke voorkeuren. Want je kunt zowel een bril als  contactlenzen gebruiken om je visie te verbeteren. Lifestyle, comfort, gemak en budget zijn allemaal factoren bij de keuze tussen bril en contactlenzen. Alvorens te beslissen tussen contactlenzen en een bril, houd altijd in gedachten dat de een niet per se beter is dan de andere. Zowel een bril als contactlenzen hebben voor-en nadelen voor jouw visie, het gebruiksgemak en de gezondheid van het oog.
 

Brillen bieden vele voordelen ten opzichte van contactlenzen. Ze vereisen zeer weinig schoonmaak en onderhoud, je hoeft je ogen niet aan te raken om ze te dragen, ze verlagen het risico op ooginfecties en voor glazen ben je eenmalig een geldbedrag kwijt terwijl je bij lenzen ze om de paar maanden moet bestellen. Een bril kan ook fungeren als een verlengstuk van je persoonlijkheid. Een bril wordt niet meer alleen gezien als optisch hulpmiddel maar ook als mode accessoire (Libelle tips).


Aan de andere kant hebben contactlenzen weer andere voordelen ten opzichte van een bril. Contactlenzen zitten direct op je oog, zodat de visie, vooral de perifere visie, beter is. Je kunt gemakkelijk deelnemen aan sport en andere buiten activiteiten. Bij het dragen van een bril is dat heel lastig omdat je steeds de angst hebt dat de bril in de weg zit, kan vallen of stukgaan. Je kunt zelfs de kleur van je ogen met kleur contactlenzen veranderen. Dus daarom zijn contactlenzen beter voor deze specifieke behoeften en levensstijl.
 

Overzicht van de voor- en nadelen van contactlenzen en brillen
 

De voordelen van het dragen van contactlenzen zijn als volgt:

 1. Contactlenzen voldoen aan de kromming van je oog, dat betekent dat je een breder gezichtsveld hebt en het veroorzaakt minder visie vervormingen en obstakels, wat bij brillen wel gebeurd.
 2. Contactlenzen zitten niet in de weg bij het sporten en bewegen.
 3. Contactlenzen passen op alle kleding stijlen.
 4. Contactlenzen worden doorgaans niet beïnvloed door de weersomstandigheden en zullen niet beslaan bij koud weer zoals dat wel het geval is bij brillen.
 5. Je kan met contactlenzen experimenteren en kijken hoe je eruit ziet met andere kleur ogen. Je kunt zelfs speciale contactlenzen kopen voor carnaval of een verkleed partij.
 6. Sommige contactlenzen kan je gewoon aandoen terwijl je slaapt. Deze lenzen zijn speciaal ontworpen en corrigeren de afwijking. 


De nadelen van het dragen van contactlenzen zijn als volgt:

 1. Sommige mensen hebben moeite met het inzetten van een contactlens (maar door veel te oefenen moet dit in de meeste gevallen snel zijn opgelost).
 2. Contactlenzen verminderen de hoeveelheid zuurstof die het oog bereikt en dat kan leiden tot droge ogen.
 3. Als je werkt op een computer, zal het dragen van contactlenzen waarschijnlijk bijdragen aan de symptomen van computer visie syndroom.
 4. Contactlenzen vereisen dagelijks de juiste lens zorg en schoonmaak. Goed schoonmaken en schoonhouden is om potentieel ooginfecties te voorkomen. Als je jezelf niet kan verplichten tot de zorg en de aanbevolen vervanging cyclus van de contactlenzen, overweeg dan liever dagelijkse disposables (daglenzen) te gebruiken.
 5. Als je per ongeluk in slaap valt tijdens het dragen van de dag contactlenzen zijn je ogen meestal droog, zanderig, rood en geïrriteerd als je wakker wordt. Als je merkt dat je in slaap valt met je contactlenzen, overweeg speciale contactlenzen, die je voor maximaal 30 dagen continu kan dragen.


De voordelen van het dragen van een bril zijn als volgt:

 1. Het dragen van een bril vermindert de kans op irritatie aan de ogen of het ontwikkelen van een ooginfectie. Vooral als je droge of gevoelige ogen hebt is een bril aanbevolen. Een bril zal je ogen niet irriteren of infecteren, wat wel het geval is bij contactlenzen.
 2. Brillen zijn over het algemeen goedkoper dan contactlenzen en dat op een lange termijn. Want een bril hoef je niet zo vaak te vervangen als contactlenzen. Ook al verandert je sterkte, dan kun je nog steeds het montuur behouden en alleen de glazen laten vervangen.
 3. Monturen zijn modieus en kunnen boekdelen spreken over jouw persoonlijkheid en geven je een eigen stijl.
 4. Glazen bieden enige bescherming tegen omgevingsfactoren zoals wind, stof en vuil. Bij contactlenzen is dit niet het geval.


De nadelen van het dragen van een bril zijn als volgt:

 1. Brillen zitten ongeveer 12mm van je ogen vandaan, dit kan ervoor zorgen dat de perifere visie vervormd word. Veel mensen hebben ook moeite om te focussen op objecten en kunnen wazig zien wanneer ze voor het eerst starten met het dragen van een bril. Maar ook al draag je al een tijdje een bril en je sterkte verandert, dan zal je weer moeten wennen aan de nieuwe glazen. Natuurlijk verschilt dat per persoon, maar het is wel iets waar je rekening mee moet houden.
 2. Sommige mensen houden niet ervan hoe ze eruit zien met een bril en hebben het gevoel dat het ten koste gaat van hun gezicht esthetiek.
 3. Als je een hoge sterkte hebt dan kunnen de randen van de brilglazen dik en onaantrekkelijk zijn of je de brilglazne kunnen ervoor zorgen dat je ogen onnatuurlijk klein of juist uitvergroot lijken.
 4. Bij het dragen van een bril kan verandering in temperatuur de glazen beïnvloeden, zo kunnen ze beslaan of dof worden en de visie zal daardoor worden belemmerd. Denk dan aan de koude maanden, als je buiten tijdens de winter loopt merk je al heel gauw dat de glazen van je bril beslaan.
 5. Sommige monturen kunnen een constante druk uit oefenen op je neus en achter je oren, wat leidt tot hoofdpijn en algemeen ongemak.


Wat heeft voor jou de voorkeur?
 

De vraag is daarom wat is beter: contactlenzen, brillen of gewoon allebei?
Dankzij de vooruitgang van de technologie op het gebied van contactlenzen contactlenzen kunnen de meeste mensen gemakkelijk contactlenzen dragen. Zelfs als ze de voorkeur aan een bril geven als hun primaire vorm van oogcorrectie. De beslissing om contactl3na3n of een bril te dragen is meestal een kwestie van persoonlijke voorkeur. Houd er echter rekening mee, dat als je contactlenzen draagt, je ook altijd een bril met glazen met de juiste sterkte als reserve nodig hebt. In geval het nodig is om te stoppen met het dragen van contactlenzen als gevolg van een ooginfectie of irritatie, heb je dan altijd de bril bij de hand. Maar ook als je gewoon je ogen rust wilt gunnen.

Mocht u nog vragen hebben, dan helpen de mederwerkers van Fuva.nl u graag. U kunt ons bereiken via de mail of via de live chat service. Wij proberen u dan zo snel en goed mogelijk te helpen. 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
← Keer terug naar de backoffice    Deze winkel is in aanbouw. Eventueel geplaatste orders zullen niet worden gehonoreerd of verwerkt. Verbergen