Wat is de oorzaak van rode ogen?

  • Geplaatst op
  • Door Freek van Aerle
  • 0

Rode ogen: oorzaken, behandeling en tips


Als u regelmatig te maken heeft met rode ogen, denkt u misschien dat dit te maken heeft met de lenzen die u draagt. Het dragen van contactlenzen kan inderdaad een oorzaak zijn van het ontstaan van rode ogen, maar toch zijn er ook meer oorzaken van rode ogen aan te wijzen. Bent u benieuwd wat de oorzaken van uw rode ogen kunnen zijn, hoe u uw rode ogen kan behandelen en wat u zelf kunt doen als u te maken heeft met rode ogen? Lees dan in dit artikel meer over de oorzaken van rode ogen, de behandeling van rode ogen en tips om uw rode ogen te verminderen en reken direct af met deze vervelende kwaal.

 

De oorzaken van rode ogen

Rode ogen worden veroorzaakt door verwijde bloedvaten in het oppervlak van het oog. Het oppervlak van het oog wordt ook wel het bindvlies genoemd en als dit vlies geïrriteerd raakt, gaan de bloedvaten in het oppervlak verwijden en wordt het oog vanzelf rood. De meest voorkomende oorzaak van het ontstaan van rode ogen, zijn allergenen en specifieke milieu-irriterende stoffen. Hierbij kunt u denken aan huidschilfers van huisdieren, maar ook aan pollen, stof, wind, droge lucht en blootstelling aan felle zonnestralen.

 

Veel mensen die lenzen dragen, wijzen de lenzen in hun ogen direct aan als de oorzaak van hun rode ogen. Toch is het niet altijd zo dat de lenzen in uw ogen de roodheid van uw ogen veroorzaken, want er zijn ook vele andere mogelijke oorzaken van het ontstaan van rode ogen. Enkele mogelijke oorzaken die u kunt aanwijzen bij het ontstaan van rode ogen naast het dragen van lenzen, zijn de volgende:

-        Te weinig slapen. Als u te weinig nachtrust neemt, krijgen uw ogen niet voldoende rust. Hierdoor kunnen de bloedvaten van uw ogen verwijden, waardoor u rode ogen krijgt.

-        Ooginfecties en ontstekingen in de ogen. Deze infecties en ontstekingen zorgen niet alleen voor pijn aan de ogen en afscheiding, maar ook voor roodheid van de ogen.

-        Griep. Als u griep heeft, krijgt u vaak bloeddoorlopen en gezwollen ogen. Dit wordt in het geval van griep meestal veroorzaakt door een infectie of door verstopte sinussen, vooral als u ook last heeft van hoesten en niezen.

-        Zwangerschap. Bent u zwanger, dan kunt u rode ogen krijgen door de hormonale veranderingen in uw lichaam die bij uw zwangerschap horen. Zo kunnen uw ogen rood worden, er bloeddoorlopen uit zien en ook jeuken tijdens uw zwangerschap.

-        Het overmatig gebruiken van oogdruppels. Veel mensen die rode ogen hebben, gebruiken oogdruppels om de roodheid van de ogen te verminderen. Dit is echter niet verstandig, want door de oogdruppels wordt de roodheid van de ogen juist erger. In sommige gevallen lijken de klachten eerst te verbeteren, om vervolgens op lange termijn nog rodere ogen te krijgen.

 

Tot slot krijgen veel mensen last van rode ogen door roken. Roken is namelijk niet alleen schadelijk voor het hart en voor de longen, maar ook voor de ogen. En komen uw ogen regelmatig in aanraking met de giftige rook van een sigaret, dan kunnen uw ogen erg rood kleuren. Overigens kan overmatig gebruik van alcohol ook zorgen voor rode ogen.

 

Zoals u ziet, zijn er vele mogelijke oorzaken van het ontstaan van rode ogen aan te wijzen. Natuurlijk kan het voorkomen dat uw rode ogen door uw lenzen veroorzaakt worden, maar dit is helemaal niet in alle situaties het geval. Meer weten over de behandeling van rode ogen? Lees dan meer over dit onderwerp in onderstaande alinea.

 

De behandeling van rode ogen

Hoe rode ogen precies behandeld moeten worden, is afhankelijk van de oorzaak van uw rode ogen. Heeft u rode ogen door allergieën of door irriterende stoffen, dan heeft u een andere behandeling nodig om uw rode ogen te verminderen dan wanneer u last heeft van rode ogen door het dragen van lenzen. Om erachter te komen welke behandeling u nodig heeft om van uw rode ogen af te komen, kunt u een bezoek brengen aan de huisarts of de opticien. De huisarts of de opticien kan namelijk bepalen hoe uw rode ogen veroorzaakt worden, zodat hij of zij ook een behandeling kan bedenken om de rode ogen te verminderen. Overigens is het niet nodig om naar de dokter of de opticien te gaan als u slechts af en toe te maken heeft met rode ogen, maar wordt het vragen van advies alleen aanraden als u regelmatig of in erge mate te maken heeft met roodheid van de ogen.

 

Bent u nog steeds van mening dat de roodheid van uw ogen wordt veroorzaakt door de lenzen die u draagt en heeft u regelmatig last van droge ogen? Dan wordt aangeraden om even naar de opticien te gaan, zodat de opticien kan onderzoeken of er iets mis is met uw lenzen. In sommige gevallen hebben mensen met droge ogen simpelweg andere lenzen nodig, die beter aansluiten bij de vorm van hun ogen of de behoefte van hun ogen. In dit geval kan het overstappen naar een andere contactlens al voldoende zijn om uw klachten te verminderen, zodat u minder last heeft van rode ogen of zelfs nooit meer te maken heeft met roodheid van de ogen.

 

Tips tegen rode ogen

Als u niet erg vaak te maken heeft met rode ogen en het niet nodig vindt om voor deze klacht naar de huisarts of de opticien te gaan, kunt u de symptomen van rode ogen toch verminderen door zelf enkele tips op te volgen. De tips die u kunt gebruiken om de roodheid van uw ogen te verminderen en de klachten te verhelpen, zijn de volgende.

 

Tip 1: wrijf niet in uw ogen

Als u rode ogen heeft, kan het erg prettig zijn om even lekker in uw ogen te wrijven. Toch wordt het zeker niet aangeraden om dit te doen, omdat het wrijven in de ogen de situatie in de meeste gevallen alleen maar erger maakt. Probeer het wrijven in de ogen dan ook te voorkomen, zodat de klachten niet verergeren.

 

Tip 2: vermijd aanraking van de ogen

Naast het feit dat wrijven in de ogen niet wordt aangeraden, is het over het algemeen niet aan te raden om de ogen aan te raken. Doet u dit wel, dan kunnen bepaalde vuiltjes aan de handen namelijk in de ogen terecht komen en hier voor irritaties en nog meer roodheid zorgen. Zelfs als u uw handen heeft gewassen, wordt aangeraden om niet in de ogen te wrijven. Zet een goede zonnebril op zodat uw ogen ook rust hebben.

 

Tip 3: blijf uit de buurt van huisdieren en pollen

Rode ogen worden veroorzaakt door een irritatie van de ogen. Om te voorkomen dat de irritaties erger worden, wordt aangeraden om contact met huisdieren en pollen te vermijden. Zeker als u regelmatig last heeft van allergieën zoals allergieën voor huisdieren of hooikoorts, wordt het vermijden van huisdieren en pollen aangeraden.

 

Tip 4: probeer uw leefstijl te veranderen

Rode ogen kunnen ook veroorzaakt worden door te weinig slaap, roken en drinken. Om de roodheid van de ogen te verminderen, kunt u uw leefstijl tot op een bepaald niveau aanpassen. Zo kunt u meer proberen te slapen, minder roken of minder tijd in rokerige ruimtes doorbrengen en/of minder alcohol proberen te drinken.

 

Tip 5: probeer overmatig gebruik van oogdruppels te vermijden

Tot slot wordt aangeraden om het overmatig gebruik van oogdruppels te vermijden. Oogdruppels lijken te helpen tegen de roodheid van de ogen, maar vaak wordt de roodheid van de ogen op de lange termijn alleen maar erger door oogdruppels te gebruiken. Heeft u echt vaak last van rode ogen, dan kunt u beter naar de dokter of naar de opticien gaan in plaats van oogdruppels te gebruiken.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
← Keer terug naar de backoffice    Deze winkel is in aanbouw. Eventueel geplaatste orders zullen niet worden gehonoreerd of verwerkt. Verbergen