Veelvoorkomende chronische oogziektes

 • Geplaatst op
 • 0

Het oog kent ontzettend veel oogziektes, in dit blog bericht behandelen we een aantal chronische oogziektes. Denk hierbij aan de oorzaken, symptomen en behandelingen bij deze oogziektes.

Oorzaken, symptonen en behandelingen bij chronische oogziektesEr zijn verschillende soorten chronische ziekten die gerelateerd worden met de gezondheid van de ogen. Deze ziekten zorgen ervoor dat de ogen soms niet goed meer functioneren. In zo een geval heeft het dan niets te maken met het oog zelf, maar zijn de externe factoren de boosdoener van het slechte zicht. In dit artikel zullen we enkele chronische ziekten behandelen die ook effect hebben op de ogen. Een belangrijk gegeven bij het dragen van contactlenzen is dat je altijd eens per jaar naar de oogspecialist gaat om je ogen te laten controleren.


Syndroom van Sjögren


Is een auto-immuunziekte waarbij het lichaam en de klieren van het immuunsysteem geen vocht produceren. Bij de ogen kan het syndroom van Sjögren als effect hebben dat de traanklieren geen tranen kunnen produceren en dat de patiënten van deze ziekte lijden aan extreem droge ogen. 


Wat zijn de oorzaken Sjögren-syndroom?


De oorzaak van de syndroom Sjögren is niet bekend. Het kan erfelijk zijn, mits het is waargenomen in de familie. Andere gevallen hebben aangetoond dat het een gevolg is van reeds bestaande, gerelateerde ziekten.


Symptomen van Sjögren syndroom.


De klassieke symptomen van het syndroom van Sjögren is extreme droogheid van de ogen, mond, keel en andere gebieden van het lichaam en dat gedurende langere tijd. Een oogspecialist kan het syndroom van Sjögren diagnosticeren na dat deze de droogte van de traan en speekselklieren observeert. Ook worden er verschillende tests uitgevoerd om de aanwezigheid van de aandoening op te sporen. Een dergelijke test is Schirmertest, waarbij het vermogen van het oog met een strookje papier gemeten wordt. Andere onderzoeken op de aanwezigheid van Sjögren syndroom is de proef speekselklier activiteit en productie van antilichamen, en droogheid van het oogoppervlak bepalen.


Symptomen van het syndroom Sjögren die vaak manifesteren in de ogen en andere delen van het lichaam:

 • droge ogen
 • oogirritatie
 • Lage traanproductie
 • Gevoel van vreemde voorwerpen in de ogen    


Behandeling van Sjörgen syndroom.


Voor het syndroom van Sjögren is er geen remedie, de behandeling is over het algemeen gericht op het helpen van de symptomen van uitdroging en ongemak te verlichten. Deze behandelingen zijn als volgt: 

 • Kunsttranen: actuele toepassing die droge ogen kalmeert en troost.
 • Punctum pluggen: een geavanceerde behandeling voor ernstige gevallen van het syndroom van Sjögren. Punctum pluggen blokkeert de werking van de puncta, de opening van de traanbuis die scheuren drainage mogelijk maakt.Bellse Parese


Bellse Parese is een aandoening waarbij een zijde van het gezicht lijdt aan een zenuwbeschadiging, die ernstige verzwakking of verlamming van gezicht spieren veroorzaakt. Deze immobilisatie veroorzaakt hangen aan de aangedane zijde van het gezicht. Het is een aandoening die veel mensen treft. De effecten van Bellse Parese op de ogen komen meestal in de vorm van droge ogen, overmatig tranen, en het onvermogen om de ogen te sluiten.


Wat zijn de oorzaken Bell's Palsy?


De oorzaak van Bellse Parese is onduidelijk, maar het is gekoppeld aan de aanwezigheid van verschillende andere ziekten, waaronder de ziekte van Lyme, HIV, sarcoïdose, en oorinfecties.


Symptomen van Bell's Palsy.


Indien er geen andere oorzaak van een verlamming van de gezicht kan worden gevonden komt men vaak bij Bellse Parese. Dit kan komen in de loop van enkele dagen, maar meestal, lijkt het zeer plotseling. Naast spanning en onvermogen om een kant van het gezicht te beheersen herkennen we de volgende veel voorkomende symptomen van Bellse Parese:

 • Kwijlen
 • Ongevoeligheid aan één kant van het gezicht
 • Pijn in het oor
 • Moeite met eten en drinken
 • Trekkingen van de gelaatsspieren
 • hoofdpijn


De behandeling van  Bellse Parese.


Meestal verbetert Bellse Parese zonder behandeling binnen enkele weken of soms maanden. Indien de aangedane zijde van het gezicht de ogen niet gemakkelijk kan sluiten. De maatregelen die genomen worden om ervoor te zorgen het oog vochtig blijft zijn als volgt:

 • Oogdruppels: houdt het oppervlakte  van het oog vochtig en gesmeerd
 • Ooglapje: beschermt de ogen 's nachts; kan voorgeschreven worden samen met een speciale zalf voor het aangedane oog om deze vochtig te houden zowel s ’nacht als ook overdag. Ziekte van Graves


De ziekte van Graves is een auto-immuunziekte (ontstaan doordat het immuumsysteem lichaamseigen cellen en stoffen als lichaamsvreemd ziet) Wanneer je die ziekte hebt dan is de schildklier overactief (Hyperthyreoïde). Je krijgt daardoor ook oogklachtenen.  Doordat de schildklier overactief is krijg je een aantal lichamelijke reacties, waaronder gewichtsverlies, snelle hartslag, zweten en veranderingen van bot, huid en nagels optreedt. 


Wat zijn de oorzaken van Graves oftalmopathie?


Graves oftalmopathie is een auto-immuunziekte waarbij de schildklier onrechte schadelijke cellen detecteert en daarop antilichamen afstuurt om deze “schadelijke cellen” te bestrijden. Aangezien er geen schadelijke cellen zijn, gaan de vrijgekomen antilichamen uiteindelijk fuseren met spieren in de ogen, waardoor Graves oftalmopathie ontstaat.


Symptomen van Graves 'oftalmopathie.


Een oogspecialist kan de aanwezigheid van Graves 'oftalmopathie via een schildklierfunctie test observeren en zo de voorkomende symptomen bepalen. De meest voorkomende symptomen van Graves oftalmopathie is geassocieerd met ontsteking, zwelling en roodheid van de ogen. De symptomen variëren van patiënt tot patiënt en kunnen bestaan uit:

 • Oogontsteking
 • rode ogen
 • uitpuilende ogen
 • droge ogen
 • Oog zwakte
 • Ooggevoeligheid
 • ooglidretractie


De behandeling van Graves 'oftalmopathie.


Symptomen van Graves 'oftalmopathie kunnen zonder tussenkomst binnen een jaar weer vanzelf weggaan. Veel patiënten zullen wel behandeling blijven krijgen om de overactieve schildklier te reguleren en verder gaan met symptoom gebaseerde behandelingen. Deze behandelingen kunnen omvatten:


Overactieve schildklier behandelingen.

 • Radioactief jodium therapie: een behandeling waarbij radioactief jodium wordt ingenomen om overactieve schildklier cellen te doden
 • Anti-schildkliermedicijnen: gebruikt om de symptomen van een overactieve schildklier te behandelen en de productie van antilichamen te vertragen of stopzetten.
 • Schildklier chirurgie: de verwijdering van de overactieve schildklier, begeleid door hormoon vervangende therapie


Symptoom gebaseerde behandelingen van Graves 'oftalmopathie:

 • Medicijnen: bevat actuele smeermiddelen, zoals kunsttranen en andere behandelingen om oogontsteking te verlichten.
 • Chirurgie: chirurgische opties zijn beschikbaar voor verschillende symptomen van Graves oftalmopathie, inclusief procedures om delen van de orbitalen regio die voor ongemak zorgt. Hierbij worden de ingeklapte oogleden verwijderd om ruimte te maken voor de gezwollen weefsel, hier worden de ogen ook opnieuw uit gelijnd en verzwakte ogen die dubbelzien worden voorkomen en verlichtReumatoïde artritis.


Reumatoïde artritis is een aandoening waarbij gewrichten van het lichaam pijn ervaren en ontstoken raken. Als het gaat om het oog, kan reumatoïde artritis leiden tot aandoeningen zoals droge ogen, scleritis, of uveïtis. 


Scleritis = een zeldzame maar ernstige aandoening. De harde oogwand (de witte deel van het oog) is dan aangedaan. De ontsteking gaat dan gepaard met een ontsteking van de harde oogwand.


Uveïtis = is een onsteking die de uvea of binnendeel van het oog aantast. 


Droge ogen is een veel voorkomende aandoening waarbij de ogen niet tot adequate tranen kunnen komen en roodheid en irritatie vertonen. 


Symptomen voor Reumatoïde Artritis waarbij het oog aangetast wordt.
 


In aanvulling op de gemeenschappelijke gezamenlijke ontsteking die ervaren wordt bij reumatoïde artritis, kun je ook verschijnselen van de bijbehorende oogaandoeningen ervaren, zoals:

 • roodheid van het oog
 • oogontsteking
 • droge ogen
 • Zanderig gevoel in de ogen


Behandeling voor Reumatoïde Artritis waarbij het oog aangetast wordt


Als u reumatoïde artritis hebt en aanhoudende droge ogen, ontsteking of irritatie, moet u een oogspecialist opzoeken, evenals uw reumatoloog.


Chronische ziekten zijn ziekten waar je heel goed mee kan leven als je eenmaal de balans gevonden hebt. Soms kunnen chronische ziekten effect hebben op je ogen en dan is het wel belangrijk goed te weten wat je moet doen en de voorschriften van de specialist goed na te leven. 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
← Keer terug naar de backoffice    Deze winkel is in aanbouw. Eventueel geplaatste orders zullen niet worden gehonoreerd of verwerkt. Verbergen