Populaire contactlenzen van dit moment, de daglenzen en maandlenzen

 • Geplaatst op
 • Door Freek van Aerle
 • 0
Populaire contactlenzen van dit moment, de daglenzen en maandlenzen

Contactlenzen worden steeds populairder, in volgend artikel gaan we dieper op het onderwerp in waarom lenzen steeds meer gebruikt worden.

Het dragen van Daglenzen en maandlenzen

Vroeger was het zo dat je maar 1 soort contactlenzen had en daar moest je het gewoon mee doen. Nu zijn de tijden veranderd en hebben mensen verschillende soorten contactlenzen waar er uit gekozen kan worden. De huidige contactlenzen, zijn over het algemeen zacht en wegwerp en hebben verschillende schema's voor slijtage en vervanging.


Als je de gebruikelijke 9-tot-5 schema hebt dan is het dragen van daglenzen misschien wel iets voor u. De dag lenzen draag je overdag en s ’nachts kun je deze weggooien om plaats te maken voor een nieuw paar in de ochtend. Je hebt natuurlijk ook de andere lenzen die om de twee weken of elke maand moet worden vervangen. Bij de keuze tussen daglenzen, twee wekelijkse en maandelijkse lenzen is het wat je persoonlijk zelf handiger vind. Ben je iemand die zich goed kan houden aan routines dan zijn de twee wekelijkse of maandelijkse lenzen. Ben je niet zo van de routines en schema’s dan zijn daglenzen een betere optie voor jou. De oogspecialist kan helpen bepalen welke schema het beste werkt voor jou. Elk schema heeft zijn eigen sterke punten.


De voordelen van dagelijkse contactlenzen: 
 

 1. Je hoeft ze nooit schoon te maken - Vergeet de nachtelijke reiniging routine of de verschillende flessen lenzen vloeistof op je nacht kastje. Aan het eind van een lange dag, gooi je deze lenzen in de prullenbak en stap je direct in bed. 
 2. Daglenzen zijn voorzien van een gemakkelijk te onthouden draagschema. Je hoeft geen agenda punt in je tab of telefoon aan te maken met een herinnering om je lenzen te reinigen. Je neemt ze ’s nachts eruit en gooit ze weg, de volgende ochtend krijg je een vers paar lenzen. 
 3. Daglenzen bespaart tijd. In aanvulling op het uitsnijden van de dagelijkse schoonmaak tijd, kan je veel tijd besparen. 
 4. Zij kunnen helpen met het oog allergieën – doordat je dag lenzen niet hoeft schoon te maken heb je minder kans op oog irritaties en allergieën. Ook een frisse, gladde oppervlak van de lens is zachter op geïrriteerde ogen
 5. Geweldig voor tieners. Tieners vinden dag lenzen geweldig want ze hoeven zich geen zorgen te maken over moeilijke reinigingsmethoden en de lenzen geven ze op school de vrijheid om mee te doen aan verschillende taken van sport. Tieners zijn eerder geneigd om te vergeten dat ze hun contactlenzen moeten schoonmaken. Als je dit niet op de juiste manier doet bij de twee wekelijkse en maandelijkse lenzen zal je al gauw merken dat je verschillende risico’s kan oplopen van geïrriteerde ogen en in het ergste geval beschadiging van de ogen. Daarom zijn dag lenzen voor kinderen en tieners een veel betere keus.


Andere dingen om te weten over het dag contactlenzen


Omdat je ze elke dag weggooit moet je minimaal 30 dagen lenzen in voorraad hebben. Vergeet niet, je zult een doos nodig hebben voor elk oog, waardoor een 30-daagse levering betekent 60 contactlenzen per maand. 


Je oogspecialist zal de ogen onderzoeken om het juiste recept te vinden. Terwijl je kiest voor dagelijkse contactlenzen of een andere draagschema grotendeels gebaseerd op jouw voorkeuren, kan je oogspecialist helpen om je uit te leggen wat de voor en nadelen zijn op basis van haar bekendheid met je visie en oogzorg gewoonten. 


Naarmate de technologie verbetert, verbeteren ook de materialen en ontwerpen van contactlenzen, dragers profiteren van een grotere flexibiliteit en meer keuzes. Merken als Coopervision en Bausch & Lomb zijn hier constant mee bezig. Steeds vaker, kan je kiezen voor contactlenzen die passen in je levensstijl. Dagcontactlenzen, meest kenmerkend, zijn contactlenzen die continu worden gedragen maximaal zes nachten en zeven dagen. Met de komst van silicone hydrogel lenzen, die beter zuurstof door laten zijn er nu ook Dragende plaat contactlenzen die 30 dagen lang gedragen kunnen worden. Het belangrijkste criterium voor een langdurig gebruik van contactlenzen is zuurstof permeabiliteit. Tijdens je slaap krijgt je hoornvlies de zuurstof die het nodig heeft om gezond te blijven.


Mensen met een onvoorspelbare of zeer actieve levensstijl doen er goed aan om dag lenzen of lenzen die je 30 dagen achter elkaar kan dragen aan te schaffen. Militair personeel of mensen die graag buiten activiteiten doen en mensen die niet altijd in staat zijn om hun lenzen goed te reinigen profiteren het meest van de dag lenzen en de lenzen die je 30 dagen achter elkaar aan doet. Dit geldt ook voor de hulpdiensten en werknemers in ploegendienst. 


Mensen met een binoculair afwijkingen (dubbelzicht) in het zicht, met inbegrip van amblyopie (lui oog), kunnen beter worden aangepakt met doorlopende visie correctie. Mensen met een bijzonder slechte visie. En een hoog refractie fouten (verziendheid of astigmatisme) vinden het uiterst nuttig om duidelijk te kunnen zien te allen tijde, vooral bij het onverwacht ’s nachts wakker worden. Voor deze mensen zijn de 30 dagen lenzen het beste alternatief, want deze lenzen doe je 30 dagen lang achter elkaar aan.


Risico's en andere overwegingen


Het grootste risico van langdurig gebruik van contactlenzen is infectie, die kan leiden tot blindheid. Andere risico's zijn hoornvlies neovascularisatie (waarbij de bloedvaten in uw oog groeien in de richting van je iris in een poging om een wanhopige behoefte aan zuurstof te pakken), ontsteking en irritatie.


Hier zijn een aantal manieren waarop deze risico's kunnen worden verminderd:

 1. Indien mogelijk, verwijder de 30 dagen lenzen voor het slapen gaan. Ook als is dit niet noodzakelijk. 
 2. Verwijder contactlenzen voor het zwemmen, of maak ze schoon na het zwemmen.
 3. Vermijd het aanraken van uw lenzen zonder je handen te hebben gewassen.
 4. Vermijd rook en andere slechte lucht. 
 5. Draag geen vervallen contactlenzen. 
 6. Volg alle instructies van de fabrikant, de arts en de contactlenzen bijsluiter.


Hoe lang je een contactlens kan in laten hangt af van twee dingen: het type lens, en de evaluatie van je oogspecialist die de verdraagzaamheid van je ogen gaat meten. Het is uiterst kritisch dat je de voor en nadelen van deze extended wear lenzen goed bestudeerd en echt in samenspraak met je oogspecialist ervoor kiest. De oogspecialist kan dan ook een oogje houden op de aanpassingsperiode om ervoor te zorgen dat de lenzen geschikt zijn voor je.


De ogen kunnen elk moment geïrriteerd raken, dit zal je merken aan rode ogen of plotseling niet goed zien, als dit gebeurd neem direct de contactlenzen uit je ogen. Tot slot, bespreek dit altijd met je oogspecialist over eventuele wijzigingen of problemen, vooral bij het starten van nieuwe contactlenzen. Contactlenstechnologie van vandaag geeft dragers een breder scala aan keuzes rond hoe lang ze de lenzen willen dragen in vergelijking met die van het verleden.


Sommige maandelijkse contactlenzen kunnen voor maximaal zeven dagen achter elkaar worden gedragen zonder dat ze uit je ogen gehaald hoeven te worden.


Het dragen van contactlenzen voor en tijdens het slapen kan risico's voor je ogen vormen, omdat de lenzen je ogen van zuurstof ontnemen. Deze risico's omvatten hoornvlies infecties en hoornvlies neovascularisatie, waar bloedvaten beginnen binnen te dringen in het wit van je ogen. Gedurende de dag, zijn je ogen open en dit brengt dan zuurstof naar je hoornvlies. 


Comfort bij contactlenzen


Naast het doorlaten van meer zuurstof naar de ogen om deze helder en wit te houden, kan de siliconen hydrogel in maandelijkse contactlenzen ook comfortabel zitten. Je ogen kunnen beter ademen, terwijl ze nog steeds vochtig blijven, een evenwicht dat wordt bereikt met een beter contactlenstechnologie.


Praat altijd met je oogspecialist als je een nieuwe of andere contactlenzen wil nemen. De oogspecialist zal ervoor zorgen dat je contactlenzen worden voorgeschreven die helemaal zijn uitgerust voor jouw ogen, zodat ze jouw gezichtsvermogen en jouw gezondheid van het oog op hun best behouden.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
← Keer terug naar de backoffice    Deze winkel is in aanbouw. Eventueel geplaatste orders zullen niet worden gehonoreerd of verwerkt. Verbergen