Overstappen van bril naar lenzen
- Geplaatst op
- Door Freek van Aerle
- 0
Overstappen van bril naar lenzen: alles wat u moet weten
Draagt u op dit moment een bril en wilt u overstappen naar lenzen, dan is dit uiteraard mogelijk. Voorheen waren er nog niet zo veel verschillende lenzen op de markt, maar op dit moment is het aanbod van diverse lenzen zo groot dat de meeste mensen zonder enige moeite lenzen kunnen vinden die bij hun ogen passen. Bent u het zat om iedere dag een bril te dragen en bent u van plan om over te stappen naar lenzen? Lees dan in dit artikel alles wat u moet weten over de overstap van bril naar lenzen en u weet precies waar u aan toe bent.
Overstap van bril naar lenzen: kan ik problemen verwachten?
Veel mensen denken dat het dragen van lenzen wel ongeveer te vergelijken is met het dragen van een bril, maar dit is toch zeker niet waar. De lenzen of glazen die u bij een bril gebruikt om beter te zien, zitten bij het dragen van lenzen namelijk in het oog in plaats van recht voor het oog. Dit betekent dat u bij het dragen van lenzen plotseling dagelijks iets in uw oog moet brengen, wat bij sommige mensen voor problemen kan zorgen.
Of het dragen van lenzen inderdaad voor problemen gaat zorgen, is niet te zeggen. Sommige mensen die jarenlang een bril hebben gedragen, stappen zonder enige moeite over naar lenzen en zeggen dat ze nooit spijt hebben gehad van hun keuze. Andere mensen die een bril hebben gedragen en over wilden stappen naar lenzen, hebben wel veel problemen ervaren bij het dragen van lenzen en zijn in sommige gevallen zelfs weer teruggegaan naar het dragen van een bril.
Bij welke van de twee groepen u hoort en of u daadwerkelijk problemen gaat ervaren bij het overstappen naar lenzen, kunt u van tevoren moeilijk inschatten. Wel zijn er enkele risicogroepen die bij het overstappen van een bril naar lenzen meer kans hebben om problemen te ervaren. De risicogroepen die meer kans hebben op problemen, zijn de volgende:
- Mensen die aangetaste ogen hebben door zware allergieën.
- Mensen die in een omgeving werken met veel stof of met veel chemicaliën.
- Mensen met een overactieve schildklier.
- Mensen met ongereguleerde diabetes.
- Mensen met zware artritis.
- Mensen met overmatig droge ogen.
Zo kunnen bepaalde gezondheidsklachten of specifieke omgevingsfactoren ervoor zorgen dat u meer moeite heeft met het dragen van lenzen, waardoor u over het algemeen meer problemen kan ervaren bij de overstap naar lenzen. Heeft u te maken met één of meerdere van bovenstaande situaties en heeft u hierdoor meer kans op problemen bij het overstappen, dan kunt u overwegen of u de overstap nog wel maken of toch liever een bril blijft dragen.
Overstap van bril naar lenzen: hoe moet dat?
Toen u bent begonnen met het dragen van een bril, was dit waarschijnlijk wel een beetje wennen. Bij het starten met het dragen van lenzen, is de periode van wennen en proberen nog langer. Dit komt omdat u niet alleen moet wennen aan een nieuw ritueel (namelijk het inbrengen en verwijderen van de lenzen), maar ook bepaalde vaardigheden moet aanleren om dit ritueel op de juiste manier uit te kunnen voeren. Het starten met het dragen van lenzen is dan ook vaak lastiger dan het starten met het dragen van een bril en hier dient u zeker rekening mee te houden.
Om de vraag ‘hoe moet het overstappen van een bril naar lenzen?’ te beantwoorden, geven wij in onderstaand stappenplan een duidelijk beeld van de stappen die u dient te volgen om van een bril over te stappen naar contactlenzen.
Stap 1: ga langs bij de opticien
Voor u kunt starten met lenzen, dient u eerst te onderzoeken of u wel lenzen kan dragen. De meeste mensen hebben geen reden om geen contactlenzen te kunnen dragen, maar voor sommige mensen met specifieke oogproblemen of klachten kan het dragen van lenzen niet aan te raden zijn. Door uw ogen bij een opticien te laten testen, komt u er vanzelf achter of het dragen van lenzen in uw situatie mogelijk is.
Stap 2: bepaal welke lenzen u nodig heeft
Omdat u al een bril draagt, weet u waarschijnlijk precies welke sterkte lenzen u nodig heeft om goed te kunnen zien. Toch dient u er rekening mee te houden dat de sterkte van uw ogen altijd achteruit kan gaan en dat het dus kan voorkomen dat u niet voldoende heeft aan de huidige sterkte die u in uw bril gebruikt. Laat daarom uw ogen testen en bepaal aan de hand van deze tests welke sterkte u nodig heeft, zodat u zeker weet dat u de juiste lenzen aanschaft. Ook het bepalen van het soort lenzen dat u wil dragen (daglenzen, weeklenzen, maandlenzen of multifocale lenzen) is onderdeel van de tweede stap van het stappenplan.
Stap 3: bestel een kleine verpakking lenzen
Zoals al eerder vermeld, stappen sommige mensen na de overstap op lenzen toch weer over naar het dragen van een bril. Om te voorkomen dat u veel geld gaat uitgeven aan een grote verpakking lenzen en uiteindelijk geen lenzen meer gebruikt omdat u toch weer een bril gaat dragen, kunt u het beste beginnen met het aanschaffen van een kleine verpakking met lenzen. Bestel dus geen lenzen voor een half jaar of een jaar, maar kies lenzen voor een dag, een week of een maand.
Stap 4: laat uw oog wennen aan de lenzen
Het starten met het dragen van lenzen gaat niet hetzelfde als het starten met het dragen van een bril. Zo kunnen de meeste mensen hun gloednieuwe bril vaak direct al de hele dag zonder enige problemen dragen, terwijl dit bij contactlenzen zeker niet het geval is. Specialisten op het gebied van contactlenzen raden dan ook aan om uw ogen rustig aan lenzen te laten wennen, zodat de overstap zo gemakkelijk mogelijk wordt. Het laten wennen van uw ogen aan de lenzen doet u door het volgende schema te hanteren:
- Voor harde lenzen: de eerste dag draagt u de lenzen vier uur, de tweede dag draagt u de lenzen acht uur en de derde dag draagt u de lenzen twaalf uur.
- Voor zachte lenzen: de eerste dag draagt u de lenzen twee uur, de tweede dag draagt u de lenzen zes uur, de derde dag draagt u de lenzen tien uur en de vierde dag draagt u de lenzen twaalf uur.
In beide gevallen geldt dat u de lenzen maximaal twaalf uur per dag draagt.
Overstap van bril naar lenzen: tips
Bent u klaar om de overstap van een bril naar lenzen te maken? Lees dan nog snel onderstaande drie tips en u weet zeker dat u de overstap op de juiste manier kan maken:
- Vraag aan uw opticien hoe u uw lenzen het beste in kan brengen en weer uit uw ogen kan halen. Gaat u niet naar een opticien? Bekijk dan instructievideo’s voor het inbrengen en verwijderen van lenzen.
- Denk altijd aan uw hygiëne bij het dragen van lenzen. Was uw handen regelmatig, ga niet in uw ogen peuteren met vieze handen en probeer besmetting van uw lenzen te voorkomen door zorgvuldig met de lenzen om te gaan.
- Verwacht niet meteen te veel van uw ogen. Het overstappen van een bril naar lenzen kan vrij lastig zijn, dus verwacht niet meteen dat alles vlekkeloos verloopt. Geef uw ogen de tijd om rustig aan uw lenzen te wennen en doe uw lenzen even uit uw ogen als u hoofdpijn of oogpijn krijgt. Forceren is absoluut geen aanrader, dus start vooral op een rustig tempo.
- Koop een mooie zonnebril zonder de dure glazen op sterkte.
Reacties
Wees de eerste om te reageren...