Lenzenvloeistof, waar moet je op letten?

  • Geplaatst op
  • Door Freek van Aerle
  • 0

Hoe belangrijk is lenzenvloeistof nou eigenlijk?


Als je één van de miljoenen contactlensdragers bent, dan heb jij van de opticien of oogarts ook een mini-cursus in hygiëne gehad, vast toen je voor het eerst je lenzen kreeg. Je kent het wel: Was eerst de handen met water en zeep, gebruik voor het drogen met een schone, pluisvrije doek. Neem dan voorzichtig de contactlens uit je ogen door zachtjes je vingers te knijpen. En laat de lenzen dan in lenzenvloeistof achter.
 

Leiding water lijkt heel onschuldig voor lenzen, maar leiding water is absoluut niet goed voor je contactlenzen. De contactlens zal het water vasthouden, maar ook is het zo dat kraanwater niet steriel is en micro-organismen bevat. Je lenzen kunnen ervan gaan zwellen en het verandert de manier waarop de lens past op uw oog. Ook kan het voorkomen dat de lens draait op het oog. Leiding water kan ervoor zorgen dat je hoornvlies met micro-organismen in contact komt. Dit kan leiden tot een infectie. Daarom is het belangrijk om niet te douchen of zwemmen met uw contactlenzen in en ogen open.


Sommige mensen denken dat het dood normaal is om de lenzenvloeistof te hergebruiken. Recyclen van de lenzen vloeistof, wat kan dat voor kwaad? Als je dat denkt, dan sla je de plank helemaal mis, want  het hergebruiken  van je lenzenvloeistof kan leiden tot een ooginfectie. Al het vuil en de bacteriën die in uw ogen komen tijdens het dragen van de lenzen, komen ook terecht in de lenzenvloeistof. Dus als je het opnieuw gebruikt, betekent het dat je deze bacteriën weer meeneemt in het oog. Zorg daarom voor verse lenzenvloeistof, elke keer als je de contactlenzen in de lenzenhouder doet.


Wat ook veel voorkomt is dat mensen hun contactlenzen veel te lang in houden zonder deze ooit te vervangen. Als je de lenzen al zo lang hebt dat je het niet kan herinneren, dan is het beter als je deze direct weg doet en een nieuwe afspraak maakt met de oogspecialist voor een oogcontrole. Contactlenzen niet langer dan aangegeven gebruikt worden, daarna zijn ze toe aan vervanging. Je contactlenzen kan je wassen door eerst vloeistof in je hand te doen en daarna de lens hierdoorheen te wrijven. De beste manier om uw contact lenzen schoon te houden is om ze te wassen met lenzenvloeistof en geen water.


Het gebruiken van 1 soort lenzenvloeistof is wel belangrijk, sommige mensen spelen roulette met hun lenzenvloeistof en springen van het ene merk naar het andere merk. Het aanbod in de winkels is natuurlijk groot als het om lenzenvloeistof gaat. Toch is het beste advies dat van je oogspecialist. Deze kan je uitleggen welke lenzenvloeistof je het beste kunt gebruiken voor je ogen en dan moet je vasthouden aan dat merk. Het is niet aan te raden steeds van lenzenvloeistof merk te wisselen. Want je kunt allergieën, gevoeligheden en droge ogen krijgen door steeds over te schakelen.


Misschien hoef je over een paar jaar even geen contactlenzen meer te dragen of misschien ben je gewoon echt slecht in het onthouden van de datum wanneer je de lenzen moet weggooien. Welke reden dan ook, je mag de contactlenzen niet gebruiken als bij dezen de draag periode verstreken zijn. Lenzen hebben een verval datum evenals de lenzenvloeistof. Als je lenzenvloeistof koopt bij de winkel is dat niet altijd even veilig want de lenzenvloeistof kan vervallen zijn, zorg daarom ervoor om steeds de vervaldata te controleren. Lenzenvloeistof kan na een bepaalde periode afbreken, vooral bij blootstelling aan de zon of warmte.


Als je een voorschrift hebt voor twee weken en de lenzen alleen maar draagt als je er zin in hebt, kan dit problemen geven. Als de contactlenzen zijn goedgekeurd om te worden gebruikt voor 14 dagen dan beginnen de twee weken vanaf het moment dat je de lens verpakking opent. Na die periode begint de lens af te breken. Het oppervlak begint te breken en dit kan leiden tot een infectie.


Heb je last van wazig zien, of doen je ogen pijn, dan kun je beter de contactlenzen eruit halen. Bij twijfel of je ogen een infectie hebben opgelopen, neem de lenzen dan direct eruit. Als de contactlenzen enig ongemak veroorzaken, of je ogen zijn rood dan is het beter om naar je lichaam te luisteren, in plaats van te lijden door het ongemak en mogelijk de infectie te verergeren. Controleer de lens, zorg ervoor dat het niet gescheurd of geknipt is. Als het erop lijkt dat dit de oorzaak is, dan is het beter de lens niet meer te gebruiken. Je kunt een bekraste hoornvlies krijgen, een zogenaamde abrasie van de cornea. De contactlenzen kun je altijd vervangen maar de ogen niet, houd dat altijd in gedachten.


Er is een juiste volgorde voor mensen die zowel make-up en contactlenzen dragen. Om te voorkomen dat je make-up op de contactlenzen terecht komt is het aan te bevelen de contactlenzen in te zetten voor het aanbrengen van make-up. Dan neem je ze weer eruit voor je de oog make-up verwijderd. Hetzelfde geld voor de crèmes of lotions die je op je handen zet voordat je de lenzen in doet. Je handen moeten schoon zijn, zet je lenzen in voordat je crème en andere lotions gebruikt. Ben jij iemand die waterproof make-up draagt, weet dan wel dat deze make-up zeer slecht is voor de lenzen. Als waterproof make-up met de lens in contact komt zal het zich eraan binden. En omdat waterproof make-up een op olie gebaseerde remover vereist, zal het de ogen irriteren en de lenzen beschadigen.


Draag dag lenzen nooit en te nimmer langer dan een dag! Contactlenzen zijn gemaakt van siliconen, en helpen ze de poriën vochtig te houden in je ogen. Toch kunnen deze poriën vuil krijgen die je de lenzen dan weer vuil maakt. Als je contactlenzen langer gebruikt dan aanbevolen, dan breng je jezelf in de problemen, met inbegrip van oogirritatie, droge ogen, een infectie of een algehele ongemak.


Als je met je contact lenzen slaapt is het aan te raden er nu direct mee te stoppen (mits het nachtlenzen zijn). Slapen met je contactlenzen is een beetje zoals slapen met een plastic zak over je hoofd. Dat komt omdat het slapen met contactlenzen in uw ogen ernstig zuurstof transmissie beperkt voor je ogen. Als je wakker bent, ontvangt je hoornvlies zuurstof uit de lucht en uit je tranen. Maar wanneer je slaapt, krijgt het hoornvlies minder voeding, smering en zuurstof omdat de ogen gesloten zijn. Dit kan leiden tot contactlens aanscherping in je oog wat weer leidt tot een infectie. Er zijn wel speciale lenzen die je kan gebruiken om te slapen. Maar dan moet je wel zeker zijn dat je deze in je ogen hebt en niet de lenzen die daar niet voor bedoelt zijn.

Reacties

  1. violeta violeta

    Ik ga een jaar naar canada en kan niet veel spullen meenemen (zeker niet het gewicht van al die flesjes lenzenvloeistof, kan ik toch wisselen van merk. (heb nu namlijk gewoon kruitvat huismerk, maar dat hebben ze daar natuurlijk niet). Want staat dat het niet handig is maar ik weet niet wat ik er anders aan kan doen.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
← Keer terug naar de backoffice    Deze winkel is in aanbouw. Eventueel geplaatste orders zullen niet worden gehonoreerd of verwerkt. Verbergen