Last van uw lenzen?

  • Geplaatst op
  • Door Freek van Aerle
  • 0

Last van uw lenzen? Dit kan de oorzaak zijn

Misschien herkent u het wel: u heeft gedurende langere tijd last gehad van slecht, wazig zicht en kan na het aanschaffen van contactlenzen eindelijk weer goed zien. Het enige probleem waar u nu tegenaan loopt, is het feit dat uw lenzen niet prettig aanvoelen tijdens het dragen. Zo kunt u last hebben van geïrriteerde ogen, pijnlijke ogen, droge ogen, lenzen die steeds uit uw ogen glippen of lenzen die op een andere manier niet goed aansluiten op uw oog. Bent u benieuwd wat de oorzaak van uw oncomfortabele lenzen zijn, zodat u hier eventueel iets aan kunt veranderen? Lees dan in dit artikel meer over de zes meest voorkomende oorzaken van geïrriteerde ogen bij het dragen van lenzen, zodat u kunt achterhalen waar uw pijnlijke gevoel bij het dragen van lenzen vandaan komt.

 

Oorzaak 1: u draagt uw lenzen te lang

Bij het aanschaffen van lenzen, heeft u vele mogelijkheden. Zo kunt u kiezen voor maandlenzen, weeklenzen en daglenzen, maar ook nachtlenzen. Het is natuurlijk erg prettig dat u veel keuze heeft bij het aanschaffen van lenzen, maar deze grote keuzemogelijkheid kan het aanschaffen en dragen van lenzen ook verwarrend maken. Denkt u bijvoorbeeld dat u maandlenzen heeft aangeschaft, maar heeft u in feite weeklenzen in huis gehaald? Dan is het logisch dat u last krijgt van geïrriteerde ogen, want dan draagt u uw lenzen simpelweg te lang. Heeft u last van irritaties bij het dragen van lenzen, dan dient u altijd eerst te controleren of u wel de juiste draagtermijn aanhoudt bij het dragen van uw lenzen.

 

Oorzaak 2: u kunt niet goed tegen uw lenzenvloeistof

Lenzenvloeistof moet uw lenzen goed schoonmaken om ervoor te zorgen dat de bacteriën uit de lenzen verdwijnen, maar het is niet de bedoeling dat de lenzenvloeistof die u gebruikt uw ogen irriteren. Toch komt het regelmatig voor dat lenzendragers te maken krijgen met geïrriteerde ogen, simpelweg omdat zij lenzenvloeistof gebruiken waar ze niet goed tegen kunnen. Heeft u last van geïrriteerde of droge ogen, dan kan dit dus zeker aan uw lenzenvloeistof liggen. Daarnaast moet u extra alert zijn als u nieuwe lenzenvloeistof bent gaan gebruiken, omdat dit ook irritaties kan veroorzaken bij het dragen van uw lenzen.

 

Oorzaak 3: uw lens is beschadigd

Als uw lens beschadigd is, kan de lens niet meer goed aansluiten op uw oog en kan er irritatie plaatsvinden. Sommige beschadigingen kunt u eenvoudig ontdekken (denk aan scheuren, hapjes uit de lens of een vage plek op de lens), maar een lens kan ook zeker een beschadiging bevatten die bijna onzichtbaar is. Dit betekent dat u de beschadiging bijna niet kunt zien als u de lens uit uw oog haalt, maar de beschadiging er ondertussen wel voor kan zorgen dat u last krijgt van geïrriteerde ogen. Neem uw lens daarom goed onder de loep als u last heeft van uw ogen, want dan kunt u eventuele beschadigingen ontdekken en een nieuwe lens in uw oog doen.

 

Oorzaak 4: u draagt uw lenzen verkeerd

Irritaties aan uw ogen kunnen ook ontstaan omdat u uw lenzen niet goed draagt. Dit wil niet alleen zeggen dat u uw lenzen niet op het juiste moment van de dag draagt (zoals overdag of juist in de nacht), maar ook dat u de lenzen draagt in situaties waarbij het eigenlijk niet mag. Sommige lenzen mogen bijvoorbeeld niet gedragen worden bij het zwemmen, bij het bezoeken van een sauna of bij het langdurig gesloten houden van de ogen. Om te voorkomen dat u last krijgt van irritaties in de ogen door het verkeerd dragen van lenzen, wordt aangeraden de handleiding van de lenzen goed door te lezen. Dit moet u in ieder geval doen als u nieuwe lenzen gaat gebruiken, maar kunt u ook doen als u last krijgt van oogproblemen. Om te achterhalen wat er verkeerd gaat, kunt u in dit geval de handleiding van de lenzen raadplegen.

 

Oorzaak 5: u draagt een ongeschikte lens

Sommige mensen kunnen een standaard lens dragen, maar er zijn ook veel mensen die gevoelige ogen hebben en daardoor behoefte hebben aan een lens met extra draagcomfort. U komt er vaak pas achter welke lenzen u nodig heeft, als u last krijgt van uw lenzen. Heeft u bij het dragen van lenzen last van uw ogen en is dit niet te wijten aan één van bovenstaande oorzaken, dan kan het simpelweg het geval zijn dat u specifieke lenzen nodig heeft. Om te achterhalen of dit daadwerkelijk het geval is, kunt u bij de opticien langsgaan om advies in te winnen.

 

Oorzaak 6: u doet de lenzen verkeerd in

Tot slot kan het ook simpelweg voorkomen dat u te maken krijgt met oogproblemen omdat u uw lenzen niet op de juiste manier inbrengt. Doet u de lens niet midden op uw oog maar bijvoorbeeld te veel naar de binnenkant of juist te veel naar de buitenkant, dan is het logisch dat uw lens niet prettig zit. Heeft u last van uw ogen, dan wordt aangeraden altijd eerst te controleren of u uw lens goed heeft ingebracht. Overigens kan het ook voorkomen dat u de lens wel op de juiste manier heeft ingebracht, maar dat de lens op de een of andere manier verder naar binnen of naar buiten is verplaatst.

 

Hulp bij problemen met uw lenzen

Heeft u gedurende langere tijd problemen met uw lenzen en heeft u alles geprobeerd om deze problemen op te lossen? Dan wordt aangeraden om advies te vragen aan een opticien, zodat deze specialist u kan helpen om uw problemen op te lossen. De meeste mensen hebben te maken met oogproblemen door één of meerdere van bovenstaande oorzaken, maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat u te maken heeft met oogproblemen door een andere oorzaak. Kunt u de oorzaak van uw problemen niet zelf vinden, dan wordt dus aangeraden om naar een specialist te gaan en deze specialist om hulp en advies te vragen. Rond blijven lopen met uw oogproblemen is dus niet nodig, want de vele specialisten in Nederland staan altijd voor u klaar om u te helpen met uw eventuele problemen.


 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
← Keer terug naar de backoffice    Deze winkel is in aanbouw. Eventueel geplaatste orders zullen niet worden gehonoreerd of verwerkt. Verbergen