Kinderen en contactlenzen

  • Geplaatst op
  • Door Freek van Aerle
  • 0
Kinderen en contactlenzen

Wanneer kinderen op jonge leeftijd minder beginnen te zien moet er al snel een keuze worden gemaakt of ze een bril of lenzen nemen. In dit artikel gaan we hier dieper op in.

Een bril of lenzen voor een kind?Elke ouder die een kind heeft met een bril vraagt zich wel eens af, wanneer zijn/ haar kind er klaar voor is om contactlenzen te dragen. Vaak geven kinderen dit zelf aan en toch is het een hele verantwoording waar jij als ouder ook heel oplettend over zal moeten zijn. De vraag “wanneer is de 'juiste' leeftijd om contactlenzen voor je kind aan te schaffen” spookt dan heel vaak in je hoofd rond. Hoewel studies aan tonen dat kinderen zo jong als 8 jaar oud al in staat zijn om contactlenzen te dragen, is het belangrijk om individueel het kind en zijn of haar niveau van volwassenheid en verantwoordelijkheid te overwegen.


Is uw kind er klaar voor?


Als je je afvraagt of je kind klaar is voor het onderhoud van contactlenzen. Dan is dit de advies, geef hem/ haar enkele verantwoordelijkheden en kijk maar naar hoe ze met hem/ haar verantwoordelijkheden omgaat. Maakt hij/ zij zijn huiswerk zonder argument, is hij / zij in staat om zijn/ haar spullen netjes te houden en schoon te maken? Als het antwoord op deze vragen positief is, dan is het misschien wel tijd om te proberen contactlenzen te kopen voor uw kind. Raadpleeg ook altijd eerst de oog specialist, deze zal ook het kind screenen en kijken als deze klaar is voor de verantwoordelijkheid van lenzen. 


Daglenzen voor kinderen


Het was nog niet zo lang geleden, toen oogspecialisten geen contactlenzen aan kinderen onder de leeftijd van 13 of 14 zouden voorschrijven. Maar nu doen ze dat wel gewoon, alleen zullen ze bijna altijd kiezen voor dagelijkse wegwerp lenzen. De meeste oogspecialisten die kinderen contactlenzen voorschrijven kiezen vanzelfsprekend voor dag lenzen. Omdat deze lenzen zo weinig onderhoud vereisen en elke eind van de dag weggegooid worden, maakt het de zorg voor deze lenzen eenvoudig, zelfs voor een jong kind. 


Vergaande Voordelen


Als je nog steeds geen antwoord hebt op de vraag of de contactlenzen een goede keuze zijn voor uw kind. Dan kun je ook advies aan de oogspecialist vragen. Deze heeft de expertise en ervaring om het kind te beoordelen. Recente studies hebben ook uitgewezen dat contactlenzen het gevoel van eigenwaarde sterk verbeteren bij een jong persoon. Het meldde specifiek een verbetering van hun fysieke verschijning, aanvaarding onder vrienden, atletisch vermogen, en zelfs academische prestaties. Ook is het misschien een troost voor jou als ouder. Dat je weet dat steeds meer kinderen contactlenzen krijgen en dat wel op een verrassend op jonge leeftijd. Misschien is dit deels te wijten aan studies die naar buiten komen waaruit blijkt dat contactlenzen jongeren kunnen helpen met zelfvertrouwen, atletisch vermogen, en academische prestaties. Echter, het overschakelen van bril naar contactlenzen kan moeilijk en ontmoedigend zijn voor sommige kinderen.


Online kopen of toch eerst naar de oogspecialist?


Online aankoop van contactlenzen kan handig zijn, maar het wordt niet aanbevolen als je voor het eerst contactlens drager bent en al helemaal niet als je een kind bent. Want het krijgen van contactlenzen zonder voorschrift kan leiden tot ernstige problemen. Zelfs als je weet wat de sterkte van de bril van je kind is, zal de oogspecialist de gezondheid van haar ogen en andere factoren controleren zoals de diameter en basiscurve. Ook zal de oog specialist samen met haar doorlopen hoe ze de contactlenzen moet inbrengen en uitdoen en onderhouden. Vergeet niet, contactlenzen zijn medische hulpmiddelen en moeten door erkende vakmensen worden toegediend.


De bril als reserve houden of toch niet?


                                                                                                                                                                      Wanneer je contactlenzen voor je kind aanschaft, het is niet een alles of niets switch. Vooral bij jongere kinderen, zullen oogspecialisten vaak lenzen aanbevelen als een primaire methode van oogcorrectie met contactlenzen secundair. Als uw kind gewend is aan het dragen van en de zorg voor zijn contactlenzen krijgt, kan hij langzaam beginnen de lenzen regelmatiger te dragen.


Kiezen voor de daglenzen?


Als je oogspecialist het goed vind dat je kind lenzen draagt mag je kiezen voor daglenzen, deze hebben zeer weinig onderhoud nodig. Je kind kan elke ochtend een frisse, nieuw paar in zetten zonder de verantwoordelijkheid van het reinigen en opslaan.  Omdat contactlenzen voor de eerste keer een zeer spannende ervaring is op elke leeftijd is het goed om je kind voor te bereiden en bij te staan. Met een beetje voorbereiding, kan je een heleboel helpen en ervoor zorgen dat je kind een positieve ervaring krijgt met contactlenzen. 


Tieners en contactlenzen. 


Tieners die zelfbewust zijn over hoe ze eruit zien, willen vaak hun bril vervangen voor contactlenzen. Maar het blijkt dat er meer dan alleen cosmetische redenen voor tieners zijn om de overstap te maken.  Het belangrijkste voordeel kan zijn dat contactlenzen bij jongeren het gevoel van eigenwaarde versterkt. Psychologische effect van het dragen van contactlenzen op kinderen en jonge tieners over een periode van drie jaar wijzen uit dat hun zelfvertrouwen een stuk gestegen is, in tegenstelling tot het gebruik van de bril, waar het zelfvertrouwen aanzienlijk lager ligt. 


Er zijn een aantal andere voordelen voor tieners die contact lenzen dragen. Student atleten kunnen nu niet alleen genieten van een beter zicht, maar hebben ook meer mogelijkheden voor beschermende brillen. En het dragen van een zonnebril wordt gemakkelijker om te dragen met contactlenzen die jonge ogen beschermen tegen schadelijke UV straling.


Welke leeftijd is geschikt voor lenzen?


Veel ouders vragen zich af op welke leeftijd het beste is voor kinderen om te beginnen met het dragen van contactlenzen. Oogspecialisten moedigen het dragen van contactlenzen tussen de leeftijd van 11 tot 14 jaar aan, maar het is eigenlijk gewoon een kwestie van wanneer een tiener volwassen genoeg is om de zorg voor hun lenzen te dragen. Daglenzen hebben sterk verminderde hoeveelheid aandacht nodig die het dragen van contactlenzen soms wel vereist. Wanneer kinderen er wel aandacht vooor hebben zijn maandlenzen ook aan te raden.


Enkele punten waar jij als ouder op kan letten om te weten als je kind ready is voor contactlenzen:


1- Je kind vraagt om contactlenzen te dragen


Dit lijkt vanzelfsprekend, maar een kind die ongelukkig is met zijn of haar bril gaat veel meer gemotiveerd om zijn of haar contactlenzen. De drive om contactlenzen te dragen moet komen van het kind en niemand anders.


2- Je kind doet zijn of haar taken zonder herhaaldelijk te worden gevraagd


Kinderen die tekenen van verantwoordelijkheid hebben en dat in alle aspecten van hun leven laten zien hebben de neiging om goede kandidaten te zijn voor contactlenzen. Zo niet, dan kan het geen kwaad om een jaar of twee te wachten.3-Een kind dat schoon en hygiënisch is


Als je kind nogal ongeorganiseerd en rommelig is, dan is het misschien een goed idee om even te wachten met contact lenzen. Op dit moment niet zulke goed optie. Sommige kinderen zijn er dol op om bij het buiten spelen vuil te worden, dat is geweldig. Het is alleen niet zo handig bij het hanteren van contactlenzen. Want slechte hygiëne kan leiden tot een infectie.


4- Uw kind zorgt goed voor zijn of haar bril


Brillen zijn duur en delicaat en kinderen die een poging doen om goede zorg te geven aan hun bril (in plaats van het te laten liggen in de bus of op de speelplaats) zullen uiteraard goed zorgen voor hun contactlenzen.


5 Hij of zij is betrokken bij de atletiek


Contactlenzen zijn perfect voor kinderen die houden van sport. Ze genieten van een beter zicht en hebben meer mogelijkheden voor oogbescherming. Plus, ze hoeven zich geen zorgen te maken over hun bril, dat deze uitglijdt door zweet of dat deze kapot gaat bij een duw in het gezicht. 


Het blijft toch altijd een moeilijke keus om je kind over te laten stappen naar contactlenzen, maar als je de kans niet waagt zal je ook nooit weten als het kind wel of niet gereed is voor contactlenzen.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
← Keer terug naar de backoffice    Deze winkel is in aanbouw. Eventueel geplaatste orders zullen niet worden gehonoreerd of verwerkt. Verbergen