Kan ik zwemmen met lenzen?

  • Geplaatst op
  • Door Freek van Aerle
  • 0

Zwemmen met lenzen, hoe zit dat?

De vakantieperiode staat voor de deur en dit betekent dat veel mensen binnenkort weer gaan afreizen naar vakantiebestemmingen om hier te genieten van een vakantie vol zon, zee, strand en gezelligheid. Gaat u ook op vakantie en heeft u een camping, appartement of hotel geboekt met een zwembad of bent u van plan om naar het strand te gaan? Dan moet u er rekening mee houden dat er richtlijnen bestaan voor het veilig zwemmen met lenzen. Meer over deze richtlijnen, leest u in dit artikel.

 

zwemmen met contactlenzenKan ik zwemmen met lenzen?

Er zijn veel discussies over zwemmen met lenzen. Sommige mensen zeggen dat het gewoon mogelijk is om met lenzen te zwemmen, terwijl andere mensen weer aangeven dat het absoluut niet de bedoeling is om met uw lenzen het water in te gaan. Het juiste antwoord op de vraag of u met lenzen mag zwemmen, is dat het wel mogelijk is om met lenzen te zwemmen, maar dat dit niet wordt aangeraden. Waarom het precies niet wordt aangeraden om met uw lenzen te gaan zwemmen en wat u kunt doen om toch te zwemmen tijdens uw vakantie met een goede gezichtsscherpte, leest u in onderstaande alinea’s.

 

Waarom mag ik niet zwemmen met lenzen?

Zwemmen met lenzen is mogelijk, maar niet erg verstandig. Ten eerste zijn lenzen over het algemeen niet erg geschikt om te zwemmen, omdat de kans groot is dat u uw lenzen kwijtraakt als u gaat zwemmen. Vooral als u harde lenzen draagt, is de kans groot dat u uw lenzen verliest in het zwembad. Dit komt omdat harde lenzen op de traanfilm drijven, ofwel het laagje vocht op uw oogbol. Komt er water op de lens, dan kan uw lens losraken van de traanfilm van uw oog en kunt u uw lenzen kwijtraken. Maar ook als u met zachte lenzen wil zwemmen, loopt u altijd het risico dat u uw lenzen kwijtraakt. Gaat u bijvoorbeeld zwemmen in zout water, dan gaan uw lenzen losser zitten en kunt u uw lenzen op deze manier eenvoudig verliezen.

 

Een andere reden dat lenzen niet geschikt zijn om te zwemmen, heeft te maken met het feit dat zwembaden vaak gevuld zijn met onhygiënisch zwemwater. Natuurlijk voegt men chloor toe aan het zwemwater om het water zo veel mogelijk te reinigen, maar toch zijn er altijd bacteriën, micro-organismen en chemicaliën aanwezig in het water. Zwemt u in de zee, dan zijn er nog meer van deze bacteriën en micro-organismen in het water aanwezig omdat het zeewater natuurlijk niet gereinigd wordt. De bacteriën, micro-organismen en chemicaliën kunnen ervoor zorgen dat uw lenzen besmet worden. Vooral zachte lenzen zijn hier gevoelig voor, omdat deze lenzen het water in de omgeving opnemen als een soort spons. In feite nemen zachte lenzen dus het besmette water op, waardoor de bacteriën, micro-organismen en chemicaliën vrij spel krijgen. Pas als u de lenzen uit uw ogen haalt, worden de bacteriën, micro-organismen en chemicaliën uit uw oog verwijderd. En omdat veel mensen maandlenzen dragen en hun lenzen dus de hele maand dragen, hebben de bacteriën, micro-organismen en chemicaliën in uw lenzen een maand de tijd om uw ogen te voorzien van infecties en ontstekingen. Kortom: draagt u uw lenzen in het zwembad en blijft u de lenzen hierna nog de hele maand dragen, dan is de kans groot dat uw lenzen voorzien zijn van diverse schadelijke bacteriën en stoffen en dat deze schadelijke bacteriën en stoffen uiteindelijk voor infecties en ontstekingen zorgen.

 

Tot slot heeft chloor ook geen goede uitwerking op lenzen. Zo zorgt chloor ervoor dat lenzen tijdelijk erg strak gaan zitten, waardoor het uitnemen van de lenzen moeilijker wordt en de ogen erg rood worden door de irritatie. In totaal zijn er dus drie redenen aan te wijzen waarom lenzen niet goed zijn om mee te zwemmen, wat betekent dat u beter uw lenzen thuis kunt laten als u van plan bent om een duik te nemen in het zwembad of in de zee.

 

Hoe kan ik toch zwemmen met lenzen?

Hoewel wordt aangeraden om niet te zwemmen met lenzen, wil dit niet zeggen dat u de hele vakantie op het strand moet blijven zitten of aan de kant van het zwembad moet doorbrengen. Zo zijn er twee oplossingen voor mensen die niet kunnen zwemmen met hun lenzen, waarbij ze toch kunnen zwemmen met de gezichtssterkte die ze gewend zijn. Welke oplossingen u kunt kiezen om toch met scherp zicht te kunnen zwemmen, leest u in onderstaande alinea’s.

 

Zwemmen met daglenzen

Hoewel zwemmen met lenzen niet wordt aangeraden, mag zwemmen met zachte daglenzen wel. Deze lenzen kunt u na het zwemmen namelijk direct weggooien, waardoor de schadelijke bacteriën, micro-organismen en chemicaliën die door de lenzen zijn opgenomen geen schade aan uw ogen aan kunnen brengen. Gaat u op vakantie en wilt u toch zwemmen met lenzen, dan kunt u dus enkele setjes met daglenzen meenemen. Deze lenzen doet u voor het zwemmen in, om de lenzen na het zwemmen direct te vervangen met een nieuw paar daglenzen of maandlenzen. Wel wordt aangeraden om uw ogen na het dragen van de daglenzen goed schoon te maken met bijvoorbeeld oogdruppels, want dan weet u zeker dat de schadelijke bacteriën, micro-organismen en chemicaliën die in de lenzen zaten niet in uw ogen kunnen blijven zitten om schade aan uw ogen aan te brengen.

 

Zwemmen met een zwembril of duikbril

Naast het zwemmen met daglenzen, heeft u ook de mogelijkheid om uw weeklenzen of maandlenzen te blijven dragen tijdens het zwemmen en deze lenzen te beschermen met een zwembril of duikbril. Op deze manier kan het onhygiënische zwembadwater namelijk niet bij uw lenzen komen, zodat uw lenzen geen bacteriën, micro-organismen en chemicaliën op kunnen nemen.

 

De beste oplossing voor zwemmen met contactlenzen

De beste oplossing om toch te kunnen zwemmen met contactlenzen, is door daglenzen te dragen. Het zwemmen met een zwembril of duikbril is wel een mogelijkheid, maar deze brilletjes zijn vaak niet helemaal waterdicht. Hierdoor kunnen uw lenzen toch in aanraking komen met het onhygiënische zwembadwater, waardoor u alsnog te maken kunt krijgen met infecties en ontstekingen. Daarnaast vinden veel mensen het niet prettig om te zwemmen met een zwembril of duikbril, omdat deze brillen vaak niet erg comfortabel zitten.

 

Conclusie

Zwemmen met lenzen mag wel, maar wordt niet aangeraden. Zo kunt u uw lenzen verliezen in het water, maar is de kans ook erg groot dat u te maken krijgt met een ooginfectie of oogontsteking als uw lenzen in aanraking komen met het zwembad- of zeewater vol bacteriën, micro-organismen en schadelijke stoffen als chemicaliën. Wilt u uw lenzen en uw ogen beschermen tegen het onhygiënische water van het zwembad en de zee, maar wilt u toch zwemmen tijdens uw vakantie? Gebruik dan daglenzen als u gaat zwemmen of bescherm uw ogen met een zwembril of duikbril. Voornamelijk het gebruiken van daglenzen is een aanrader, omdat u deze lenzen na het zwemmen direct weg kan gooien, om uw ogen schoon te maken met oogdruppels en een nieuw paar lenzen te pakken. Omdat zwembrillen en duikbrillen nog wel eens water door kunnen laten, is het zwemmen met daglenzen de beste oplossing. 

(voor meer informatie: Klik hier

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
← Keer terug naar de backoffice    Deze winkel is in aanbouw. Eventueel geplaatste orders zullen niet worden gehonoreerd of verwerkt. Verbergen