Ik heb last van tranende ogen, wat nu?

  • Geplaatst op
  • Door Freek van Aerle
  • 0

tranende ogenTranende ogen: alles wat u moet weten


Als u regelmatig te maken heeft met tranende ogen, kan dit erg vervelend zijn. Zo zorgen tranende ogen niet alleen voor irritaties aan de ogen zelf, maar ook voor een schrale en geïrriteerde huid onder de ogen. En draagt u make-up? Dan kan het continu tranen van de ogen ook erg vervelend zijn met oog op de make-up die u zo zorgvuldig heeft aangebracht en door de tranende ogen weer helemaal verkeerd gaat zitten. Heeft u last van tranende ogen en wilt u meer weten over dit kwaaltje? Lees dan in dit artikel meer over de oorzaken van tranende ogen, tips die u kunt raadplegen om tranende ogen te verminderen en of het dragen van contactlenzen geschikt is als u te maken heeft met tranende ogen.

 

De oorzaken van tranende ogen

Er zijn diverse problemen die kunnen leiden tot het te veel produceren van traanvocht door de ogen, ofwel het ontstaan van tranende ogen. Zo kunt u te maken krijgen met tranende ogen door verstopte traanbuisjes, bepaalde aandoeningen, irriterende stoffen in de ogen (zoals onder andere wind, stof, allergenen in de lucht en chemicaliën) en schaafwonden in de directe omgeving van de ogen.

 

De meest voorkomende oorzaak van tranende ogen, is een oorzaak die niet echt voor de hand ligt. Zo hebben de meeste mensen last van tranende ogen door droge ogen, simpelweg omdat de droge ogen ervoor zorgen dat de ogen worden getriggerd om meer tranen aan te maken. Door deze trigger tot het aanmaken van traanvocht, ontstaat er uiteindelijk een teveel aan traanvocht en krijgt u te maken met tranende ogen. De meeste mensen hebben dan ook niet te maken met tranende ogen door een bepaalde externe factor, maar door het feit dat de ogen droog zijn.

 

Tips tegen tranende ogen

Als u regelmatig last heeft van tranende ogen, is dit erg vervelend. Wilt u van uw tranende ogen af? Dan kunt u enkele eenvoudige tips raadplegen om ervoor te zorgen dat uw tranende ogen minder worden. Welke tips dit zijn, leest u in onderstaande tekst.

 

Tip 1: bescherm uw ogen goed

Als u regelmatig tranende ogen heeft, is het belangrijk om uw ogen goed te beschermen om te voorkomen dat het tranen van de ogen erger wordt. Zo is het belangrijk om uw ogen te beschermen met een zonnebril bij koud weer, felle wind of sterk zonlicht, simpelweg om te voorkomen dat de ogen geprikkeld worden en nog meer tranen aan gaan maken. Ook als u hooikoorts heeft, wordt het extra goed beschermen van de ogen aangeraden om het overmatig tranen van de ogen te voorkomen.

 

Tip 2: vermijd contact met allergenen

Als u last heeft van tranende ogen door een bepaalde allergie, wordt uiteraard aangeraden om zo min mogelijk in contact te komen met deze specifieke allergeen. Dit klinkt natuurlijk logisch en erg gemakkelijk, maar toch is het lastiger dan u denkt om contact met allergenen te vermijden. Heeft u bijvoorbeeld hooikoorts, dan is het bijna onmogelijk om contact met pollen en pluisjes te vermijden. Om te voorkomen dat uw ogen zo min mogelijk tranen, kunt u in ieder geval regelmatig uw handen wassen, uw harden wassen en uw dekbed wassen om het contact met allergenen te verminderen.

 

Tip 3: geef uw ogen op tijd rust

Ogen gaan extra tranen als er sprake is van vermoeidheid. Om te voorkomen dat het tranen van de ogen erger wordt, wordt dan ook aangeraden om goed te luisteren naar uw lichaam en op tijd rust te nemen. Gun uw ogen bijvoorbeeld regelmatig een rustmoment, bijvoorbeeld door in de verte te staren of door uw ogen even te sluiten. Zeker als u lang achter de computer zit, is het belangrijk om uw ogen regelmatig rust te geven.

 

Tip 4: vermijd wrijven in de ogen

Als uw ogen gaan tranen, krijgt u automatisch de neiging om in uw ogen te gaan wrijven. Toch is het wrijven in de ogen niet slim als u tranende ogen heeft, omdat u in dit geval de irritatie versterkt. Door de irritatie te versterken, gaan de ogen alleen nog maar meer tranen en krijgt u mogelijk ook te maken met andere klachten, zoals rode ogen en pijnlijke ogen.

 

Tip 5: verwijder de bron van de irritatie voorzichtig

Als er iets in uw oog zit waardoor uw oog gaat tranen, is het belangrijk om de bron van de irritatie voorzichtig uit uw oog te halen. Zit er bijvoorbeeld een vuiltje in uw oog, dan is het belangrijk om niet met uw vingers in uw oog te prikken om het vuiltje te verwijderen. Zo kunt u beter een wattenstaafje pakken om het vuiltje uit uw oog te halen, zodat uw ogen niet in contact hoeven te komen met uw vingers. Ook als u uw handen goed heeft gewassen, is het beter om het vuiltje uit uw oog te verwijderen door gebruik te maken van een wattenstaafje (zie ook).

 

Tranende ogen en lenzen: kan dit?

Wie een verminderd zicht heeft, kan lenzen dragen om de gezichtssterkte te verbeteren. Echter, kunt u ook lenzen dragen als u last heeft van tranende ogen? Het antwoord is simpel: u kunt inderdaad lenzen dragen als u regelmatig last heeft van tranende ogen. Het dragen van de contactlenzen zal het tranen van de ogen over het algemeen namelijk niet verergeren, waardoor het zeker mogelijk is om lenzen te dragen en uw gezichtssterkte op deze manier te verbeteren.

 

Of het dragen van contactlenzen comfortabel is voor uw tranende ogen, kan van tevoren niet worden vastgesteld. Het comfort van het dragen van lenzen is namelijk geheel afhankelijk per persoon, waardoor er vooraf niet goed vastgesteld kan worden of er problemen zullen ontstaan. Sommige mensen met tranende ogen gaan bijvoorbeeld zonder enige problemen lenzen dragen om de gezichtssterkte te verbeteren, terwijl andere mensen nog meer klachten krijgen na het starten met het dragen van lenzen. Om erachter te komen bij welke groep mensen u hoort, kunt u alleen maar starten met het dragen van contactlenzen. Door het dragen van contactlenzen eens te proberen, komt u er namelijk vanzelf achter of dit prettig is voor u. De enige manier om te ontdekken of contactlenzen iets voor u zijn, is dan ook het proberen van (diverse soorten) contactlenzen.

 

De beste oplossing voor tranende ogen en lenzen

De beste oplossing voor mensen met tranende ogen, is het dragen van daglenzen. Daglenzen zijn over het algemeen namelijk hygiënischer dan weeklenzen of maandlenzen, simpelweg omdat daglenzen slechts voor één dag gedragen worden en daarna weer weggegooid worden. Heeft u last van tranende ogen, dan is het erg belangrijk om in ieder geval hygiënische lenzen te dragen. Door schone lenzen te dragen, worden uw ogen namelijk zo min mogelijk geïrriteerd en kunt u beter omgaan met uw contactlenzen in combinatie met uw tranende ogen.

 

Daar komt nog bij dat daglenzen over het algemeen flexibeler zijn dan weeklenzen en maandlenzen. Krijgt u bij het dragen van uw daglenzen bijvoorbeeld last van uw tranende ogen, dan kunt u uw lenzen weer uit uw ogen halen en even een bril dragen. Wordt het tranen van uw ogen weer minder, dan kunt u een nieuw setje daglenzen pakken. Door slim in te spelen op uw tranende ogen met daglenzen en een bril, is het dragen van lenzen voor mensen met tranende ogen in dit geval erg gemakkelijk en comfortabel. Heeft u al meerdere lenzen geprobeerd en heeft u nog niet echt ervaren dat het dragen van contactlenzen met tranende ogen ook comfortabel kan zijn, dan kunt u deze oplossing proberen om toch lenzen te kunnen dragen met tranende ogen.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
← Keer terug naar de backoffice    Deze winkel is in aanbouw. Eventueel geplaatste orders zullen niet worden gehonoreerd of verwerkt. Verbergen