Hooikoorts en lenzen

  • Geplaatst op
  • Door Freek van Aerle
  • 1

Lenzen en hooikoorts: hoe kom ik het voorjaar door?

In het voorjaar hebben veel mensen last van hooikoorts, waardoor zij de hele dag aan het niezen zijn, last hebben van jeukende en droge ogen en zelfs last van hun keel krijgen. Draagt u een bril en heeft u last van hooikoorts, dan heeft u geluk. De glazen van uw bril of zonnebril houden de meeste pollen namelijk tegen, waardoor deze niet bij uw ogen terecht kunnen komen en voor irritaties kunnen zorgen. Draagt u lenzen? Dan heeft u het helaas minder goed bekeken. Lenzen beschermen de ogen namelijk niet tegen die vervelende pollen, maar maken de klachten juist erger. Hoe dit precies komt en hoe u uw hooikoortsklachten in het voorjaar kan voorkomen als u lenzen draagt, leest u in dit artikel.

 

Lenzen en hooikoorts: een slechte combinatie

Veel mensen denken dat lenzen hetzelfde werken als een bril als het gaat om het tegenhouden van pollen, maar het tegendeel is echter waar. Waar een bril uw ogen namelijk afschermt van de vervelende pollen in de lucht, doen lenzen het tegenovergestelde. Zo werken lenzen als een soort kleine sponsjes, waardoor pollen de lenzen eenvoudig binnen kunnen dringen en daar blijven zitten. Dit zorgt niet voor het tegenhouden van pollen, maar juist voor extra irritatie. Kortom: door de samenstelling van lenzen, die doorgaans het draagcomfort van lenzen moet verhogen, krijgt u in het voorjaar juist meer last van hooikoorts. Wat u hieraan kan doen, leest u in onderstaande alinea.

 

Tips voor lenzendragers met hooikoorts

Wilt u voorkomen dat u tijdens het voorjaar te maken krijgt met heftige irritaties door hooikoorts in combinatie met het dragen van lenzen? Lees dan onderstaande tien tips en probeer deze stuk voor stuk te raadplegen in het pollenseizoen, want alleen op deze manier voorkomt u heftige irritaties door het dragen van lenzen in het pollenseizoen.

 

Tip 1: wrijf nooit in de ogen. Als u last heeft van jeukende ogen door hooikoorts, is de verleiding erg groot om eens lekker in uw ogen te wrijven. Dit kan als u geen lenzen draagt, maar als u lenzen draagt en in uw ogen gaat wrijven wordt de irritatie alleen maar groter. Heeft u last van jeukende ogen? Probeer dan altijd de verleiding te weerstaan en niet te wrijven, want anders wordt het jeukende gevoel aan uw ogen alleen maar erger.

 

Tip 2: het klinkt misschien raar, maar probeer uw bed regelmatig te verschonen. Uw bed is namelijk een verzamelplaats voor pollen in de zomer, waardoor u na een nachtje in uw vervuilde bed nog meer last heeft van pollen in uw ogen en de bijbehorende irritaties. Verschoont u uw bed doorgaans eens per week? Dan kunt u uw bed in het pollenseizoen beter twee keer per week verschonen, zodat u minder last heeft van de vele pollen en stofjes die zich in uw bed hebben verzameld. Ook het goed uitkloppen van uw bed kan een oplossing bieden, mits u dit natuurlijk in de buitenlucht doet. Klopt u uw bed in uw huis uit, dan zitten de pollen elders in uw woning en heeft u alsnog last van irritaties.

 

Tip 3: was altijd uw handen voor u uw lenzen aanraakt en droog uw handen bovendien goed af na het wassen. Pollen en andere stofjes kunnen namelijk ook op uw vingers terecht komen, waardoor deze zonder het wassen van de handen in uw ogen terecht kunnen komen als u uw lenzen aanraakt. Het is sowieso aan te raden om uw handen te wassen voor u uw lenzen aanraakt met oog op hygiëne, maar in het pollenseizoen is het des te belangrijk.

 

Tip 4: is het droog en winderig buiten? Draag dan altijd een zonnebril. Een zonnebril beschermt uw ogen namelijk niet alleen tegen de zon, maar heeft in feite dezelfde werking als een gewone bril in het pollenseizoen. Zo houdt een zonnebril net zoals een gewone bril de pollen tegen, zodat u minder pollen in uw ogen krijgt en dus minder last krijgt van oogirritaties door de pollen in de lucht. En omdat pollen zich nog beter verspreiden in droog en winderig weer, is het dragen van een zonnebril op droge en winderige dagen echt een must.

 

Tip 5: probeer uw huis zo veel mogelijk vrij van pollen te houden. Dit doet u niet alleen door uw beddengoed regelmatig te verschonen, maar ook door deuren en ramen zo veel mogelijk dicht te houden zodat pollen uw huis niet binnen kunnen komen door ramen en deuren. Wilt u uw huis toch iedere dag luchten? Doe dit dan alleen in de ochtend en in de avond, want op deze momenten van de dag zijn er minder pollen in de lucht en heeft u dus minder kans op pollen in uw huis. Ook het luchten van uw huis na een regenbui is een aanrader, omdat regen alle rondvliegende pollen tegen de grond slaat en ervoor zorgt dat er minder pollen in de lucht zitten die uw huis kunnen vervuilen.

 

Tip 6: was uw haar niet in de ochtend, maar juist voor het slapen gaan. Uw haar kan namelijk prima dienen als verzamelplaats voor pollen, waarbij u de pollen in uw haar meeneemt in uw (schone) bed als u gaat slapen. Ga daarom nooit slapen zonder uw haren te wassen als u lang buiten bent geweest, maar was uw haren grondig voor u gaat slapen. Wilt u uw haren niet wassen, bijvoorbeeld omdat uw haren hier sneller vet van worden? Dan kunt u de pollen ook uit uw haren blazen met een föhn. Let hierbij wel op dat er veel pollen vrij kunnen komen, dus draag liever een bril of zonnebril bij het föhnen van uw haren.

 

Tip 7: draag daglenzen in plaats van weeklenzen of maandlenzen. Daglenzen kunt u aan het einde van de dag namelijk weggooien, zodat u de volgende dag geen vervuilde lenzen hoeft te dragen. Zeker als u last heeft van heftige hooikoortsklachten, is het aan te raden om uw weeklenzen of maandlenzen voor korte tijd in te ruilen voor daglenzen. U kunt een kleine voorraad daglenzen aanschaffen, zodat u deze in het pollenseizoen kan dragen om de irritaties door de rondvliegende pollen te verminderen. Is het pollenseizoen voorbij, dan kunt u weer terug naar uw weeklenzen of maandlenzen.

 

Tip 8: draag het liefst geen make-up. Door het dragen van make-up, worden uw lenzen namelijk vervuild. Om ervoor te zorgen dat uw lenzen zo min mogelijk vervuild raken in het al zo vervuilende pollenseizoen, is het dan ook beter om geen make-up te dragen en uw lenzen zo schoon mogelijk te houden. Wilt u toch make-up dragen? Breng dan altijd eerst uw lenzen in en doe daarna pas uw make-up op, want op deze manier verkleint u de vervuiling van uw lenzen door het aanbrengen van make-up aanzienlijk.

 

Tip 9: heeft u nog steeds last van irritaties, ook na het raadplegen van bovenstaande tips? Ga dan naar uw opticien voor oogdruppels die de irritatie van pollen kunnen verminderen. Ook kunt u lenzenvloeistof aanschaffen die uw lenzen extra goed schoonmaken, zodat u niet de pollen van gisteren in uw ogen krijgt als u uw lenzen ’s ochtends in doet. Deze lenzenvloeistof kunt u aanschaffen bij een opticien, maar ook eenvoudig online.

 

Tip 10: draag een bril in het pollenseizoen, want brillen houden pollen beter tegen. Wilt u echt geen bril dragen? Neem dan altijd een bril mee, voor als u te veel last krijgt van de pollen. Zit u bijvoorbeeld op de fiets en krijgt u plotseling erg veel last van hooikoorts, dan kunt u beter even een bril opzetten om de ergste irritaties te bestrijden.


 

Reacties

  1. Peetje Peetje

    Ik spoel op de helft van de dag mijn lenzen even goed af door ze in het lenzen bakje te doen gevuld met vloeistof en dan even goed te schudden ermee,. Als ik ze daarna weer in doe zijn ze weer "vers" en kunnen ze gemakkelijk de rest van de dag mee.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
← Keer terug naar de backoffice    Deze winkel is in aanbouw. Eventueel geplaatste orders zullen niet worden gehonoreerd of verwerkt. Verbergen