Hoe werken gepolariseerde glazen?

  • Geplaatst op
  • Door Freek van Aerle
  • 2

Gepolariseerde glazen, de beste bescherming tegen de zon voor uw ogen!


Een goede manier om je ogen optimaal te beschermen tegen de zon zijn gepolariseerde zonnebrillen, deze zijn ontworpen om de schittering van oppervlakken zoals water, sneeuw, en het glas te filteren. Ze kunnen zeer nuttig zijn voor tijdens het sporten, autorijden en op het water. Door de gepolariseerde glazen kan de drager rustiger kijken en details daardoor beter zien. Terwijl ze iets duurder zijn dan de normale zonnebrillen, geven sommige mensen toch echt de voorkeur aan gepolariseerde glazen. Een merk die enkel zonnebrillen met gepolariseerde glazen maakt is Serengeti.



Licht heeft vele interessante eigenschappen, vooral op reflecteerd oppervlak. De gepolariseerde zonnebril maakt gebruik van één van deze eigenschappen, bekend als polarisatie. Normaal gesproken, een lichtbron produceert golven die verder gaan in alle richtingen. Wanneer het licht wordt weerkaatst door een oppervlak zoals glas, water of sneeuw, dan gaan de lichtgolven polariseren, wat betekent dat ze oriënteren langs een as, die meestal horizontaal is. Een verticale polariserende lens kan de helderheid van deze lichtgolven filteren.



Gepolariseerde zonnebril worden voornamelijk gebruikt in situaties waar de drager in staat moet zijn om duidelijk te zien, maar waar er gevaarlijke schittering is die uitgefilterd dient te worden. De schittering maakt een duidelijke visie moeilijker omdat het licht pijn doet aan het oog. Hierdoor kun je dof of onduidelijk gaan zien. De gepolariseerde zonnebril zal deze schittering filteren. Een gepolariseerde zonnebril is ontworpen voor gebruik buitenshuis en zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, van zeer licht getint en licht gepolariseerd tot zwaar getint en sterk gepolariseerd. Sommige hebben ook kleurenmengsysteem geintegreerd voor zichtbaarheid in specifieke omstandigheden zoals sneeuw.


Polariseren wordt ook door sommige 3-D films gebruikt en bij de 3-D brillen, deze hebben  polariserende glazen. Gewoonlijk wordt één lens horizontaal gepolariseerd en de andere is verticaal gepolariseerd, zodat elk oog een iets andere versie van het film scherm ziet. De ogen proberen de twee beelden te combineren voor de hersenen, en het resultaat is de illusie van een driedimensionaal beeld. 
 

Waarom zijn gepolariseerde lenzen  nou zo geweldig? 
 

Er zijn veel voordelen bij  gepolariseerde lenzen, ze hebben een speciale coating die bijdraagt tot het verminderen van de schittering van reflecterende oppervlakken. Een schittering wordt veroorzaakt wanneer de zonnestralen weerkaatsen op een stevige ondergrond of water. Omdat gepolariseerde lenzen behandeld worden met dat speciale chemische film die de schittering neutraliseert, zijn  objecten veel duidelijker en de schadelijke effecten van verblinding (en licht in het algemeen) op de ogen worden verminderd. Dus gepolariseerde zonnebrillen zijn niet alleen hip, maar beschermen je ook nog voor de gevaren van schittering. 



Hoe werken gepolariseerde glazen?


Stralen van de zon reflecteren in alle richtingen, dus als een straal een vlakke ondergrond raakt, dan gaat het gereflecteerde licht terug op je oog schijnen, hierdoor gaan je pupillen vergroten, waardoor verblinding  kanontstaat. Met als gevolgen: vermindering van het dieptezicht, vervormt de weergave en kleuren en kan je zelfs tijdelijk verblinden!



Regelmatig een zonnebril dragen met gepolariseerde glazen is een van de manieren om verblinding te voorkomen. Dit terwijl de zonnebril ook nog eens de schadelijke UV-stralen blokkeerd. De chemische polarisatiefilter op de zonnebril lens bevat moleculen die horizontaal zijn uitgelijnd en absorberen horizontale lichtgolven, terwijl het toch de verticale stralen door laat komen. Gepolariseerde glazen absorberen licht golven die reizen in een andere dan de verticale richting. Omdat het doorgelaten licht reist in één richting, wordt de schittering geëlimineerd.



Soorten gepolariseerde lenzen
 

0,75 mm gepolariseerde lenzen

Deze gepolariseerde lenzen zijn gemaakt van dunne platen van de film en zijn het meest ideaal wanneer slagvastheid niet gaat om een factor te zijn. De 0,75 mm lenzen zijn geschikt voor de meest casual sporter. 



1.1 mm gepolariseerde lenzen

Deze gepolariseerde lenzen zijn gemaakt met dikkere folies. Deze heeft een grotere slagvastheid dan 0,75 mm gepolariseerde lenzen, maar ze hebben dezelfde polariserende laag. Hoewel 1,1 mm film  dikker is bieden deze zonnebrillen niet echt betere felle lichtinval of hoger polarisatie. Typisch de toegevoegde dikte maakt ze duurder. Dus je kunt ook gewoon de normale dikte gepolariseerde glazen kopen. 



Getinte glazen vs. gepolariseerde lenzen
 

Terwijl gekleurde zonnebril de helderheid zal verminderen, hebben ze niet de mogelijkheid om harde schittering te verwijderen zoals gepolariseerde lenzen doen. De donkere lenzen bieden meestal ook geen bescherming tegen UV-stralen. De duisternis van de lens is niet nauwkeurig genoeg om de lenzen UV-stralen te laten blokkeren. Controleer altijd het etiket om te zien of het UV-bescherming geeft. Vergeet ook niet dat een donkere zonnebril zonder UV-bescherming meer schade zal toebrengen aan uw ogen dan niet dragen van een zonnebril. De donkere tint kan de pupil verwijden, waardoor meer UV-stralen in het binnenste deel van het oog terecht komen. 



Sport en gepolariseerde glazen
 

Omdat de gepolariseerde zonnebril zijn ontworpen om te helpen bij het verminderen van de schittering van oppervlakken zoals water, sneeuw, en glas,zijn ze uiterst geschikt voor sport, autorijden en activiteiten op het water. 



Jarenlang, hebben watersporters en vissers de meeste voordelen van gepolariseerde zonnebril meegemaakt. In de afgelopen jaren, echter, zijn deze voordelen verscheiden aan andere outdoor sporters en mensen die genieten van algemene openlucht recreatie. Afgezien van schippers, zijn skiërs, golfers, fietsers en joggers ook veelgebruikers van gepolariseerde zonnebrillen


Er zijn echter enkele gevallen bij het gebruik gepolariseerde zonnebril die niet voordelig of zelfs onveilig zijn. Er is discussie over het al dan niet met behulp van gepolariseerde lenzen veilige pte kunnen skieen. Sommige deskundigen zeggen de polarisatie de verblinding door zonnestralen die weerkaatst op het sneeuw  vermindert, terwijl anderen waarschuwen dat met gepolariseerde glazen de  skiër moeilijk het onderscheid tussen gewone sneeuw en gevaarlijke omstandigheden zoals ijs liggen kan verminderen. Autorijden is ook potentieel gevaarlijk met gepolariseerde zonnebril. Zoals altijd, benaderen extreme omstandigheden van regen, sneeuw, ijs en ijzel met de nodige voorzichtigheid.



In de Fashion wereld zijn gepolariseerde zonnebrillen in ieder geval wel een grote hit geworden en niet onterecht. Want ze zijn niet alleen mooi om te zien maar ook nog eens super hip. Als jij nog geen gepolariseerde glazen hebt, dan is het nu misschien tijd een paar aan te schaffen. 

Mocht u hier nog vragen over hebben dan helpen de medewerkers van Fuva.nl u met veel plezier!

Reacties

  1. Freek van Aerle Freek van Aerle

    Dan zou u contact op kunnen nemen met het moederbedrijf Luxottica, zij zouden dit uit kunnen voor u.

  2. Guus Guus

    Hallo, zou je ergens kunnen vinden wat de polariteitsfactor is van een bepaalde zonnebril, zoals rayban?

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
← Keer terug naar de backoffice    Deze winkel is in aanbouw. Eventueel geplaatste orders zullen niet worden gehonoreerd of verwerkt. Verbergen