Hoe voorkom ik oogirritaties met lenzen?

  • Geplaatst op
  • Door Freek van Aerle
  • 0

Oogirritaties bij lenzen voorkomen: hoe werkt dat?
 

Als u te maken heeft met oogirritaties door lenzen, komt dit vaak omdat u zelf iets verkeerd doet bij het dragen van uw lenzen of het onderhouden van uw lenzen. Soms kan het ook voorkomen dat u verkeerde lenzen gebruikt, maar in de meeste gevallen hebben mensen met oogirritaties door lenzen simpelweg last van deze irritaties door onhygiënische lenzen te dragen, door hun lenzen niet goed schoon te maken of door hun lenzen verkeerd te dragen. Heeft u wel eens last van oogirritaties door lenzen en bent u benieuwd hoe u dit kunt voorkomen door uw gedrag met betrekking tot uw lenzen net wat aan te passen? Dan leest u in dit artikel zeven regels die u kunt raadplegen om het ontstaan van oogirritaties door lenzen te voorkomen. Deze regels zijn niet allemaal voor iedereen van toepassing, maar er zit altijd wel een regel bij die voor u van toepassing is en echt het ontstaan van oogirritaties door lenzen kan voorkomen.

 

Regel 1: het begint met de juiste contactlenzen

Hoewel de meeste mensen last hebben van oogirritaties door lenzen omdat de lenzen die zij dragen niet goed onderhouden worden, begint het voorkomen van oogirritaties door lenzen natuurlijk bij het dragen van de juiste lenzen. Er zijn vele verschillende soorten lenzen, maar niet iedere lenzensoort is geschikt voor ieder oog. Zo kan het voorkomen dat u bij de opticien lenzen mee heeft gekregen, maar dat deze lenzen in feite helemaal niet goed bij uw ogen passen. Vaak merkt u dit als uw ogen direct gaan protesteren als u de lenzen inbrengt en de irritatie daarna ook niet minder wordt. Heeft u het idee dat u de verkeerde contactlenzen draagt? Dan dient u naar de opticien te gaan en hier om advies te vragen. Het dragen van de juiste contactlenzen is namelijk regel één voor het voorkomen van oogirritaties door lenzen.

 

Regel 2: was altijd uw handen als u met uw lenzen aan de slag gaat

De tweede regel wordt in het begin door veel lenzendragers nog wel braaf gehandhaafd, maar verdwijnt na enkele weken vaak van het toneel. Zo wassen de meeste mensen hun handen nog wel goed als zij lenzen de eerste paar keer in- en uit doen, maar verdwijnt deze routine bij de meeste mensen uit het lijstje als zij eenmaal wat meer gewend zijn aan het dragen van lenzen. Wilt u voorkomen dat u te maken krijgt met oogirritaties door uw lenzen, dan is het aan te raden om deze stap weer aan uw routine toe te voegen. Wast u uw handen niet, dan loopt u namelijk het risico dat bacteriën en vuiltjes die op uw handen zitten, vanzelf in uw ogen terecht komen als u met de lenzen aan de slag gaan. Omdat dit natuurlijk voor oogirritaties zorgt, is het belangrijk om uw handen goed te wassen als u met uw lenzen aan de slag gaat.

 

Regel 3: gebruik altijd verse lenzenvloeistof voor uw lenzen

Misschien heeft u het wel eens meegemaakt. U komt laat thuis na een gezellig feest of een lange werkdag en wil uw lenzen verwijderen om naar bed te gaan. Nu staat er nog toevallig het lenzendoosje klaar met de lenzenvloeistof van gisteren en u heeft geen zin om er nieuwe lenzenvloeistof in te doen. De lenzenvloeistof ligt namelijk in het kastje in de badkamer en u heeft echt geen zin om naar de badkamer te lopen na een lange dag... Daarom doet u de lenzen in de lenzenvloeistof van de vorige dag. Als u de volgende dag uw lenzen weer in doet, voelt u meteen dat uw ogen protesteren. De reden dat uw ogen dit doen, is simpelweg vanwege het feit dat de lenzen ondergedompeld zijn in vieze lenzenvloeistof vol bacteriën. Omdat u de lenzenvloeistof de avond ervoor niet heeft ververst, hebben uw lenzen dus eigenlijk de hele avond in een bakje vol bacteriën gelegen en deze bacteriën doet u nu in uw oog, waardoor uw oog gaat irriteren. Kortom: wilt u voorkomen dat u te maken krijgt met oogirritaties door lenzen, dan wordt ten zeerste aangeraden om altijd verse lenzenvloeistof in het lenzenbakje te doen als u uw lenzen verwijdert. Bent u dit vergeten, dan is het belangrijk om de lenzen voor het inbrengen nog even goed schoon te maken met schone lenzenvloeistof.

 

Regel 4: voorkom blootstelling aan rook

Rook is één van de irritaties die ervoor kunnen zorgen dat u te maken kunt krijgen met oogirritaties door lenzen. Veel rook in de directe omgeving is vervelend voor iedereen, zelfs voor mensen zonder lenzen, maar kan voor mensen met lenzen nog net wat vervelender zijn omdat de lenzen verkeerd op rook kunnen reageren. Wilt u oogirritaties door lenzen voorkomen, dan wordt dus aangeraden om rokerige ruimtes zo veel mogelijk te vermijden. Weet u dat u de hele avond in een rokerige ruimte bent, bijvoorbeeld omdat u een feestje heeft waar gerookt mag worden, dan kunt u zich voorbereiden door oogdruppels mee te nemen. Heeft u last van uw ogen, dan kunt u deze druppels gebruiken om de oogirritaties te verhelpen.

 

Regel 5: vervang uw lenzendoosje regelmatig

Als u maandlenzen draagt, dient u deze in de nacht in een lenzendoosje te bewaren. Dit lenzendoosje wordt vaak goed schoongemaakt na het verwijderen van lenzenvloeistof, maar toch kunnen er bepaalde restanten in het lenzendoosje achterblijven die niet zichtbaar zijn voor het blote oog. Komt uw lens in aanraking met de restanten in het doosje en komt de lens vervolgens weer in aanraking met uw oog, dan kunnen er oogirritaties ontstaan. Om te voorkomen dat u te maken krijgt met oogirritaties, wordt dan ook aangeraden om uw lenzendoosje regelmatig te vervangen. Vervangt u uw lenzendoosje bijvoorbeeld iedere drie maanden, dan heeft u minder kans dat er restanten in het lenzendoosje achterblijven en dat deze restanten uiteindelijk kunnen leiden tot oogirritaties door lenzen.

 

Regel 7: houd uw lenzen in de juiste staat

Tot slot is het belangrijk om uw lenzen in de goede staat te houden als u oogirritaties door lenzen wil voorkomen. Draagt u zachte lenzen, dan kunnen deze uitdrogen als u deze niet draagt. Heeft u de lenzen langere tijd ergens neergelegd en zijn deze uitgedroogd, dan kunt u de lenzen dus niet meer dragen. Wilt u de lenzen langere tijd even niet dragen, dan is het dus belangrijk om de lenzen in voldoende lenzenvloeistof in het lenzendoosje te bewaren. Let op: lenzenvloeistof kan verdampen. Gebuikt u de lenzen voor langere tijd niet, dan moet de lenzenvloeistof dus regelmatig bijgevuld worden. Doet u dit niet en draagt u de lenzen na een korte pauze weer, dan kunnen er oogirritaties ontstaan door uw uitgedroogde lenzen.

 

Conclusie

Veel mensen die lenzen dragen, hebben regelmatig te maken met oogirritaties. Sommige oogirritaties zijn niet te voorkomen en zullen altijd in meer of mindere mate aanwezig zijn, maar er zijn ook manieren om oogirritaties te voorkomen. Hanteert u de tips in dit artikel, dan kunt u namelijk al een groot deel van de oogirritaties door lenzen opvangen en maakt u het dragen van lenzen veel prettiger. En omdat u hier bijna niets voor hoeft te doen, wordt alle lenzendragers aangeraden om de tips in dit artikel te raadplegen bij het dragen, onderhouden en schoonmaken van lenzen en accessoires als lenzendoosjes.

 

 


 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
← Keer terug naar de backoffice    Deze winkel is in aanbouw. Eventueel geplaatste orders zullen niet worden gehonoreerd of verwerkt. Verbergen