Hoe belangrijk is een zonnebril in de auto?

  • Geplaatst op
  • Door Freek van Aerle
  • 0

bril in de autoDe weg op met een goede zonnebril

Hoewel het aantal verkeersslachtoffers al vele jaren vrij stabiel is en in sommige jaren zelfs daalt, vinden er jaarlijks nog vele honderden mensen de dood in het Nederlandse verkeer. De oorzaken van verkeersongelukken met de dood tot het gevolg zijn verschillend, maar in sommige gevallen worden deze ongelukken simpelweg veroorzaakt door slecht zicht. Dit slechte zicht kan weer veroorzaakt worden door diverse factoren, zoals bepaalde weersomstandigheden (zoals harde regen of sneeuw), vieze autoramen of laagstaande zon. En hoewel ieder verkeersongeluk met een dodelijk geval natuurlijk zeer tragisch is en eigenlijk voorkomen dient te worden, behoren voornamelijk de verkeersongelukken die eigenlijk voorkomen hadden kunnen worden tot de onnodige verkeersongelukken met een zeer tragische afloop.

 

Wilt u bijdragen aan een dalend aantal verkeersslachtoffers in Nederland en wilt u veilig de weg op? Wees dan goed voorbereid en leg altijd een goede zonnebril in uw auto. Het dragen van een goede zonnebril kan namelijk voorkomen dat u verblind wordt door laagstaande zon of door ander reflecterend licht, waardoor uw zicht slechter wordt en u mogelijk te maken krijgt met een (dodelijk) ongeval. Het voorkomen van ongelukken hoeft dus helemaal niet lastig te zijn, als u maar goed voorbereid de weg op gaat en de juiste hulpmiddelen gebruikt.

 

Wilt u meer weten over het dragen van de juiste zonnebril in de auto? Lees dan meer over dit onderwerp in dit artikel. Zo leest u in dit artikel eerst in welke situaties u een zonnebril kunt gebruiken in de auto, om vervolgens meer te weten te komen over de zonnebrillen die u kunt dragen om het rijden in de auto veiliger te maken.

 

Waarom een zonnebril gebruiken in de auto?

Veel mensen zetten wel een zonnebril op als de zon fel schijnt, maar laten in andere situaties hun zonnebril veilig in het dashboardkastje liggen. Dit is logisch, want we zijn nu eenmaal gewend dat een zonnebril gedragen wordt bij felle zonnestralen. Echter, wilt u de situatie op de weg echt veiliger maken, dan heeft u uw zonnebrillen op meerdere momenten nodig in het verkeer. Enkele redenen om een zonnebril te dragen in de auto, leest u in onderstaande tekst.

 

Ten eerste kunt u niet alleen uw zonnebril tevoorschijn halen bij felle zonnestralen, maar ook bij laagstaande zon. Door laagstaande zon kunt u namelijk niet goed zien wat er om uw auto heen gebeurt, waardoor u kwetsbare weggebruikers als voetgangers soms te laat of zelfs helemaal niet opmerkt. Daarnaast kan het voorkomen dat u door de laagstaande zon verblindt raakt, waardoor u niet goed ziet waar u rijdt en zelfs van de weg af kan raken of in botsing kan komen met een ander voertuig op de weg. Niet alleen felle zonnestralen zijn dus gevaarlijk, maar ook zeker de minder felle zonnestralen die door laagstaande zon direct in uw ogen schijnen.

 

Een andere reden om uw zonnebril te raden, is bij zon in combinatie met een nat wegdek. Waarschijnlijk heeft u wel eens in de auto gezeten toen er een flinke regenbui losbarstte en deze regenbui direct werd opgevolgd door felle zonnestralen. Deze situatie op de weg is zeker niet ideaal oor automobilisten, want een nat wegdek weerkaatst direct alle zonnestralen die op dit wegdek schijnen. Hierdoor kan uw zicht niet alleen slechter worden, maar kunt u zelfs verblind worden door de felle stralen die vanuit het wegdek direct in uw ogen schijnen. Zet u in deze situatie een zonnebril op, dan is de weerkaatsing van het natte wegdek minder erg en kunt u uw zicht eenvoudig verbeteren.

 

Tot slot is het dragen van een zonnebril een aanrader bij sneeuw op de weg in combinatie met zon. Heeft het net gesneeuwd of ligt de verse sneeuw nog op de weg van een eerdere sneeuwbui, dan kan de zon de felle kleur wit van de sneeuw flink feller maken. Hierdoor heeft u een verminderd zicht, simpelweg omdat u verblindt wordt door de felle witte kleur die de zon geeft aan de sneeuw op de weg. Zet u een zonnebril op, dan heeft u nergens last van en kunt u onverstoord verder rijden zonder uzelf en de andere weggebruikers in gevaar te brengen.

 

Welke zonnebrillen kan ik dragen in de auto?

In feite kunt u alle zonnebrillen dragen in de auto. Alle zonnebrillen verminderen namelijk de felheid van het zonlicht dat u ziet in de auto, zoals het zonlicht op zich, het zonlicht als weerkaatsing op een nat wegdek of het zonlicht als weerkaatsing op sneeuw. Wel wordt aangeraden om bij het aanschaffen van een zonnebril voor in de auto te kiezen voor een kwalitatief hoogwaardige zonnebril met de juiste glazen, omdat deze zonnebrillen over het algemeen beter zijn voor uw ogen dan zonnebrillen met wat goedkopere glazen van minder goede kwaliteit. Draagt u goedkopere zonnebrillen met slechte glazen, dan is de kans groot dat het zonlicht alsnog door de glazen heen komt en u uiteindelijk niets aan uw zonnebril heeft.

 

Naast standaard zonnebrillen, kunt u tevens kiezen voor zonnebrillen met bijzondere specificaties. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan de zonnebril op sterkte of de zonnebril met polariserende glazen, die door experts wordt gezien als de perfecte zonnebril voor een beter zicht in de auto. Meer over deze beide zonnebrillen met bijzondere specificaties, leest u in onderstaande tekst.

 

Zonnebrillen op sterkte

Als u een bril draagt of contactlenzen gebruikt om uw zicht te verbeteren, kunt u er tevens voor kiezen om een zonnebril op sterkte te nemen. Voornamelijk voor mensen die doorgaans een bril dragen en geen zonnebril aan willen schaffen die zij over hun bril heen moeten dragen, is de zonnebril op sterkte de perfecte oplossing. Met een zonnebril op sterkte kunt u bij fel zonlicht uw gewone bril namelijk eenvoudig afzetten, om deze te vervangen met uw zonnebril met dezelfde sterkte als uw standaard bril. Hierdoor hoeft u niet te klungelen met opzetstukken voor zonnebrillen op uw gewone bril, maar wisselt u simpelweg uw gewone bril af met uw zonnebril. En omdat er een steeds groter aanbod van de zonnebril op sterkte is, heeft u veel keuze bij het aanschaffen van een zonnebril op sterkte en kunt u zelfs zonnebrillen van de beste merken op de markt aanschaffen. Op dit moment zijn Ray-Ban zonnebrillen en Serengeti de populairste modellen voor in de auto.

 

Zonnebrillen met polariserende glazen

Zonnebrillen met polariserende glazen zijn brillen met een speciaal soort glazen die speciaal ontwikkeld zijn voor het voorkomen van verblinding door fel zonlicht. Zo zorgen zonnebrillen met polariserende glazen voor helder zicht zonder verblinding onder alle omstandigheden, maar worden de zonnebrillen met deze bijzondere glazen voornamelijk gebruikt in de auto. Dit komt omdat de zonnebrillen niet alleen het contrast veranderen, maar ook lichtstralen tegenhouden en op deze manier verblinding voorkomen. En omdat verblinding door zonnestralen een belangrijke oorzaak is voor ongelukken in het verkeer in Nederland, is het zeker een aanrader om een zonnebril met polariserende glazen aan te schaffen voor in de auto.

 

Daarnaast zorgen zonnebrillen met polariserende glazen voor minder belasting aan uw ogen. Dit komt omdat u geen last meer hebt van knijpende ogen als u een zonnebril met polariserende glazen draagt, waardoor uw ogen minder belast worden en u minder last heeft van vermoeide of pijnlijke ogen. En heeft u minder last van vermoeide en pijnlijke ogen, dan is de kans groter dat u alert kunt reageren op specifieke verkeerssituaties en dat u op deze manier bijdraagt aan een verbeterde verkeersveiligheid. De zonnebrillen met polariserende glazen dragen dus niet alleen bij aan een verbeterde verkeersveiligheid door verblinding te voorkomen, maar ook door vermoeide en pijnlijke ogen tegen te gaan.

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
← Keer terug naar de backoffice    Deze winkel is in aanbouw. Eventueel geplaatste orders zullen niet worden gehonoreerd of verwerkt. Verbergen