Hoe belangrijk is een oogcontrole?

  • Geplaatst op
  • Door Milou van Kemenade
  • 0

Draag de perfecte lenzen: laat uw ogen regelmatig controleren

Dat u een uw ogen moet laten controleren voor u begint met het dragen van lenzen, is natuurlijk logisch. Deze eerste controle moet u namelijk meer inzicht geven in de lenzen die u nodig heeft om uw zicht te verbeteren, zodat u de juiste lenzen aan kunt schaffen en uw zicht eenvoudig kunt verbeteren. Dat de eerste controle nodig is om de juiste lenzen aan te schaffen, vinden veel mensen dus erg logisch. Wat veel mensen helaas niet begrijpen, is dat de ogen ook regelmatig gecontroleerd moeten worden als er al lenzen aangeschaft zijn. Zo dienen mensen die lenzen dragen ook na het uitvoeren van de eerste controle en de aanschaf van uw lenzen regelmatig de ogen te laten controleren, terwijl veel mensen die lenzen dragen dit niet of nauwelijks doen. Hoe vaak u uw ogen precies moet laten controleren voor het beste resultaat en waarom u uw ogen regelmatig moet controleren, leest u in dit artikel.

 

Hoe vaak moet ik mijn ogen laten controleren?

Bij het controleren van de ogen wordt dezelfde vuistregel gehanteerd als bij het controleren van uw gebit. Zo dient u de opticien twee keer per jaar te bezoeken, net zoals bij de tandarts het geval is. Echter, waar veel mensen wel twee keer per jaar naar de tandarts gaan om hun gebit te laten controleren, is dit bij lenzen helaas niet het geval. Dit komt omdat veel mensen het belang van een regelmatige lenzencontrole niet inzien, waardoor zij simpelweg nooit naar de opticien gaan en steeds dezelfde lenzen blijven bestellen. Bent u één van velen die niet regelmatig de ogen laat testen bij de opticien door middel van een lenzencontrole? Lees dan in onderstaande tekst waarom een regelmatige lenzencontrole zo belangrijk is als u lenzen draagt.

 

Een lenzencontrole geeft inzicht

Door regelmatig een lenzencontrole te laten doen, krijgt u meer inzicht in het functioneren van uw ogen. Misschien heeft u het idee dat uw ogen best goed functioneren met uw lenzen in, terwijl u onbewust toch vaak te maken heeft met specifieke oogproblematiek. Sommige oogklachten kunnen gerelateerd zijn aan een noodzakelijke nieuwe lenzensterkte, terwijl deze niet als zodanig herkend worden. Dit betekent dat u zonder enige reden rond blijft lopen met oogproblemen, terwijl u deze oogproblemen eenvoudig op kan lossen met een andere lenzensterkte.

 

Uw ogen veranderen continu

Misschien heeft u al enkele jaren dezelfde sterkte en denkt u hierdoor dat de sterkte van uw ogen niet meer zal veranderen. Dit is echter niet waar, want u ogen zijn continu aan het veranderen. Bent u nog jong, dan kan de sterkte van uw ogen altijd minder worden. Zo kunt u beginnen met een sterkte van -1,0 dtp, om een jaar later te ontdekken dat uw ogen achteruit zijn gegaan naar -1,25 dtp. Dit lijkt misschien niet veel, maar een verschil van -0,25 kan in het dagelijks leven al veel verschil maken. Zit u bijvoorbeeld regelmatig in de auto, dan kan dit verschil betekenen dat u bepaalde borden die u eerst wel goed zag, ineens niet meer goed kan zien.

 

Bent u al wat ouder en heeft u al vele jaren dezelfde sterkte, dan betekent dit niet dat deze sterkte niet meer kan veranderen. Zeker oudere mensen hebben namelijk te maken met ogen die steeds verder achteruit gaan, bijvoorbeeld tijdens het lezen. De sterkte van de ogen kan dus niet alleen veranderen, maar er kan bovendien een nieuw probleem ontstaan als u wat ouder wordt. Kunt u bijvoorbeeld niet meer goed lezen, dan heeft dit te maken met het ontstaan van bijziendheid. Deze bijziendheid kunt u eenvoudig oplossen door multifocale glazen te dragen. Kortom: uw ogen blijven niet jaren hetzelfde, maar veranderen continu. Om ervoor te zorgen dat u uw ogen altijd optimaal ondersteunt, is het dus belangrijk om te achterhalen wat voor ondersteuning uw ogen nodig hebben.

 

Voorkom een lange periode om uw ogen weer te laten wennen

Tot slot is het belangrijk om uw ogen regelmatig te laten controleren om te voorkomen dat uw ogen zich plotseling drastisch aan moeten passen. Heeft u bijvoorbeeld altijd -1,25 dtp gehad en lenzen met deze sterkte gedragen, dan is de omschakeling naar een nieuwe sterkte van -1,50 dtp kleiner dan de omschakeling naar een nieuwe sterkte van -2,50 dtp. Door uw ogen regelmatig te laten controleren en veranderingen in uw ogen op deze manier goed in de gaten te houden, voorkomt u dus dat uw ogen plotseling een geheel andere sterkte nodig hebben en hieraan moeten wennen. Ga dus niet pas naar de opticien als u denkt dat uw ogen een nieuwe sterkte lenzen nodig hebben, maar voorkom klachten en laat uw ogen regelmatig controleren.

 

Conclusie

Draagt u lenzen, dan is het belangrijk dat u regelmatig naar de oogspecialist gaat om uw ogen te laten controleren. Zo dient u minimaal twee keer per jaar naar de opticien te gaan voor een lenzencontrole: ook als u geen klachten heeft en het idee heeft dat uw lenzensterkte nog goed bij uw ogen past.

 

Hoewel het belangrijk om twee keer per jaar naar de opticien te gaan voor een lenzencontrole, zijn er helaas maar weinig mensen die dit doen. En dit is erg jammer, want door regelmatig naar de opticien te gaan voor een lenzencontrole, profiteert u van drie belangrijke voordelen. De voordelen van een regelmatige lenzencontrole voor u als lenzendrager, zijn de volgende:

  1. U krijgt meer inzicht in het functioneren van uw ogen en de eventuele oogproblemen die u heeft als u regelmatig een lenzencontrole uit laat voeren.
  2. Uw ogen veranderen continu, zowel als u jonger bent als wanneer u ouder bent. Ook als u al jarenlang dezelfde sterkte heeft, kunnen uw ogen plotseling veranderen. Door regelmatig naar de opticien te gaan voor een lenzencontrole, voorkomt u dat u niet meer goed kunt zien ondanks dat u lenzen draagt.
  3. Door uw ogen regelmatig te laten controleren, voorkomt u het ontstaan van specifieke oogklachten. En omdat de omschakeling van -1,50 dtp naar -1,75 dtp kleiner is dan de omschakeling van -1,50 dtp naar -2,50 dtp, is het zeker een aanrader om regelmatig naar de opticien te gaan.

 

Wacht dus niet te lang met uw lenzencontrole, maar laat uw ogen regelmatig controleren. Heeft u dit gedaan, dan weet u precies welke lenzen u nodig heeft om goed te kunnen zien en kunt u deze lenzen direct online bestellen. Mocht u nog verdere vragen hebben dan helpen de medewerkers van Fuva.nl u graag!


 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
← Keer terug naar de backoffice    Deze winkel is in aanbouw. Eventueel geplaatste orders zullen niet worden gehonoreerd of verwerkt. Verbergen