Het ontstaan van de zonnebril

  • Geplaatst op
  • Door Freek van Aerle
  • 0

Het begin van de zonnebrilTegenwoordig zijn zonnebrillen zo populair dat je ze overal tegenkomt. Je kunt ze vinden in supermarkten voor een paar Euro’s of in speciaal zaken voor een paar honderd Euro, maar je kunt zonnebrillen ook via het internet kopen. Zonnebrillen zijn er in zoveel verschillende vormen, ontwerpen en kleuren dus iedereen kan wel aan zijn trekken komen als het om een zonnebril gaat. Vroeger was dat wel anders en werden zonnebrillen niet zo vaak gebruikt. Het begin van de zonnebril gaat eeuwen terug en zich hebben zich in de loop van de tijd ontwikkelt tot wat ze nu zijn. Ze waren in het begin niet altijd de mode-icoon accessoires die ze nu zijn. Ook werden ze niet altijd om dezelfde reden gedragen. Verrassend is dat de eerste vorm van de zonnebrillen oorspronkelijk niet ontwikkeld was om de ogen te beschermen tegen de zon.


In het oude China, werden zonnebrillen ontwikkeld uit rokerige ruiten van kwartsglas. Rond de twaalfde eeuw en vóór 1430, werden zonnebrillen gedragen door rechters in de rechtbanken van China. De rookkwarts, platte glazen werden niet gebruikt als bescherming tegen de zon. Ze werden gebruikt om een uitdrukking in hun ogen te verbergen om zo tegen te gaan dat hun ogen en gezichtsuitdrukking het resultaat van hun beslissingen weggeeft.


Zonnebrillen met sterkte werden ontwikkeld in Italië in 1430 en werden later gebruikt door de Chinese rechters. Als ze maar eens wisten dat pokerspelers eeuwen later ditzelfde principe zouden gebruiken om zo hun uitdrukking tijdens het spel verborgen te houden voor de andere spelers. Maar ook het vroegere Rome heeft zijn bijdrage geleverd aan de zonnebril van vandaag. De Keizer Nero keek tijdens het gladiatorengevecht door een gepolijste edelsteen. Het is best mogelijk dat de Keizer hierin de voordelen zag en daarmee de verstorende stralen van de zon verzachte om duidelijker te zien. Het is ook mogelijk dat hij genoot van deze vroege zonnebril, omdat hij dacht dat de gladiatoren er beter uit zagen in verschillende kleuren. Om wat voor reden dan ook, zonnebrillen die je tegenwoordig kan vinden zijn verkrijgbaar in elke lens kleur die je maar kunt bedenken.


In de achttiende eeuw werd het ontwerp van de zonnebrillen veranderd door een uitvinder die kleur gebruikte als manier om de visie te corrigeren. Hij was ervan overtuigd dat de blauwe en groene tinten het oog hielpen beter te zien wanneer het visioen slecht was. Hij had geen enkele reden om deze zonnebril te maken tegen het afschermen van de ogen tegen de zon, omdat niemand wist wat een UVA straal was in die tijd. In deze tijd was het niet algemeen bekend dat de zon schadelijk zou kunnen zijn en leiden tot toekomstige problemen met het gezichtsvermogen.


Zonnebrillen werden uiteindelijk geïntroduceerd in de Verenigde Staten in het begin van de twintigste eeuw, rond 1930. Deze innovatieve stukken werden verhandeld op de promenades van Atlantic City en beloofde de ogen van de drager te beschermen tegen de schadelijke zon. Het was in deze zelfde decennium dat polarisatie van de lenzen ook is ontwikkeld. De uitvinder van de beroemde Polaroid camera integreerde zijn Polaroid filter in de opmaak van de lenzen van de zonnebril '. Deze technologie, die nog steeds wordt gebruikt, was de grootste stap van de tijd naar de bescherming van de ogen tegen de zon.  Sinds de jaren 1930, zijn zonnebril gestaag uitgegroeid tot een favoriete accessoire voor iedereen.


Een van de beroemdste van alle zonnebril stijlen is ontegenzeggelijk de late Jacqueline Lee Bouvier Kennedy Onassis, of gewoon "Jackie O. De oversized zonnebril met dezelfde naam waren een teken symbool van de voormalige First Lady en Amerikaans icoon. Rond het jaar 2000 werd Jackie's kenmerkende stijl weer populair gemaakt voor jonge vrouwen door een ander stijlicoon, Nicole Richie. Daarnaast is het Aviator model al bijna 100 jaar oud maar nog steeds het populairste model van dit moment. Veel van de populairste modellen van dit moment worden gemaakt door het zonnebrillenmerk Ray-Ban. Zonnebrillen hebben een lange weg afgelegd door de eeuwen heen. Ze zijn geëvolueerd in toepassingen, stijlen, populariteit en technologie.


De donkere geschiedenis van de zonnebril

Zonnebrillen hebben ook een donkere geschiedenis, maar een briljante toekomst. De geschiedenis van een zonnebril kan worden teruggevoerd naar de Romeinse keizer Nero, die de gladiator wedstrijden via gepolijst licht smaragd groene edelstenen bekeek. De uitvinding van een zonnebril was ergens tussen 1268 en 1289. Een visuele historische opname van de vroege zonnebril is een schilderij gedaan door Tommaso da Modena in 1352. De persoon op het schilderij droeg een zonnebril. Dit was het eerste schilderij die een ontwerp gaf van een zonnebril. Maar het is niet daarbij gebleven er zou nog veel meer volgen.


Door de jaren 1600 begon men de voordelen van brillen te realiseren als het helpen van ouderen om beter te kunnen zien. De ontwikkeling van brillen en zonnebrillen werd door de jaren heen voortgezet. Toen werd er gekozen voor brilmonturen gemaakt van verschillende materialen zoals metaal, leer en botten, deze werden gestut op de neus. Tegen de 20e eeuw, werden zonnebrillen gebruikt om de ogen te beschermen tegen de zon. In 1929 begon Sam Foster met de verkoop van zijn beschermende zonnebril bij Woolworth winkels op de promenade bij het strand in Atlantic City en New Jersey. Zijn Foster Subsidies waren de eerste in massa geproduceerde zonnebril en ze begonnen met de trend van de zonnebril voor mode.


In 1930 vroeg de Army Air Corps Bausch & Lomb aan ontwerpers om een zonnebril te maken die efficiënt de schittering van de zon op grote hoogte schittering van de zon voor piloten te ontwikkelen. Bausch & Lomb kwam met een zonnebril die een donkergroene tint had die licht absorbeerde door de gele spectrum. Edward H. Land had de Polaroid filter uitgevonden en dit werd gebruikt bij het maken van een zonnebril en al snel, waren zonnebrillen "cool." Films sterren droegen deze zonnebrillen als een statement en om zich achter te verschuilen. De aviator bril werd populair bij de filmsterren en het grote publiek in 1937 nadat Ray Ban ze ontwikkelde. Ook ontstond in deze tijd de anti-glare zonnebril met behulp van polarisatie. De langere lens is gemaakt om meer bescherming te geven aan de ogen van piloten als licht weerkaatst op hun bedieningspanelen (voor meer informatie).


In de jaren 1970 maakten Hollywood-sterren en modeontwerpers een enorme impact op de zonnebril markt. Kleding ontwerpers en sterren zetten hun namen op brillen en zonnebrillen en iedereen wilde ze direct hebben. In 2007 worden de sterren nog steeds heel vaak gespot met een oversized designer zonnebril. Met deze zonnebrillen maakten ze een mode statement en beschermen tegelijk hun ogen tegen de schadelijke effecten van de Ultra Violet (UV) straling. Met moderne technologie en verbeteringen, zullen de zonnebrillen blijven evolueren. 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
← Keer terug naar de backoffice    Deze winkel is in aanbouw. Eventueel geplaatste orders zullen niet worden gehonoreerd of verwerkt. Verbergen