Het effect van diabetes op de ogen
- Geplaatst op
- Door Freek van Aerle
- 0
Welk effect heeft diabetes op de ogen?
Diabetes ontstaat wanneer je lichaam niet genoeg van het hormoon "insuline" produceert of omdat de insuline die wordt geproduceerd een verminderd effect heeft. Insuline regelt de manier waarop je lichaam gebruik maakt van het voedsel dat je hebt gegeten. Als je diabetes hebt kan je lichaam niet op de gebruikelijke wijze omgaan met suiker en andere koolhydraten die je eet.
Soms komt diabetes al heel vroeg voor bij kinderen, maar over het algemeen ontwikkelt diabetes zich veel later in het leven. Diabetes kan complicaties meebrengen op verschillende delen van je lichaam, met inbegrip van je oog. Er zijn twee types diabetes mellitus namelijk type 1 en type 2. Dit kan uiteindelijk invloed hebben op de keuze van bepaalde lenzen en bij de keuze van een zonnebril.
Type 1.
Deze vorm van diabetes komt over het algemeen voor bij mensen vanaf de leeftijd van 30 en hierbij produceert je lichaam te weinig of geen insuline. Bij type 1 diabetes zal men door insuline-injecties het tekort aan insuline moeten toedienen. Het wordt daarom ook de insuline afhankelijke diabetes genoemd.
Type 2.
Deze type diabetes treedt gewoonlijk op na de leeftijd van 40. Bij deze type diabetes kan je lichaam insuline opleveren, maar de hoeveelheid is ofwel te weinig of het lichaam is niet in staat om de hoeveelheid goed te gebruiken. Type 2 diabetes wordt meestal behandeld met een dieet, lichaamsbeweging en / of tabletten. Hoewel sommige van deze groep insuline injecties gebruiken wordt type 2 diabetes aangeduid als niet-insuline afhankelijke diabetes.
Diabetes treft bijna elke dag wel mensen en diabetes is de afgelopen jaren drastisch toegenomen. Ondanks de informatie zijn er toch velen die niet beseffen dat diabetes ernstige gevolgen heeft op het lichaam en ook op de ogen. Terwijl de meeste mensen met diabetes slechts geringe oogaandoeningen hebben, kan de ziekte leiden tot een groot aantal aandoeningen die kunnen leiden tot blindheid zoals diabetische retinopathie, cataract en glaucoom.
Cataract is ook een oogaandoening die bij diabetes patiënten kan optreden. Mensen met diabetes hebben 60% meer kans om cataract te ontwikkelen en vele ontwikkelen deze oogaandoening op jongere leeftijd met een snellere progressie dan mensen zonder diabetes. Een cataract is een vertroebeling of beslaan van de normaal heldere lens van het oog. Een gebruikelijke behandeling voor deze ziekte is de cataract operatie waarbij de aangetaste lens wordt verwijderd of schoongemaakt en vervangen door een heldere kunstmatige lens.
Glaucoma is een oogaandoening waarbij de druk in het oog verhoogd wordt en zo de oog zenuwen aangetast worden. Mensen met diabetes hebben 40% meer kans om deze oogaandoening te ontwikkelen en hoe langer iemand diabetes heeft gehad hoe groter de kans op Glaucoma is. De drukverhoging in het oog veroorzaakt door diabetes kan schade aan de zenuwen van het oog brengen en dit resulteert in glaucoom. Behandelingen omvatten medicijnen om de drainage te verhogen of te verlagen en vloeistof productie van de verhoogde druk te verlichten.
Diabetische retinopathie is een oogaandoening die ontstaat wanneer de suikerspiegel in het bloed hoog is vanwege diabetes, deze hoge suikerspiegel is zeer belastend op de bloedvaten over het heel lichaam inclusief het oog dat ervoor zorgen dat ze gaan lekken, bloeden en zwellen in de retina daardoor kan de visie beïnvloed worden. Dit heet diabetische retinopathie, en is een belangrijke oorzaak van blindheid onder diabetes patiënten. Diabetische retinopathie is een algemene term voor alle aandoeningen van het netvlies veroorzaakt door diabetes. Er zijn twee belangrijke types van retinopathie: proliferatieve en maculair oedeem.
Proliferatieve Retinopathie
In proliferatieve retinopathie, de meest voorkomende vorm van retinopathie, bij deze vorm zijn er capillairen in de achterkant van het oog ballon die zakjes vormen. Proliferatieve retinopathie kan door drie stadia (licht, matig en ernstig) bewegen. De stadiums worden bepaald aan de hand van hoe meer bloedvaten verstopt raken.
Maculair Oedeem
Hoewel retinopathie meestal geen gezichtsverlies heeft in het eerste stadium kunnen de capillaire wanden hun controle verliezen om de doorgang van stoffen tussen het bloed en het netvlies te beheren. Vloeistof kan lekken in het gedeelte van het oog waar concentreren plaatsvindt, namelijk de macula. Maluca oedeem is een aandoening wanneer de maluca zwelt als gevolg van overmate vloeistof en visie vervaagt of geheel verloren gaat. Hoewel proliferatieve retinopathie meestal geen behandeling vereisen, moet maculair oedeem behandeld worden, maar gelukkig is de behandeling meestal effectief in het stoppen en soms omkeren van visie verlies.
De link tussen de ogen en diabetes is zo dichtbij dat oogartsen vaak de eerste tekenen van diabetes zien tijdens een routine oogonderzoek. Omdat een kwart van de mensen met diabetes niet eens weten dat ze diabetes hebben is een vroege opsporing belangrijk. Vroege opsporing kan patiënten een betere kans geven op het voorkomen van schade aan het oog of andere delen van het lichaam. Want door vroege behandeling kan de schade sneller ingedamd worden en zo sneller behandeld worden tegen diabetes.
Hoe wordt het behandeld?
Grote stappen zijn gemaakt in de behandeling van diabetische retinopathie. Behandelingen zoals scatter fotocoagulation, focale fotocoagulatie, en vitrectomie voorkomen blindheid bij de meeste mensen. Hoe eerder retinopathie wordt gediagnosticeerd, hoe waarschijnlijker deze behandelingen succesvol zal zijn. De beste resultaten treden op wanneer het zicht nog steeds normaal is.
Bij fotocoagulatie, maakt de oogarts kleine brandwonden op het netvlies met een speciale laser. Deze brandwonden sluiten de bloedvaten en stoppen ze direct met groeien en lekken. In scatter fotocoagulation (ook wel panretinale fotocoagulatie) genoemd, maakt de oogarts honderden brandwonden in een polka-dot patroon op twee of meer gelegenheden. Scatter fotocoagulatie vermindert het risico op blindheid door glasvochtbloeding of loslating van het netvlies, maar het werkt alleen voor bloeden of losraken dat ver gevorderd is. Bij focale fotocoagulatie zal de oogarts ernaar streven om de laser precies op het lekkende bloedvat in de macula te plaatsen. Deze procedure leidt niet tot genezing van macula-oedeem. Maar het helpt het wel voordat het erger wordt. Wanneer het netvlies al is los geraakt en veel bloed is gelekt in het oog dan is fotocoagulatie niet langer bruikbaar. Bijwerkingen van scatter fotocoagulation zijn meestal gering. Zij omvatten een aantal dagen van wazig zien na elke behandeling en mogelijk verlies van kant (perifere) visie.
De volgende optie is vitrectomie, dat is een operatie om littekenweefsel en troebel vocht uit in het oog te verwijderen. Hoe eerder de bewerking plaatsvindt, hoe waarschijnlijker het succesvol zijn. Het doel van deze operatie is om bloed uit de ogen te verwijderen en meestal werkt het wel. Bevestigen van een netvlies van het oog is veel moeilijker en werkt slechts ongeveer de helft van de gevallen.
Er zijn twee soorten behandeling voor maculair oedeem: focale lasertherapie dat het lekken van vloeistof vertraagt en medicijnen die kunnen worden geïnjecteerd in het oog dat de groei van nieuwe bloedvaten vertraagd en het lekken van vocht in de macula verminderd.
Natuurlijk wil een ieder wel weten als ze ook in het risico gebied zijn voor het krijgen van retinopathie. Om te weten als jij ook in de gevaren zone zit, kun je de volgende dingen eerst doen:
- controle van de bloedsuiker
- bloeddruk
- genen
Hoe langer je diabetes hebt, hoe meer kans je hebt om retinopathie te hebben. Bijna iedereen met type 1 diabetes zal uiteindelijk proliferatieve retinopathie krijgen. En de meeste mensen met diabetes type 2 zal het ook krijgen. Maar de retinopathie die visie verslechterd, komt veel minder vaak voor. Mensen die hun bloedsuikerspiegel in de gaten houden dichter bij normaal minder vaak retinopathie of mildere vormt hebben.
Je netvlies kan ernstig worden beschadigd voordat je een verandering in het gezichtsvermogen opmerkt. De meeste mensen met proliferatieve retinopathie hebben geen symptomen. Zelfs met de gevaarlijkere vorm, voelen mensen geen symptomen totdat het te laat is om ze te behandelen. Om deze reden, moet je de ogen regelmatig door een oogarts laten onderzoeken. Mocht u nog vragen hebben dan helpen de medewerkers van Fuva.nl u graag!
Reacties
Wees de eerste om te reageren...