De verschillende glazen van een zonnebril

  • Geplaatst op
  • Door Freek van Aerle
  • 0

Welk kleur glazen passen bij jou?Een zonnebril beschermt je ogen tegen schadelijke ultraviolette (UV) stralen, het zorgt ervoor dat je ogen minder worden belast in heldere omstandigheden en het helpt je ogen beschermen tegen stofdelen. Maar voordat je de zonnebril bij de opticien of brillen speciaal zaak koopt gaat er natuurlijk een heel proces aan vooraf. Het montuur moet ontworpen worden en vervaardigd worden. De glazen moeten op maat worden geslepen en krijgen een speciale laag of te wel een coating die de glazen speciale functies geven, zoals anti-kras laag tegen krasjes en/of een laag die ervoor zorgt dat de bril glazen niet beslaan bij verandering van temperatuur.  Ook moet er een ontwerp keuze gemaakt worden en aan de hand daarvan word de materiaal keuze gemaakt.


De glazen van een zonnebril kunnen zowel uit glas als uit Polycarbonaat of NXT polyurethaan bestaan. Natuurlijk verschillen de materialen en hebben ze zo hun voor- en nadelen.


Glas heeft bijvoorbeeld een superieure optische helderheid en is uiterst krasbestendig. Maar aan de andere kant is glas ook zwaarder dan plastic of polycarbonaat. Een ander nadeel van glas is,  is dat glas sneller stuk gaat bij een val.


NXT polyurethaan, is van superieure kwaliteit, heeft slagvastheid en een uitstekende optische helderheid. Maar het is ook heel erg flexibel en licht van gewicht. Aan de andere kant is het erg duur ten opzichte van de andere materialen.


Polycarbonaat wordt naast glas ook veelal gebruikt, het heeft een uitstekende slagvastheid, het heeft zeer goede optische helderheid maar daarnaast is het ook betaalbaar en lichtgewicht. De nadelen die Polycarbonaat heeft is dat het minder krasbestendigheid is en iets minder optische helderheid heeft dan glas of NXT.


Voor zonnebrillen wordt ook wel Acryl gebruikt, dit is een goedkoop alternatief voor polycarbonaat,. Dit materiaal is het meest geschikt voor casual of incidenteel gebruik van een zonnebril. Aan de andere kant heeft acryl ook slechte eigenschappen omdat het minder duurzaam is en minder optisch helder is dan polycarbonaat of glas. Voor meer informatie zie Essilor.

 


Lens kleur (Tint)


Zonnebril lenzen zijn gekleurd, dit wordt gedaan om te bezuinigen op de algehele helderheid. Maar de keuze van de tint kleuren kunnen ook invloed hebben op je visie. Zo kunnen ze bepalen hoeveel licht je ogen bereikt en hoe goed je andere kleuren kan zien, maar ook hoe goed je contrasten ziet.


Bruin / grijs / groen-bruin, grijs en groene lenzen zijn kleur-neutraal, wat betekent dat ze helpen bij de algehele helderheid zonder de kleuren te verstoren. Deze donkere tinten zijn vooral bedoeld om de vermoeidheid van de ogen in een matige tot lichte omstandigheden te verminderen.


Geel / goud / amber-geel, en amber lenzen bieden minder algemene bescherming tegen helderheid, maar blinken uit in matige tot lage lichtomstandigheden. Ze bieden een uitstekende diepte waarneming, waardoor ze uitermate geschikt zijn voor skiën, snowboarden en andere wintersporten. Ze verbeteren ook contrasten in lastige, flat-lichtomstandigheden.


Rose gekleurde bril glazen maken de wereld echt helderder. Ze bieden een uitstekende zichtbaarheid en contrast (perfect om te skiën en snowboarden in bewolkte omstandigheden). Ze vergroten ook de zichtbaarheid van objecten tegen blauwe en groene achtergronden, waardoor ze ideaal zijn voor het rijden of het verkennen in beboste gebieden.


Gespiegeld of flash coating
Dit verwijst naar een reflecterende folie aangebracht op de buitenkant van zonnebrilglazen. Ze verminderen de verblinding door reflectie van het licht dat het oppervlak van de lens terechtkomt.  Spiegelglas coatingen maken objecten donkerder dan ze zijn, dus lichtere tinten worden vaak gebruikt om dit te compenseren.


Lens Coatings
De duurdere  zonnebrillen worden voorzien van meerdere lagen coatings. Deze kunnen bestaan uit een hydrofobe coating om water af te weren, een anti-kras coating om duurzaamheid te garanderen en een coating die ervoor zorgt dat je bril niet beslaat bij temperatuur wisselingen.


Lens Constructie
Twee werkwijzen worden over het algemeen gebruikt. Lenzen die via het injectieproces vervaardigd worden bieden superieure optische helderheid, maar zijn duurder. En de lenzen die via het gebogen vel proces vervaardigd worden, deze worden gebruikt om goedkope brillen te maken. High-end modellen maken gebruik van een langer proces om betere optische helderheid te bieden, terwijl de goedkopere modellen door een en vereenvoudigd proces gaan, nadeel hiervan is dat ze een beetje minder duidelijkheid opleveren.


Verwisselbare lenzen
Sommige stijlen zonnebrillen worden geleverd met verwisselbare (afneembaar) lenzen van verschillende kleuren. Deze multi-lens-systemen kunnen jouw oogbescherming afstemmen op je activiteiten en de huidige omstandigheden.


Gepolariseerde lenzen
Wanneer licht weerkaatst van vlakke oppervlakken, zoals een meer, dan zijn de lichtgolven lijnen in horizontale patronen, in zulke gevallen zijn de gepolariseerde glazen de beste keus. De filters in gepolariseerde lenzen blokkeren deze horizontale lichtgolven, wat ervoor zorgt dat ze de verblindende schittering verzachten en helpen bij vermoeidheid van de ogen.


De methode die wordt gebruikt om lenzen te polariseren is van invloed op zowel de optische kwaliteit en de kosten van de zonnebril. Goedkope stijlen hebben de polariserende filter toegepast als een externe film coating. En de wat duurdere stijlen ebben de polariserende filter tussen de lagen van de lens. (Meer informatie over gepolariseerde glazen)Ultraviolet (UV) stralingen van de zon kunnen je ogen beschadigen, maar door het dragen van een zonnebril kan deze beschadiging voorkomen worden. Lange-termijn blootstelling aan ultraviolette (UV) straling is gekoppeld aan verschillende oogziekten. UVB-stralen zijn gevaarlijker voor de ogen en de huid dan UVA-stralen, daarom is dat genoeg reden om je ogen te beschermen tegen deze stralen door middel van een zonnebril.


Beide stralen moeten zoveel mogelijk vermeden worden en dat kan het beste met een goede zonnebril die speciaal gemaakt is deze stralen te blokkeren.


UV-bescherming bij een zonnebril kan de prijs van de zonnebril sterk bepalen. Ook in gedachten houden dat goedkope  zonnebrillen met beperkte UV-bescherming eigenlijk meer kwaad dan goed doen. Dit omdat ze ertoe leiden dat jouw ogen zich breder open stellen, waardoor ze nog meer kwetsbaar worden voor UV-stralen. Vooral de ogen van kinderen zijn bijzonder kwetsbaar voor UV-licht, omdat ze niet hetzelfde niveau van natuurlijke bescherming hebben als die van de volwassenen hebben.

Voor meer informatie kunt u altijd terug bij de werknemers van Fuva.nl. Wij zullen u dan zo snel en goed mogelijk helpen. 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
← Keer terug naar de backoffice    Deze winkel is in aanbouw. Eventueel geplaatste orders zullen niet worden gehonoreerd of verwerkt. Verbergen