De grootste ergernissen bij het dragen van een bril

  • Geplaatst op
  • Door Freek van Aerle
  • 0

De ergernissen en nadelen van een bril


Als u slechte ogen heeft, zijn er verschillende manieren om uw verminderde gezichtsvermogen te verbeteren. Zo kunt u een bril dragen om uw zicht te verbeteren, maar kunt u ook lenzen aanschaffen om ervoor te zorgen dat u beter ziet. Vroeger hadden veel mensen een bril, simpelweg omdat er toen nog geen lenzen bestonden of omdat de lenzen die op dat moment op de markt aangeboden werden, nog niet van voldoende kwaliteit waren. Echter, nu de kwaliteit van lenzen veel beter is geworden en er ook veel meer mogelijkheden zijn bij het aanschaffen van lenzen, zien steeds meer mensen in dat de voordelen van lenzen vaak wel opwegen tegen de voordelen van een bril. Zo brengt het dragen van een bril diverse ergernissen en nadelen met zich mee, die verder worden beschreven in dit uitgebreide artikel.

 

De ergernissen van een bril

Het dragen van een bril brengt diverse ergernissen mee, waar u niet mee te maken krijgt als u contactlenzen draagt. De ergernissen die u kan ervaren bij het dragen van een bril zijn niet gevaarlijk, ernstig of schadelijk, maar kunnen er wel voor zorgen dat u geïrriteerd bent, uw bril liever minder vaak op heeft of over het algemeen wat minder positief bent over het dragen van uw bril. Zo kunt u zich bijvoorbeeld ergeren aan het feit dat de glazen van uw bril erg snel vies worden. U heeft uw bril de hele dag op, komt gedurende de dag in aanraking met diverse stofjes, vloeistoffen en andere viezigheden en uw bril kan hier simpelweg erg smerig van worden. De hele dag blijven poetsen heeft vaak geen zin, want de bril is nu eenmaal een besmettelijk accessoire.

 

Een andere ergernis die mensen met een bril kunnen ervaren, heeft te maken met de glazen van een bril. Draagt u een bril met holle glazen, dan wordt uw beeld vaak verkleind. Draagt u een bril met bolle glazen, dan wordt het beeld juist vergroot. Het beeld dat u door een bril ziet, is vaak dan ook niet realistisch, vervormd of niet helemaal zoals u het beeld zou willen zien. Dit is op zich niet erg, maar kan wel ergernissen veroorzaken.

 

Daarnaast zijn de kleuren die u met uw bril ziet, vaak niet zo scherp als de kleuren in het echt zijn. Dit komt omdat de glazen van uw bril de kleuren die u ziet vaak een beetje veranderen, waardoor de felle kleur rood van uw favoriete jasje met een bril op misschien ineens wat minder fel is. Wederom: het minder fel zien van specifieke kleuren is niet schadelijk, gevaarlijk of ernstig, maar kan door sommige mensen wel zeker als vervelend worden ervaren.

 

Andere ergernissen die u kan ervaren door het dragen van een bril, zijn de volgende:

-        U ervaart belemmeringen bij het sporten.

-        U heeft moeite om een mooie bril te vinden of vindt het lastig om uw bril met iedere outfit te combineren.

-        U vindt het vervelend dat de randen van een bril altijd zichtbaar zijn, ook als u een bril zonder frame heeft.

-        U ziet de bril als een soort barricade tussen uzelf en de buitenwereld.

-        U kan er niet aan wennen dat er altijd iets op uw gezicht staat.

 

Sommige mensen ervaren de ergernissen van een bril nauwelijks, maar er zijn ook mensen die echt tegen de kleine belemmeringen van een bril aanlopen. Vooral als u net gaat beginnen met het dragen van een bril, kunnen de ergernissen erg vervelend zijn.

 

De nadelen van een bril

Naast de diverse belemmeringen die in bovenstaande tekst zijn beschreven, heeft het dragen van een bril ook echte nadelen. Deze nadelen hebben meer invloed op uw dagelijkse functioneren en zijn dan ook ernstiger en vervelender dan de belemmeringen die in bovenstaande tekst als ergernissen omschreven zijn. Bent u benieuwd wat de nadelen van een bril zijn? Lees dan in onderstaande tekst welke vier minpunten als de belangrijkste nadelen van een bril gezien worden.

 

Het eerste belangrijke nadeel van een bril is het feit dat uw ogen slechter kunnen worden als u een bril draagt. Dit komt omdat een bril altijd voor dezelfde straalbreking zorgt, terwijl uw oog helemaal geen statisch object is. Hierdoor ontstaat er spanning, simpelweg omdat uw ogen zich voortdurend moeten aanpassen aan de sterkte van uw bril. Draagt u bijvoorbeeld een bril voor een sterkte van -1,5, dan is deze bril precies gemaakt voor deze afstand. Dit betekent dat als u op een andere afstand wil zien, uw ogen zich altijd aan moeten passen en extra moeten inspannen om scherp te kunnen zien. En draagt u een bril met multifocale glazen, dan kunt u dit probleem nog vaker ervaren en kan uw zicht dus nog sneller achteruit gaan.

 

Een ander nadeel van het dragen van een bril, is het feit dat u met een bril minder vrijheid heeft. Dansen met een bril op kan natuurlijk wel, maar het moet wel iets voorzichtiger dan wanneer u geen bril zou dragen. Zo moet u altijd goed opletten dat uw bril niet van uw neus kan glijden of op een andere manier kan beschadigen, waardoor u simpelweg minder vrijheid heeft dan mensen die geen bril dragen. En gaat u op vakantie? Dan kan een bril al helemaal gezien worden als groot nadeel, simpelweg omdat zwemmen met een bril niet door iedereen als pretje wordt ervaren.

 

Daarnaast heeft u bij een bril altijd een frame om uw ogen, waardoor u altijd een kader ziet als u ergens naar kijkt. Sommige mensen zeggen het kader om hun ogen van hun bril al lang niet meer te zien, maar er zijn ook mensen die na jarenlang bril dragen nog steeds moeite hebben om op een normale manier door de bril te kijken. Zo blijven deze mensen bijvoorbeeld altijd tegen het frame aan kijken, waardoor zij simpelweg een minder groot gezichtsveld hebben dan mensen die dit niet doen.

 

Tot slot heeft u bij het dragen van een bril regelmatig te maken met beslagen glazen. Er zijn wel coatings ontworpen die moeten voorkomen dat de glazen van een bril beslaan, maar helaas wil dit niet zeggen dat u als brildrager nooit meer te maken krijgt met beslagen brillenglazen. Fietst u door de regen, bent u in een ruimte met veel stoom of ademt u per ongeluk tegen de bril aan, dan heeft u al snel een beslagen glas en kan u niets meer zien.

 

De oplossing voor uw ergernissen en problemen

Heeft u ook erg veel last van de ergernissen en problemen van een bril, dan kunt u overstappen op het gebruik van contactlenzen. De meeste ergernissen en problemen die u ervaart bij het dragen van een bril, ervaren mensen met lenzen niet. Dit betekent dat als u zich ontzettend ergert aan uw bril of als u nog steeds niet goed kan zien met uw bril, u uw probleem eenvoudig op kan lossen door de overstap naar lenzen te maken.

 

Zelfs als u specifieke oogproblemen heeft, zoals een cilinder of een combinatie van bijziendheid en verziendheid, kunt u lenzen dragen. Tegenwoordig zijn er namelijk zo veel verschillende lenzen op de markt, dat er voor ieder oogprobleem wel specifieke lenzen te vinden zijn. Bent u benieuwd of lenzen iets voor u zijn? Bestel dan eens een klein aantal lenzen om het dragen van lenzen eens te testen en u komt er vanzelf achter of het dragen van contactlenzen de oplossing is om van uw ergernissen en problemen met de bril af te komen.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
← Keer terug naar de backoffice    Deze winkel is in aanbouw. Eventueel geplaatste orders zullen niet worden gehonoreerd of verwerkt. Verbergen