De gevaren van een lenzenbakje

  • Geplaatst op
  • Door Freek van Aerle
  • 0

Het lenzenbakje: een bron van bacteriën

Dat de lenzen regelmatig gereinigd moeten worden om te voorkomen dat er oogirritaties ontstaan, weten veel mensen wel. Zo weten veel lenzendragers wel dat de lenzen iedere dag voor en na het dragen gereinigd dienen te worden met speciale lenzenvloeistof, die bovendien ook in het lenzenbakje wordt gedaan om de lenzen op een veilige en hygiënische manier op te bergen. Echter, wat veel mensen niet weten, is dat naast de hygiëne van de lenzen zelf ook de hygiëne van het lenzenbakje een grote rol speelt bij het ontstaan van problemen met de ogen of de lenzen. Zo is het niet alleen belangrijk om de lenzen zelf schoon te maken, maar dient ook het lenzenbakje regelmatig gereinigd te worden. Meer over het belang van het schoonmaken van het lenzenbakje en hoe u dit doet, leest u in dit artikel.

 

Waarom is het schoonmaken van het bakje zo belangrijk?

Het lenzenbakje wordt iedere dag weer gebruikt om de lenzen op te bergen na het dragen. Gaat u slapen en doet u uw maandlenzen uit, dan legt u deze lenzen na het schoonmaken namelijk de hele nacht in het bakje. De meeste mensen spoelen het bakje de volgende dag wel even goed schoon om de lenzenvloeistof te verwijderen, maar helaas houdt het bij veel lenzendragers op na het schoonspoelen van het bakje. En dit is erg jammer, want in feite heeft het lenzenbakje meer verzorging nodig dan enkel wat waterstralen om de lenzenvloeistof uit het bakje te verwijderen.

 

Wordt een lenzenbakje niet gebruikt, dan staat het namelijk de hele dag in de open lucht, bijvoorbeeld in een kastje of op een wasbak. De omgeving van een lenzenbakje lijkt misschien vrij schoon en hygiënisch, maar in feite is deze omgeving helemaal niet zo goed voor het lenzenbakje. Zo kunnen er vuiltjes, stofjes en zelfs micro-organismen in het bakje gaan zitten, waardoor het bakje in feite erg vervuild raakt zonder dat je dit kan zien. En neemt u het bakje mee in uw handtas of koffer, dan is de kans nog groter dat uw lenzenbakje vervuild wordt. In een handtas of koffer zitten namelijk ontzettend veel bacteriën, die eenvoudig in het lenzenbakje terecht kunnen komen.

 

Maakt u het lenzenbakje niet goed schoon, dan komen uw lenzen in feite in een vies bakje terecht. Als de lenzen hier de hele nacht in liggen, hebben de viezigheden in het bakje alle tijd om zich in de lens te nestelen en vanuit de lens in uw oog terecht te komen. Dit kan uiteindelijk leiden tot oogklachten als irritaties en zelfs ontstekingen, zelfs als u de lenzen goed schoonmaakt.

 

Hoe moet ik mijn lenzenbakje schoonmaken?

Zoals al eerder vermeld, maken veel lenzendragers hun lenzenbakje schoon door het bakje na het inbrengen van de lenzen uit te spoelen. Het uitspoelen van het lenzenbakje met kraanwater is een goede manier om de gebruikte lenzenvloeistof uit het bakje te verwijderen, maar in feite is het niet voldoende om het bakje echt schoon te houden. Wilt u het lenzenbakje echt goed schoonmaken? Lees dan in onderstaande alinea’s hoe u dit het beste kunt doen.

 

Het uitkoken van het lenzenbakje

De beste manier om het lenzenbakje van uw lenzen regelmatig helemaal schoon te maken, is door het lenzenbakje in ieder geval één keer per maand uit te koken. Zet een pannetje met heet water op het vuur, wacht tot het water helemaal kookt en leg het lenzenbakje inclusief dekseltjes in het water. Overigens is het natuurlijk niet de bedoeling dat u het lenzenbakje gesloten in het kokende water legt, omdat de binnenzijde van het lenzenbakje in dit geval niet in aanraking kan komen met het kokende water en dus niet gereinigd kan worden.

 

Door het lenzenbakje uit te koken, gaan alle bacteriën in het bakje dood. Op deze manier kunnen de lenzen weer in een schoon bakje opgeborgen worden, zodat uw ogen minder snel last krijgen van bacteriën in de lenzen die uit het lenzenbakje komen.

 

Het wassen van het lenzenbakje

Een andere manier om het lenzenbakje te reinigen, is door het lenzenbakje in de vaatwasser te wassen. Op deze manier gaan namelijk ook alle bacteriën in het bakje dood, zodat u uw lenzen weer eenvoudig in het bakje kan opbergen zonder problemen te ervaren. Heeft u geen vaatwasser, dan is het simpelweg afwassen van het bakje ook een mogelijkheid om het lenzenbakje te reinigen. Kiest u ervoor om uw lenzen te reinigen door deze uit te wassen, dan kunt u dit het beste ook eens per maand doen om uw bakje goed schoon te houden.

 

Wat is de beste manier om het bakje te reinigen?

Het reinigen van het lenzenbakje door deze in heet water uit te koken, is over het algemeen de beste manier om uw lenzen schoon te maken. Doet u uw lenzenbakje in de vaatwasser of reinigt u het lenzenbakje door het af te wassen, dan is er namelijk altijd een risico aanwezig dat er zeepresten in het lenzenbakje achterblijven. Deze zeepresten kunnen uw ogen aantasten, waardoor u bijvoorbeeld te maken kan krijgen met irritaties, rode ogen en ontstekingen. Wilt u uw lenzen goed schoonmaken, dan kunt u uw lenzen het beste eens per maand enkele minuten uitkoken in een eenvoudig pannetje met water.

 

Hoe kan ik mijn lenzenbakje dagelijks reinigen?

Naast het maandelijks reinigen van het lenzenbakje door het bakje uit te koken of uit te wassen, moet het bakje ook iedere dag schoongemaakt worden om de oude lenzenvloeistof met bacteriën uit het bakje te halen. Het dagelijks reinigen van het lenzenbakje kunt u eenvoudig doen door de lenzenvloeistof uit het bakje te gieten en het bakje even uit te spoelen met kraanwater. Het uitspoelen van het lenzenbakje met gedestilleerd water is nog beter, maar als u dit niet heeft kunt u ook gewoon kraanwater gebruiken om het lenzenbakje te reinigen.

 

Heeft u het lenzenbakje kort uitgespoeld met water, dan dient u het bakje in de lucht te laten drogen. Dit betekent dat u het bakje niet mag uitpoetsen met een doekje of een tissue, maar dat u simpelweg moet wachten tot het bakje uit zichzelf gedroogd is. Door een doekje of tissue te gebruiken, kunnen er namelijk vezels in het bakje terecht komen en dit is niet de bedoeling. Overigens is het bij de dagelijks reiniging van de lenzen ook belangrijk om niet alleen aan het bakje zelf te denken, maar ook aan de deksels van het bakje. Ook de deksels van het bakje komen namelijk in aanraking met de lenzen en de lenzenvloeistof in het bakje, dus ook de deksels van het bakje moeten schoon zijn.

 

Hoe vaak moet ik het lenzenbakje vervangen?

Zelfs als u uw lenzenbakje eens per maand uitkookt of uitwast, is het belangrijk om het bakje van uw lenzen regelmatig te vervangen. Op deze manier weet u namelijk zeker dat uw lenzenbakje geen bacteriën bevat en dat uw lenzen in dit bakje op de juiste manier opgeborgen worden als u de lenzen niet draagt.

 

Wat betreft het vervangen van het lenzenbakje, wordt aangeraden om dit twee keer per jaar te doen. Door het lenzenbakje maximaal zes maanden te gebruiken voorkomt u namelijk dat er schadelijke stoffen zoals bacteriën in het bakje gaan nestelen en dat u te maken krijgt met irritaties of ontstekingen. De meeste mensen krijgen standaard nieuwe lenzenbakjes als ze naar de opticien gaan of nieuwe lenzen bestellen, maar als dit niet het geval is kunt u lenzenbakjes ook eenvoudig en voor een kleine prijs online bestellen.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
← Keer terug naar de backoffice    Deze winkel is in aanbouw. Eventueel geplaatste orders zullen niet worden gehonoreerd of verwerkt. Verbergen