Contactlenssoorten en hygiene

 • Geplaatst op
 • Door Freek van Aerle
 • 0

Verzorging van lenzen en de verschillende lenstypes

Als je lenzen draagt is het bijna zeker dat ook jij voor een dilemma kwam te staan waarbij je een extreme oplossing hebt gebruikt.


Dilemma 1: Je lens gevallen en je hebt geen lenzenvloeistof bij de hand, wat doe je, je gebruikt een beetje water om het terug te zetten.


Dilemma 2: Je bent op reis en je bent je lenzenhouder vergeten, wat doe je, je pakt een glas water en laat je lenzen daarin achter.


Dilemma’s laten mensen overgaan tot de meest extreme oplossingen, zonder er bij stil te staan dat deze oplossingen behoorlijk schade kunnen brengen aan je ogen en lenzen. Op zich zijn contact lenzen niet moeilijk in onderhoud en toch zijn er relatief veel mensen die de onderhoudsregels van contactlenzen wel eens breken, ondanks ze bewust zijn dat het risico’s met zich meebrengt voor hun ogen en visie.   


Een onderzoek die gedaan is door de Amerikaanse Optometric Association (AOA) heeft uitgewezen dat een meerderheid van de respondenten hun lenzen langer dan aanbevolen droegen. Bovendien, 23 procent van de respondenten hebben al meer dan eens hun lenzen met water gereinigd en 12 procent heeft wel meer dan eens zijn lenzen opgeslagen in iets anders dan een opbergetui of lenzen houder. Al deze extreme oplossingen in extreme gevallen verhogen de kans op bacteriën die zich hechten aan de lens. Maar ook zorgen deze extreme oplossingen voor schade aan het hoornvlies.


Alhoewel het reinigen en een goede verzorging van lenzen niet ingewikkeld is, is het toch wel essentieel voor het beschermen van je zicht. Hier zijn een aantal aanbevelingen voor contactlenzen hygiëne:

 1. Was altijd je handen voordat je de lenzen inbrengt.
 2. Plaats de lens in de palm van je hand samen met de lenzen vloeistof, wrijf met je wijsvinger, en spoel de contactlens grondig.
 3. Vervang elke drie maanden je contactlens. Reinig je contactlens volgens de gebruiksaanwijzingen.
 4. Gebruik geen zoutoplossing of bevochtigingsdruppels om contactlenzen te desinfecteren als ze niet zijn ontworpen voor dit doel.
 5. Gebruik oude lenzen vloeistof nooit opnieuw.
 6. Schenk lenzenvloeistof ook niet van de ene container naar de andere container omdat dit niet steriel is.
 7. Volg altijd de aanbevolen contact vervangende lens schema door je oogarts voorgeschreven.
 8. Verwijder lenzen altijd voor het zwemmen.
 9. Koop nooit lenzen zonder voorschrift.
 10. Raadpleeg je oogarts voor je regelmatig geplande contactlenzen onderzoek en oogonderzoek.

 


Als je iemand bent die geen zorgen wil hebben over je contactlenzen en niet wil bij houden wanneer ze vervangen moeten worden etc, dan kun je overwegen daglenzen te nemen. Er is voor deze lenzen geen behoefte aan opslagruimte containers of lenzenvloeistof. Het enige dat je hoeft te onthouden is elke dag een nieuw paar contactlenzen in te zetten. Hoewel je altijd probeert de regels van lenzen na te leven kan toch een ieder in de verleiding komen om de aanbevelingen van hun oogarts zo nu en dan te negeren, zonder erbij stil te staan dat dit negatieve effecten kan hebben op je ogen.

 

Contactlenzen inzetten terwijl een oogaandoening hebt?


Vele die een oogaandoening hebben vragen zich af of ze ook contactlenzen mogen dragen, vroeger was dat namelijk niet het geval. Toen kon je als patiënt van een oog aandoening alleen op een bril terug vallen, gelukkig is dat nu helemaal veranderd en kunnen ook mensen met een oog aandoening contactlenzen dragen. Raadpleeg eerst altijd je oogspecialist even!

 

Wat is Astigmatisme?
Astigmatisme is een cilindrische afwijking waarbij een krommingsfout ontstaat in het hoornvlies. Astigmatisme is een veel voorkomende aandoening waarbij de kromming van het hoornvlies of de lens van het oog een langwerpige vorm heeft van een rugby voetbal in plaats van rond te zijn als een basketbal. Astigmatisme zorgt ervoor dat de visie vervaagt met zowel dichtbij alsook verre objecten. Het komt vaak met andere reactieve fouten, zoals myopie (bijziendheid) en hypermetropie (verziendheid). Het is niet duidelijk hoe Astigmatisme ontstaat. Soms is het erfelijk bepaald en soms komt het door toenemende belasting van de ogen.


Mensen met astigmatisme weten dat het maken van contactlenzen voor deze aandoening niet van de een op de andere dag is gegaan. Het heeft toch wel enkele jaren geduurd voordat er goede contactlenzen op de markt te vinden waren voor mensen met astigmatisme. Voordat deze lenzen werden ontwikkeld werd bij de oogarts alleen maar als optie gegeven de harde zuurstof doorlatende contactlenzen. Gelukkig is dat nu allemaal verledentijd, want nu zijn er ook zachte contactlenzen en dag lenzen voor astigmatisme.


Hoe weet je als je Astigmatisme hebt?

Als je problemen hebt om objecten van dichtbij en van ver te bekijken en vaak hoofpijn hebt, dan is het tijd even een bezoekje te brengen aan de huisarts. Vage zicht is niet altijd het teken dat je Astigmatisme hebt. Het kan ook heel iets anders zijn. De huisarts kan je al snel door verwijzen en met een paar snelle en pijnloze testen kan de oogarts vast stellen als je Astigmatisme hebt en welke manier van behandeling het beste bij je past.


Wat zijn torische contactlenzen?

Alle contactlenzen voor astigmatisme, of ze nu harde of zacht lenzen zijn, worden "torische" lenzen genoemd. De naam komt van de unieke vorm van de lens. Terwijl een typische contactlens een bolvorm heeft, heeft een torische lens de vorm van een rugbybal. Deze bijzondere vorm maakt verschillende optische vermogens op verschillende punten mogelijk voor Astigmatisme patiënten. Het hebben van astigmatisme maakt je niet langer beperkt in de keuzes in contactlenzen. Er zijn torische lenzen die andere visuele correcties zoals presbyopie op pakken. Een goede keuze voor dergelijke lens is de multifocale torische lens. Er zijn ook lenzen voor langdurig gebruik. Bespreek je levensstijl en voorkeuren met je oogarts om te bepalen welke lens het beste geschikt voor jou is.


Wat is Presbyopie?

Presbyopie is een oogaandoening die iedereen die de leeftijd van 40-45 heeft bereikt kan krijgen. De meest alledaagse dingen worden dan lastiger, zoals een boek proberen te lezen. Presbyopie is gebruikelijk en gelukkig gemakkelijk te corrigeren. Maar je vraagt je waarschijnlijk ook af wat de oorzaken van presbyopie zijn en waarom we dit rond ons veertigste krijgen.


Binnen onze ogen, zittend rechts onder de iris, de ooglens. Deze ooglens helpt om licht te breken of buigen in onze ogen en dit signaal door te geven aan het netvlies. Je kunt het vergelijken met een camera lens die zich aanpast voor het scherpstellen. Naarmate we ouder worden, verliest de ooglens zijn elasticiteit. Deze elasticiteit zorgt ervoor dat de ogen scherpstelt en als de elasticiteit verloren gaat dan gaat het scherp zien ook achteruit.

 

Hoe is presbyopie te corrigeren?

Als jij of een gezinslid Presbyopie ervaart dan zijn de symptomen meestal wazig of moeilijk te herkennen. Maar een bezoek aan de oogarts kan het direct vaststellen. Houd in gedachten dat, mensen die nog geen 40 zijn geen Presbyopie kunnen krijgen, pas als de persoon in kwestie over de 40 is, kan hij een presbyope visie hebben. Ben je jonger dan 40 dan is het meestal verziendheid of "verziendheid", zoals de meesten van ons zouden zeggen.
De symptomen kunnen lijken op elkaar, maar de conditie is anders.


Wat is de behandeling?

Afhankelijk van je conditie, kun je een bril krijgen om je Presbyopie te verhelpen maar er zijn ook contactlenzen voor. Multifocale contactlenzen kunnen helpen bij het zien van objecten die dichtbij en ver zijn. Je kunt ook geopereerd worden voor Presbyopie, een LASIK of CK (geleidende Keratoplasty) operatie kan een oplossing zijn om mono visie voor presbyopie te creëren.


Je ogen zijn een belangrijk deel van je lichaam verzorg ze daarom altijd goed. 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
← Keer terug naar de backoffice    Deze winkel is in aanbouw. Eventueel geplaatste orders zullen niet worden gehonoreerd of verwerkt. Verbergen