Advies! Hoe ga je met je contactlenzen om?

  • Geplaatst op
  • Door Freek van Aerle
  • 0

Hoe zorg ik dat mijn ogen gezond blijven terwijl ik lenzen draag?Met de moderne technologie kan bijna iedereen contactlenzen dragen. Al ben je verziend, bijziend of heb je een vorm van astigmatisme, contactlenzen zijn ook voor jou. Gebruik je een leesbril om te lezen, het maakt niet uit, je kunt contactlenzen dragen. Zelfs kinderen kunnen contactlenzen dragen. Alleen is het bij kinderen wel zo dat je kind wordt gemeten door een erkend opticien die alle richtlijnen correct opvolgt. Heb je problemen met je ogen en wil je deze laten opmeten, dan kun je dat bij een goede opticien laten doen, deze zal je ogen screenen en kijken als er problemen mee zijn. Deze screening kan ook bepalen of contactlenzen wel geschikt voor je zijn.


Vele mensen weten het niet, maar een contactlens afspraak is anders dan een oogonderzoek, omdat er bij een contactlens afspraak verschillende aspecten van jouw oog worden gecontroleerd. De opticien zal verschillende tests uit voeren met uw ogen, deze tests zijn bedoeld om ervoor te zorgen dat de opticien je kan voorzien van de juiste lenzen. Er wordt bijvoorbeeld een visuele correctie onderzoek gedaan om te zien wat de sterkte van uw lenzen moeten zijn. Maar ook de gezondheid van uw ogen worden gecontroleerd om te zien of je ogen gezond genoeg zijn om een lens te dragen. Maar ook wordt er nagegaan wat voor soort contactlens materiaal geschikt is voor je ogen.
 

Bij de bepaling van de lens zal de opticien vooraf eerst de ogen meten en de vorm van je oog vast stellen, ook zal er gekeken worden naar de juiste lens pasvorm en ontwerp, zodat de lens correct en comfortabel op je oog zal passen. Er zal een proef periode komen waarbij je van de opticien gratis lenzen waarbij je leert hoe je met de lenzen om moet gaan, dit is meestal vlak voordat je de set krijgt die het beste bij jou past. De opticien zal de lenzen controleren nadat je ze een paar dagen hebt gedragen om ervoor te zorgen dat ze nog steeds geschikt zijn. Alleen uw opticien kan doormiddel van speciale optische apparatuur vast stellen of de lenzen je ogen goed passen.
 

Ben je helemaal nieuw op het gebied van lenzen dan kun je vragen of iemand je kan begeleiden, door je te laten zien hoe je de lenzen aanbrengt en verwijderd. Dit moet gebeuren door een gekwalificeerd oogzorgspecialist. Het is belangrijk om erop te letten dat alleen een gekwalificeerde opticien uw lens/oogmeting doet voor je, in plaats van een assistent. Stel zoveel mogelijk vragen aan de opticien, en wees erop voorbereid dat met lenzen nazorg gepaard gaat. Ook zal je jaarlijks op check-ups moeten gaan om ervoor te zorgen dat je ogen gezond blijven en dat de contactlenzen nog steeds geschikt zijn voor je ogen.
 

Mensen met myopie mogen ook contactlenzen gebruiken om deze te corrigeren. Dit mag wel alleen wanneer de contactlenzen zijn voorgeschreven door een gekwalificeerde oogzorgspecialist. Maar ook moeten de voorgeschreven contactlenzen gebruikt worden volgens de instructies, over het algemeen zijn ze een veilig en effectief alternatief voor een bril. Contactlenzen zijn niet voor iedereen geschikt. Mensen met droge ogen, frequente infecties aan het oog en ernstige allergieën zullen helaas geen gebruik kunnen maken van contactlenzen. Maar ook de mensen die vaak in een stoffige omgeving zijn, zijn niet geschikt om contactlenzen te dragen.
 

Als je contactlenzen draagt of overweegt deze te gaan dragen als een alternatief voor een bril, dan is het goed om op de hoogte te zijn van wat mag en wat niet mag. Raadpleeg altijd een ervaren optometrist, opticien of oogarts die je kan helpen beslissen welke contactlenzen het beste voor jouw geschikt zijn. Want elke situatie is anders. Het is belangrijk dat je oogspecialist regelmatig ervoor zorgt dat eventuele problemen die zich voordoen tijdens het dragen van lenzen worden gediagnosticeerd en goed worden verzorgd.
 

Goede hygiëne is heel erg belangrijk bij contactlenzen dragers. Was altijd grondig je handen voordat je contactlenzen inbrengt of verwijderd. Vergeet niet om de contactlenzen te reinigen en te desinfecteren en wel na elk gebruik, dit is belangrijk om ooginfectie te voorkomen. Hergebruik nooit vloeistof die al een keer gebruikt is, gooi deze altijd weg! Het reinigen van de lenzen houder is net zo belangrijk als de zorg voor uw contactlenzen, zo kan de houder een een potentiële voedingsbron zijn voor bacteriën. Spoel de houder met lenzenvloeistof en laat deze lucht-drogen en doe dit elke dag. Vervang de houder ook regelmatig, hierbij kun je denken aan 1 lenshouder per maand.
 

Het gebruik van contactlenzen moet altijd correct geschieden, wijk daarom nooit af van de instructies van de contactlensspecialist. Als je merkt dat je ogen rood worden verwijder dan onmiddellijk de contactlenzen. Draag ze nooit langer dan geadviseerd is en gebruik geen dag lenzen tijdens het slapen. Indien er problemen ontstaan, raadpleeg dan de oogarts of arts onmiddellijk.  Het is algemeen bekend dat oogdruppels je contactlenzen beschadigen. Alleen de smeermiddel druppels, aanbevolen door de contactlensspecialist mag je in principe gebruiken. Vermijd het gebruik van oogdruppels tijdens het dragen van contactlenzen, vraag in ieder geval altijd eerst aan de oogspecialist voordat je gebruik maakt van een bepaalde oogdruppel.
 

Gebruik alleen goedgekeurde vloeistofoplossingen voor contactlenzen, goedkoop is duurkoop en in het geval van lenzenvloeistof is dat echt zo. Afhankelijk van je oogaandoening en de aard van de contactlenzen die je draagt, zal je oogzorgspecialist de beste soort van reiniging aanbevelen. Als je van plan bent om alternatieve reinigingsproducten te gebruiken, neem eerst contact op met uw contactlensspecialist alvorens je ermee start. Gooi oude en of beschadigde contactlenzen weg, draag ze absoluut niet meer. Oude of slecht passende lenzen kunnen krassen op het oog laten of andere problemen met de ogen veroorzaken. Stop met het dragen van deze contactlenzen en vervang ze als ze beschadigd zijn. Laat je ogen geregeld controleren door de contactlens specialist en oogarts, doe dit minstens eenmaal in een jaar. Het is dan goed om opnieuw te evalueren als jouw contactlenzen nog geschikt zijn voor je.
 

Als je deze tips en regels goed na leeft dan kan er bijna zeker niks mis gaan met het dragen van contactlenzen. Het belangrijkste wat je moet hebben is discipline om te leren hoe je met je lenzen om moet gaan. Maak bijvoorbeeld notes en plak deze op de spiegel in de badkamer om je eraan te herinneren wanneer de lenzen vervallen of doe dit met je telefoon agenda. Zoek een manier dat voor jou werkt om de routine te onthouden en je zult zeker extra lang genieten van de vrijheid die contactlenzen bieden ten opzichte van een bril. 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
← Keer terug naar de backoffice    Deze winkel is in aanbouw. Eventueel geplaatste orders zullen niet worden gehonoreerd of verwerkt. Verbergen