9 Veel voorkomende vragen bij mensen die willen beginnen met lenzen

  • Geplaatst op
  • Door Freek van Aerle
  • 0

Veel voorkomende vragen voor beginnende lensdragers



Hoe oud moet je zijn om contactlenzen te dragen?

Voor het dragen van contactlenzen is er geen leeftijdsgrens: Zowel kinderen als senioren kunnen contact lenzen dragen. Veel oogzorg professionals beginnen met het aanmoedigen van contactlenzen op de leeftijd van 11 tot 14.  Het echte probleem voor kinderen en jongeren is niet de leeftijd,  het dragen van contactlenzen brengt een bepaalde verantwoordelijkheid met zich mee brengen die sommige kinderen nog niet in zich hebben. Ouders, kinderen en jongeren, en hun oogzorgspecialistpartners moet deze beslissing samen nemen. 
 

Waarom niet gewoon een bril dragen?

Tieners weten al wat ze willen en ze voelen zich vaak aantrekkelijker met contactlenzen. Ze vinden een bril vaak niet mooi en worden er soms ook ermee gepest. Contactlenzen kunnen helpen tieners beter te laten  voelen en een gevoel van eigenwaarde geven om ze zo meer op hun gemak te laten voelen in de buurt van anderen. Het dragen van contactlenzen helpt tieners om zich meer zelfverzekerd over hun uiterlijk te laten voelen. 
 

Hoeveel zorg heb je bij contactlenzen nodig?

Het reinigen van contactlenzen is gemakkelijker dan ooit. De meeste mensen gebruiken een fles van All-In-One vloeistof en een lenzendoosje. Natuurlijk, bepaalt het soort contactlens welke lenzenvloeistof nodig is. Alleen daglenzen hebben geen reiniging nodig omdat deze lenzen  in de prullenbak belanden aan het eind van elke dag. Om deze reden, zijn daglenzen een goede oogcorrectie optie voor de meeste tieners. Maar er zijn ook contactlenzen die wel zorg nodig hebben, veel oogverzorging beoefenaars melden dat tieners en kinderen ijverig worden met het schoonmaken van hun contactlenzen, soms is het zelfs zo opvallend dat ze het beter doen dan volwassenen. 
 

Heb je een recept voor contactlenzen nodig?

Als je een lens met een bepaalde sterkte wil dan heb je een recept of bewijs van de oog specialist of oogarts nodig. Contactlenzen moeten goed passen op het oog - als ze dat niet doen, loop je de kans dat je ogen beschadigd raken. Daarom moeten ze worden aangemeten door een oog specialist, die een recept zal schrijven voor de juiste afmeting, vorm, sterkte, en merk van contactlenzen. Een contactlensaanpassing is pijnloos en kost weinig tijd. Het kan worden uitgevoerd in combinatie met een gewone oogonderzoek. 


Zijn contactlenzen meer of minder duur dan een bril?

Het is onmogelijk om te generaliseren over de kosten. Zoals met een bril, zijn de kosten van contactlenzen sterk afhankelijk van het merk, het voorschrijven en hoe vaak de lenzen worden vervangen. U kunt altijd bellen met uw oogarts en vragen om de prijsklasse. Je moet ook rekening houden met de kosten van schoonmaak en levering, plus het feit dat een back-up bril wordt aanbevolen. Daglenzen zijn een speciaal geval, omdat ze geen schoonmaakproducten of containers nodig hebben. Het hangt af van het merk en de leverancier, maar daglenzen kosten ongeveer 0,5 euro per dag, waardoor ze betaalbaar zijn voor de meeste mensen. 
 

Zijn contactlenzen comfortabel voor tieners?

Moderne contactlenzen zijn ontworpen voor de comfort. De meeste zijn gemaakt van een zacht materiaal waardoor je de lenzen makkelijk in uw ogen zet en ze daarna nauwelijks voelt. Oogspecialisten hebben hebben genoeg tips voor beginnende lensdragers zodat het inzetten van lenzen probleemloos gaat.
 

Contactlenzen kunnen ongemakkelijk worden na verloop van tijd, vooral als ze vuil worden of allergenen vasthouden. Een goede verzorging en reiniging voorkomt complicaties. Sommige mensen vragen zich af of het passen van contactlenzen pijn zal doen bij de eerste keer. De angst is begrijpelijk, en het is gerelateerd aan de terughoudendheid die ze hebben om hun ogen te raken. Maar na het leren hoe ze de lenzen moeten plaatsen en verwijderen van hun lenzen, vinden de meeste mensen het volledig pijnloos, en heel gemakkelijk te doen. 


Zijn contactlenzen veilig?

Voor tieners, kunnen contactlenzen veiliger zijn dan brillen en dat in veel situaties. In tegenstelling tot een bril, zijn lenzen vooral handig tijdens sporten zoals voetbal, basketbal, en andere ruwe sport. Dit kun je niet doen met een bril.  Contactlenzen zijn  daarentegen zeer veilig als je ze goed gebruikt. Een  tiener moet wel de routine hebben ze op tijd te verwijderen en goed te onderhouden. 
 

Lenzen van een vriend passen of dragen, dat is absoluut niet veilig ook niet indien de lenzen alleen maar voor cosmetische doeleinden gebruikt worden. Gevaarlijke micro-organismen die ernstige ooginfecties veroorzaken, kunnen worden doorgegeven. De meeste artsen zullen een gratis proefperiode bieden, zodat jij als tiener kunt zien hoe lenzen voelen of kijken. 
 

Is het goed om te slapen in de contacten?

Niet alle lenzen zijn ontworpen om 's nachts te dragen. Alleen een oogarts kan beoordelen of iemand in aanmerking komt om te slapen met de contactlenzen of niet. 
 

Wat als contactlenzen gewoon niet werken?

Soms laten ouders hun tiener de lenzen dragen voor een proefperiode, zodat ze kunnen bewijzen dat ze klaar zijn voor de verantwoordelijkheid. Als het niet lukt, kan de tiener altijd terug naar het dragen van een bril en opnieuw proberen contactlenzen te dragen in een later stadium. 


Hoe voor te bereiden voor het passen  van contactlenzen?

Wees bereid om een uur of meer te besteden op het kantoor van de oogspecialist. Een contact lens fitting wordt meestal uitgevoerd als onderdeel van een compleet oogonderzoek. Nadat de sterktes zijn bepaald wordt er een lens uitgezocht die het beste bij je past. Na het inzetten wordt uw oog gecontroleerd door de oogspecialist. Deze zal kijken of de lens goed aansluit. Een controle zal een aantal weken later nog eens uitgevoerd worden.
 

Breng een zonnebril mee omdat de ogen na zo'n een fitting behoorlijk geiiriteerd kunnen zijn. De oogarts kan door de test de pupillen verwijden; Dit is zodat hij de inwendige structuren van het oog kan zien en controleren op ziekten of andere problemen. Na dilatatie, kan ogen lichtgevoelig gedurende enkele uren. 
 

Breng een lijst van vragen die je aan de oog specialist kan stellen. Tijdens zo een onderzoek is dit de kans om te profiteren van de expertise van de oogzorg beoefenaar! Hij zal blij zijn om al uw vragen te beantwoorden, zelfs als je denkt dat een aantal van de vragen nergens op slaan is het goed ze toch gewoon te stellen. 
 

Begrijp dat een bril de beste optie voor het moment kan zijn. Eens in de zoveel tijd kan de oogarts het gevoel hebben dat een tiener niet klaar is voor contactlenzen. Of contactlenzen mogelijk niet geschikt zijn voor een kind of tiener met een bepaalde levensstijl. Zelfs als contactlenzen niet de beste optie zijn kan het altijd nog in een jaar of zo veranderen. 

Voor nog meer vragen zie: http://www.oogartsen.nl/oogartsen/algemene_informatie/veel_gestelde_vragen/ 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
← Keer terug naar de backoffice    Deze winkel is in aanbouw. Eventueel geplaatste orders zullen niet worden gehonoreerd of verwerkt. Verbergen