Zonnebrillen zijn er ook voor kinderen

  • Geplaatst op
  • Door Freek van Aerle
  • 0

Kinderen en een zonnebril

Als het zonnetje begint te schijnen, toveren de meeste mensen hun zonnebril uit hun tas om hun ogen te beschermen tegen de felle stralen van de zon. Maar hoewel veel mensen wel aan het beschermen van hun eigen ogen denken, zijn er helaas nog veel kinderen die zonder enige bescherming tegen de zon door het leven gaan. Wilt u ervoor zorgen dat de ogen van uw kind net zo goed beschermd worden als uw eigen ogen? Geef uw kind dan niet alleen een pet, maar laat uw kind een zonnebril dragen. Meer over het dragen van zonnebrillen door kinderen, leest u in dit artikel.

 

Waarom moeten kinderen een zonnebril dragen?

Uit onderzoek is gebleken dat 82 procent van de ouders in Nederland hun kinderen regelmatig insmeert met zonnebrand om de huid van de kinderen te beschermen tegen de felle stralen van de zon. Dit is een goed resultaat, maar uit hetzelfde onderzoek is ook gebleken dat slechts 32 procent van de ouders hun kinderen een zonnebril laat dragen om de ogen dezelfde bescherming te bieden als de huid. Er kan dus zeker geconcludeerd worden dat ouders wel het nut van het beschermen van de huid door middel van zonneband erkennen, maar minder waarde hechten aan het aanbieden van een zonnebril aan hun kinderen.

 

Hoewel veel ouders de waarde van een goede kinderzonnebril niet inzien, is het toch erg belangrijk dat uw kinderen een goede zonnebril dragen. Volgens onderzoek door kinderartsen hebben kinderen die jonger zijn dan tien jaar namelijk een verhoogd risico op beschadiging van het hoornvlies door schadelijke UV-stralen van de zon. De reden dat zij meer risico hebben op deze beschadiging dan bijvoorbeeld oudere kinderen of volwassenen, heeft te maken met het feit dat de ogen van jongere kinderen nog steeds in de groei zijn. Hierdoor zijn de ogen extra gevoelig voor zonlicht, waardoor de ogen simpelweg eenvoudiger kunnen beschadigen zonder bescherming.

 

Geeft u uw kinderen geen zonnebril, dan hebben uw kinderen dus een verhoogd risico op hoornvliesbeschadiging of sneeuwblindheid. Dit is in feite niets anders dan een beschadiging van de ogen omdat de ogen niet goed beschermd zijn tegen fel zonlicht. En worden de ogen van uw kinderen gedurende de kindertijd nooit goed beschermd, dan kan dit zelfs leiden tot een verminderd gezichtsvermogen of blindheid. Het gezichtsvermogen van kinderen is simpelweg kwetsbaar en heeft dus een goede bescherming nodig. U kunt zich dan ook beter niet afvragen waarom uw kind wel een zonnebril nodig heeft, maar eerder waarom uw kind op dit moment nog geen zonnebril draagt.

 

Wanneer moeten kinderen een zonnebril dragen?

Zoals al eerder vermeld, zijn de ogen van kinderen van jonger dan tien jaar extra gevoelig voor UV-stralen. Dit betekent dat niet alleen oudere kinderen een zonnebril moeten dragen, maar ook jongere kinderen op zonnige dagen door de straten moeten gaan met een goede zonnebril. De leeftijd van uw kind maakt dus niet uit, want uw kinderen hebben altijd goede bescherming tegen UV-stralen nodig.

 

Twijfelt u wanneer uw kind een zonnebril op moet zetten, dan kunt u de regel hanteren dat uw kind altijd een zonnebril moet dragen als uw kind lang in de zon is. Kan uw kind verbranden of bruin worden? Dan kunnen de ogen van uw kinderen, net zoals de huid, ook aangetast worden door de zon. Dit betekent dat u op dit soort momenten niet alleen moet starten met het smeren van zonnebrand, maar ook uw kind een zonnebril moet laten dragen. Kortom: gaat u de zonnebrand tevoorschijn halen om uw kind in te smeren, dan kunt u ook meteen een zonnebril pakken.

 

Welke zonnebril is geschikt voor mijn kind?

Zonnebrillen voor kinderen zijn er in allerlei soorten en maten. Over het algemeen maakt het niet uit welke zonnebril u aanschaft voor uw kind, als u maar goed kijkt naar de mate waarin een zonnebril bescherming biedt tegen de schadelijke UV-stralen van de zon. Zo is het belangrijk om alleen een zonnebril aan te schaffen die voor honderd procent bescherming tegen UV-straling aanbiedt, zodat de ogen van uw kind altijd optimaal beschermd zijn. Overigens zijn er ook diverse grote merken die zonnebrillen aanbieden voor kinderen, zoals Ray-Ban, dus deze hippe en stijlvolle zonnebrillen kan u ook voor uw kind aanschaffen. Kiest u voor een zonnebril van een goed merk, dan weet u in ieder geval zeker dat deze zonnebril de juiste bescherming tegen UV-stralen biedt voor de ogen van uw kind.

 

Tips voor het kopen van de beste zonnebril

Bent u overtuigd van het belang van een zonnebril voor uw kind en wilt u een goede zonnebril voor uw kroost aanschaffen? Lees dan in onderstaande tekst enkele tips voor het aanschaffen van een goede zonnebril voor uw kind en u weet zeker dat uw kind op de beste manier beschermd wordt tegen de schadelijke effecten van de zon.

 

Kijk naar een bril met UV-400

Wordt er bij een zonnebril de term ‘UV-400’ vermeld, dan betekent dit dat de zonnebril een goede bescherming biedt tegen de UV-stralen van de zon. In sommige gevallen wordt deze term niet vermeld, maar staat er bijvoorbeeld ‘100% bescherming tegen UV-stralen’ of zit er een sticker op de bril zelf die aangeeft dat de bril goed beschermt tegen UV. In dit geval kunnen deze brillen ook aangeschaft worden, want ook deze brillen beschermen de ogen van uw kinderen goed tegen de UV-straling van de zon. Alle topmerken hebben altijd glazen die 100% beschermend zijn tegen UV-straling, waar Ray-Ban een echte voorloper van is.

 

Zoek een bril die goed past

Om ervoor te zorgen dat de bril van uw kind de ogen van uw kind daadwerkelijk goed beschermt, is het belangrijk om een bril te zoeken die goed past. Dit betekent dat niet alleen het montuur goed aansluit op het hoofd van het kind, maar ook de glazen goed voor de ogen zitten. Zitten de glazen niet goed voor de ogen, dan kan de UV-straling namelijk alsnog bij de ogen terecht komen en biedt de zonnebril dus niet voldoende bescherming. Overigens is een goed passende zonnebril niet alleen prettig voor de bescherming tegen UV-straling, maar ook voor kinderen die veel spelen en bewegen. Schaft u een niet-passende zonnebril aan, dan zakt deze bril steeds af of valt de bril de hele tijd van het gezicht van het kind af.

 

Bekijk de CE-markering van een zonnebril

Iedere zonnebril heeft een bepaalde CE-markering. Dit een markering van 0 tot 4, die duidelijk aangeeft wat de kleurintensiteit van de glazen van de bril is. De kleurintensiteit van de glazen van een bril geeft aan wat de bescherming van een bril tegen verblinding is. Koopt u een bril met een CE-markering van 0, dan is de bescherming tegen verblinding tot 20 procent. Koopt u een zonnebril met een CE-markering van 4, dan is de bescherming tegen verblinding tot wel 97 procent. Uiteraard is het beter om een bril te kopen met een betere bescherming, dus koop altijd een zonnebril met een CE-markering van minimaal 3. Deze markering geeft namelijk een bescherming van 75 procent aan en is zeker aan te raden voor uw kind.

 

Kies een zonnebril met polycarbonaat glazen

Tot slot kunt u bij het aanschaffen van een zonnebril voor uw kind kiezen voor een bril met kunststof glazen, echte glazen en polycarbonaat glazen. Zonnebrillen met glazen van polycarbonaat zijn over het algemeen het beste, omdat deze glazen onbreekbaar zijn en het minst krassen. Kinderen gaan minder zorgvuldig om met hun zonnebril dan volwassenen, dus een zonnebril die lang meegaat is wel een aanrader om te voorkomen dat u iedere maand een nieuwe zonnebril moet kopen en de kosten zo veel mogelijk te drukken.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
← Keer terug naar de backoffice    Deze winkel is in aanbouw. Eventueel geplaatste orders zullen niet worden gehonoreerd of verwerkt. Verbergen