Zonnebril etiquette: Wanneer draag je geen zonnebril?

  • Geplaatst op
  • Door Freek van Aerle
  • 0

Wanneer is het verstandig geen zonnebril te dragen?We praten altijd over wanneer je wel een zonnebril moet dragen maar er zijn natuurlijk ook momenten wanneer je geen zonnebril kan dragen. De meeste mensen zijn het erover eens dat zonnebrillen een beschermende werking hebben. En tegenwoordig heeft een zonnebril meer functies dan alleen als bescherming tegen de zon. Toch zijn er momenten dat je beter geen zonnebril kunt dragen.
 

De etiquette van zonnebrillen is niet een onderwerp dat vaak wordt besproken en toch is het goed er even over te hebben. Alhoewel we graag denken dat iedereen de juiste beslissing neemt over wanneer een zonnebril wel of niet mag, is dat toch niet altijd het geval. Voor die mensen en als referentie voor de rest van ons, is dit artikel speciaal geschreven om je aan te geven wanneer de zonnebril moet worden achtergelaten in de auto of thuis.
 

Als je binnenhuis bent dan is het niet normaal om een zonnebril te dragen, alleen als je een medische aandoening hebt. Stel dat je gevoelig bent voor kunstmatige verlichting, dan is het wel nodig om binnenhuis een zonnebril te dragen. De rest van ons, draagt absoluut geen zonnebril in huis. Want het dragen van een zonnebril binnenshuis is vaak gewoon onbeschoft. Wanneer je probeert om een gesprek te voeren met iemand die een zonnebril draagt zonder aanwijsbare reden, kan het nogal storend zijn. Het komt dan over alsof de persoon niet geïnteresseerd is in het gesprek. Het is dus absoluut niet gepast, als je met iemand aan het converseren bent en je kan deze vanwege zijn zonnebril niet in de ogen kijken.
 

Maar ook s ’avonds is het niet handig om een zonnebril op te zetten. Om eerlijk te zijn is een zonnebril 's nachts een beetje raar. Los van dat het gewoon helemaal niet hoort om s ‘avonds een zonnebril aan te doen, is het ook nog lastig goed te kunnen zien met een zonnebril s ‘avonds. Ook al denk je dat je er cool uit ziet, zal zowat iedereen denken dat je dronken bent. Of mensen zullen denken dat een blauw oog probeert te verdoezelen. Bovendien is het sociaal niet aanvaardbaar en zijn zonnebrillen 's nachts gewoon geen goed idee.
 


Zonnebrillen zijn ontworpen om de ogen te beschermen tegen de straling van de zon
, met een zonnebril kun je comfortabeler kijken. Als je een zonnebril s ’nachts opzet dan zal je de ogen extra moeten inspannen, dit kan je meer kwaad dan goed doen. Bovendien kan het ook gevaarlijk zijn om donkere tinten te dragen 's nachts, in het bijzonder tijdens het rijden. Rem daarom je visie niet door een zonnebril in de duisternis van de nacht op te zetten.
 

In een gezellig samenzijn met vrienden of kennissen is het meestal zo dat er gesprekken gevoerd worden en dan is het wel netjes als je mensen aanspreekt zonder je zonnebril op. Natuurlijk speelt het gesprek zelf een rol en de type mensen waarmee je het gesprek voert. Vooral als je met mensen in gesprek bent die je nog niet zo goed of helemaal niet kent. Dan is het wel netjes om zonder zonnebril de mensen aan te spreken. Als er veel zon is, dan kom je er niet onderuit om een zonnebril te deagen, maar kies dan wel een exemplaar die toch wat weggeeft van je ogen. Mensen kijken immers elkaar graag in de ogen.
 

Tijdens regenachtige dagen wanneer de zon helemaal niet te zien is, is het op zich ook niet nodig een zonnebril op te doen. Vooral als je moet rijden, zal een zonnebril het je moeilijk maken om te rijden.  Dit omdat je door het slechte weer al heel slecht ziet en met de zonnebril word je zicht er alleen maar slechter op. Draag daarom tijdens onweer niet onnodig een zonnebril, de zonnebril is gemaakt voor de zon, dus gebruik het dan ook echt alleen voor de zon.
 

Een ander voorbeeld van wanneer je echt geen zonnebril op kunt is tijdens het sneeuwen. Sommige dagen is de hemel zo grauw en valt er alleen sneeuw uit de lucht, op deze dagen is het niet handig een zonnebril op te zetten, vooral geen donkere omdat deze het goed zien nogal kunnen belemmeren. Op dagen van sneeuwstormen en onweer is het beste gewoon binnen te blijven en de zonnebril op de kast te laten liggen.  Tijdens onweer is het trouwens ook helemaal niet verantwoord om te gaan rijden of lopen met een zonnebril op. Mensen gaan je dan nog als een half gare zien, als je in onweer zomaar een eindje gaat rijden of lopen en dan nog de zonnebril op hebt.
 

Tijdens een sollicitatie gesprek of andere zakelijk gesprek is het ook niet netjes je zonnebril op te houden, al schijnt de zon en heb je al gauw de neiging je bril aan te houden. In een zakelijk gesprek is het helemaal niet gepast dat te doen. Men kan alleen op grond hiervan bepalen niet met je in zee te gaan, omdat het dragen van een zonnebril tijdens een zakelijk gesprek gewoon heel erg onbeleefd is. Let er dus vooral op dat je dit niet doet.
 

Zo zie je dus weer dat er een tijd en plaats is voor alles en dus ook voor zonnebrillen. Zonnebrillen hebben letterlijk ons leven gered tegen de zon en zijn natuurlijk heel erg beschermend voor je ogen. Maar net als bij bijna alle mode accessoires is er ook voor zonnebrillen een tijd en plaats waar deze wel of niet voor geschikt zijn. Zolang je aan de zonnebril etiquette houdt zal het allemaal wel helemaal goed gaan. Maar als je bijvoorbeeld in de avond of tijdens onweer een zonnebril wil dragen, onthoud dan dat je niet alleen de regels van zonnebril dragen overtreed, maar dat je ook nog eens iets gevaarlijks doet, waarbij je jezelf mee kan verongelukken. Ga dus geen rare stunts proberen en draag de zonnebril waar en wanneer het nodig is. 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
← Keer terug naar de backoffice    Deze winkel is in aanbouw. Eventueel geplaatste orders zullen niet worden gehonoreerd of verwerkt. Verbergen