Welke schade kan UV-straling aanrichten?

 • Geplaatst op
 • Door Freek van Aerle
 • 0

Ultraviolette straling en de modelijke schade aan de ogenuv spectrumUltraviolette straling (UVR) komt voor in het onzichtbare spectrum licht van 100 nm (nanometer) tot 400 nm en is verdeeld in drie banden, UVA, UVB en UVC, gebaseerd op biologische effecten.


UV spectrum.

Om de schade van UVR op het oog te begrijpen, is het nuttig om de soorten UVR betrekking te begrijpen en de schade die het kan veroorzaken op de cellulaire en oculaire niveaus.
 

UVA

 1. UVA is verantwoordelijk voor de looien van de huid en veroudering.
 2. UVA stralen zijn tussen 315 nm en 400 nm in golflengte.
 3. Van UVA is aangetoond dat de oculaire (is een lens of lenzenstelsel waarmee het door het objectief van een optisch systeem gevormde beeld kan worden waargenomen met het oog) schade door UVB3 verergeren.

UVB

 1. UVB veroorzaakt schade aan het DNA en veroorzaakt schade weefsel en zonnebrand.
 2. UVB stralen zijn tussen 280 nm en 315 nm in golflengte.
 3. UVB is veel biologisch actiever dan UVA.

UVC

 1. UVC is de meest giftige golfgebied, maar het grootste deel wordt geabsorbeerd door de atmosfeer.
 2. UVC stralen tussen 100 nm en 280 nm in golflengte.
 3. UVC is kiem dodend.


UV schade aan de ogen


Radiant UV energie wordt gemakkelijk geabsorbeerd door nucleïnezuren, eiwitten, lipiden en andere moleculen in cellen. De meeste van deze energie wordt afgevoerd, maar de rest kan structureel veranderen in moleculen. Op zijn beurt kan een beschadigde molecuul met andere moleculen in de cel reageren. Enkele specifieke cellulaire gevolgen van UV blootstelling, zijn puntmutaties in de DNA en eiwit denaturatie. (waarbij een eiwit zijn structuur verliest en inactief wordt)           


Oogletsels

UVR schade is cumulatief en permanent. Het kan invloed hebben op het hoornvlies, de lens, iris, retina en aanverwante epitheliale (dekweefsel) en conjunctivale (het slijmvlies dat de oogleden en de oogbol bedekt) weefsels. Het richt schade aan vier kritische structuren - het bindvlies, hoornvlies, de lens en het netvlies.


Bindvlies

Het bindvlies wordt gemakkelijk beschadigd door UVR. UVR activeert een complexe reeks van stofwisselingstoestanden en verschillende paden van dode cellen in dit vlies. 


Cornea

Zowel het het bovenste laag van het oog, en de inwendige bekleding van het oog, zijn kwetsbaar voor UV stralen. Verhoogde UVB blootstelling veroorzaakt aanzienlijke schade aan het hoornvlies antioxidant beschermingsmechanisme, met letsel aan het hoornvlies en andere delen van het oog. Een aanzienlijke hoeveelheid UVR wordt geabsorbeerd door het hoornvlies stroma. Deze wordt dan steeds dunner. Door middel van keratoconus (is een aandoening waarbij het hoornvlies dunner en kegelvormig wordt) of refractieve chirurgie (is een medische specialisatie die brekingsafwijkingen van het oog behandelt) wordt het mogelijk om de lens te beschermen tegen UVR. Maar omdat refractieve chirurgie een relatief nieuwe procedure is, zal het vele jaren duren voordat we weten of chirurgische verdunning van het stroma het risico van cataract op een eerdere tijdstip verhoogt.


Lens

Na verloop van tijd, wordt de lens geel en verliest hij zijn transparantie, vooral als gevolg van onomkeerbare lens eiwit veranderingen die veroorzaakt wordt door veroudering, erfelijkheid en UV blootstelling. 


Netvlies

Het netvlies is meestal beschermd tegen UV straling door de filterende kracht van de lens. Echter, omdat er meer UVR wordt overgedragen, wordt het netvlies ter zijner tijd ook aangetast. Daarom is oculaire bescherming tegen UV straling nog belangrijker voor kinderen. Want hun netvlies is dunner dan die van een volwassene.


Australische onderzoekers hebben uitgevonden dat de basaalcelcarcinoom (meest voorkomende huidkanker) veel hoger is in de zijkant van de neus dan andere delen van het gezicht die blootgesteld worden aan direct zonlicht. Wetenschappers hebben ontdekt dat de gebogen vorm van het oog bij bepaalde hoeken beter beschermd zijn en bij andere hoeken heel erg blootgesteld worden. Mogelijk heeft de weerkaatsing van zonlicht op de neus daarmee te maken. Een goede zonnebril kan deze weerkaatste lichtstralen verminderen waardoor deze het oog niet bereiken. 


UV gerelateerde oogaandoeningen


UV blootstelling houd in als risicofactor voor het veroorzaken van de wijze van het ontstaan en ontwikkeling van ziekte van een groot aantal oculaire condities. Deze oogaandoeningen omvatten pinguecula, pterygium, UV keratoconjunctivitis, cataract, maculaire degeneratie, plaveiselcelcarcinoom, oculair melanoom en klimatologische droplet keratopathie. Deze ziekten zijn meestal lange termijn ziekten. Dus nog meer reden om je ogen goed te beschermen tegen de zon. 


Pinguecula

Een pinguecula is een niet kwaadaardige gezwel die een verhoogde, geel laesie veroorzaakt. Dit gezwel is meestal gelokaliseerd op de neus limbus. Een pinguecula ontwikkelt zich over meerdere jaren. De letsels van de pinguecula, hebben als gevolg een conjunctivale (slijmvlies langs de binnenkant van de ogenleden en op een deel van de oogbol) stroma degeneratie. Het komt vaker voor in gebieden waar er een hoge activiteit aan UV-blootstelling is en binnen de milieu-elementen (wind, stof).


Symptomen zijn onder meer droogte en ongemak met de ogen, de eerste tekenen kunnen worden gezien bij kinderen zo jong als negen jaar oud


pterygiumPterygium

UV blootstelling lijkt de belangrijkste factor in de ontwikkeling van pterygium. Er is een hogere incidentie bij mensen die wonen in de buurt van de evenaar en meestal rond je 20ste of 30ste jaar beginnen de eerste symptomen te komen. Vooral surfers, zeilers en vissers hebben een verhoogd risico. Pterygium is gerelateerd aan de blootstelling van UV stralen bij jeugdigen in droge, winderige klimaten.


De conjunctivale stroma degenereert en wordt vervangen door dikke vezels. De corneale stroma kan ook worden beïnvloed. Als Pterygium net is begonnen dan kan het nog behandeld worden en voorkomen worden dat het hoornvlies aangetast wordt. Het pterygium is typisch een verhoogd, vleugel vormige patch van vezelig, fibrovasculair of vasculair weefsel. Patiënten van Pterygium zijn vaak asymptomatisch (zonder ziektenverschijnsel). Pterygium is heel moeilijk te behandelen want de operatie is niet altijd succesvol.


Fotokeratitis

Acute overmatige blootstelling aan de zon kan leiden tot Fotokeratitis . UV keratoconjunctivit (is de meest voorkomende oorzaak van straling schade voor het oog).Dit verloopt als volgt: De epitheellaag  raakt door blootstelling aan UV stralen geïrriteerd en raakt daardoor los. De daaropvolgende ontstekingsreactie leidt tot oedeem, congestie en onder anderen van het hoornvlies. Epitheelcellen kunnen sterven en de gezichtsscherpte kan worden aangetast. Zenuwvezels worden echter gespaard, zodat de gerelateerde pijn aanzienlijk kan zijn. Het bindvlies is ook betrokken bij deze ziekte. Het trauma resulteert in een "zand in de ogen" sensatie die blijft aanhouden. 


Fotokeratitis wordt veroorzaakt door de reflectie van UV stralen in voornamelijk sneeuw. Daarom is het bij het skiën of andere wintersport erg belangrijk om een goede ski bril met de juiste bescherming op te doen. 


grijze staarStaar of te wel corticale cataract

Cataract is de belangrijkste oorzaak van blindheid in de wereld. In veel samenlevingen, is cataract een van de meest uitgevoerde chirurgische procedures. Het begon in de jaren '40, '50 en symptomen zijn wazig zien, halo's en verblinding met 's nachts rijden. 


Cataract ontwikkeling is zeer complex

Leeftijd en erfelijkheid zijn de belangrijkste risicofactoren voor de ontwikkeling van alle soorten cataract. UV belichting wordt beschouwd als een belangrijke risicofactor voor de ontwikkeling van cataract en is gekoppeld aan het vroege begin van corticale cataract. Hoewel de correlatie tussen UV en corticale cataract experimenteel goed vastgesteld is, is de precieze rol van UV blootstelling in de natuurlijke ontwikkeling van de aandoening nog niet goed begrepen. Andere risicofactoren van cataract zijn roken, voeding, medicatie en algemene gezondheid.


Er zijn verschillende manieren waarop UV blootstelling invloed kan hebben op de lens en potentieel cataract kan veroorzaken. Wijzigingen in aminozuren in lenseiwitten lichtgevoelige covalente binding van UV filter verbindingen van lenseiwitten en vorming van reactieve giftige oxidanten. Zijn gevolgen van UV stralen die weer erin resulteren dat cataract ontstaat.


Macula degeneratie

In ontwikkelingslanden komt de leeftijdsgebonden maculaire degeneration vaak voor en als je hem eenmaal hebt is er een onomkeerbare centrale visie verlies. Leeftijdsgebonden maculaire degeneratie is een multifactoriële aandoening. De ontwikkeling van leeftijdsgebonden maculaire degeneratie kan worden geassocieerd met UV blootstelling. Een hoger niveau van macula pigment dichtheid lijkt een beschermend effect te hebben tegen leeftijdsgebonden maculaire degeneratie hebben. Jonge kinderen lopen meer risico bij oculaire UV blootstelling omdat de kristallijne lens weinig vermogen heeft om UV licht te blokkeren.


Daarom is het altijd belangrijk om oogbescherming op de eerste plaats te zetten. Als je honderden euro’s moet uitgeven aan een goede zonnebril voor jou en je gezin is het wel de moeite waard, want uiteindelijk zullen je ogen er profijt van hebben. Je hebt zo een aanzienlijk minder kans om een van deze aandoeningen te krijgen omdat jouw ogen goed beschermd worden tegen UV blootstelling. 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
← Keer terug naar de backoffice    Deze winkel is in aanbouw. Eventueel geplaatste orders zullen niet worden gehonoreerd of verwerkt. Verbergen