Wat weet jij over UV-stralingen?

  • Geplaatst op
  • Door Freek van Aerle
  • 0
Wat weet jij over UV-stralingen?

uv stralingenAlles over UV stralingen


UV Blootstelling is de afgelopen periode behoorlijk toegenomen daar zijn hier verschillende reden voor, maar ook de verdunning van de ozonlaag speelt hierbij een belangrijke rol. Naast de verdunning van de ozonlaag zijn er belangrijke redenen waarom UV blootstelling gestegen is de afgelopen periode.


We brengen meer tijd door buitenhuis, we staan er misschien niet bij stil en toch is het wel zo. De laatste jaren zijn de terrasjes aardig vol met het goede weer. Doordat we meer tijd buitenshuis doorbrengen stellen we ons ook vaker bloot aan UV stralen. In veel samenlevingen, hebben mensen meer vrije tijd en daarom kiezen ze ervoor om vaker buitenshuis door te brengen. Veel mensen maken zich geen zorgen over oculaire (is een lens of lenzenstelsel, waarmee het door het objectief van een optisch systeem gevormde beeld kan worden waargenomen met het oog) bescherming tegen UV-blootstelling. Het negeren van de aanbevelingen om effectieve bescherming te gebruiken zet patiënten op een verhoogd risico op oculaire UV schade.


kinderen en zonnebrillenKinderen zijn vooral in gevaar


Kinderen zijn bijzonder kwetsbaar voor straling van (UVR) schade door ultraviolette stralen:

Dit komt omdat ze grotere pupillen hebben, ze duidelijkere lenzen hebben, ze de neiging hebben om meer tijd buiten door te brengen en dat nog wel onbeschermd. Daarom is het zeer belangrijk dat je kind goed beschermd is tegen de zon. Smeer ze daarom goed in met zonnebrandcrème, een hoedje en een zonnebril op, voor ze buiten te laten spelen. 


Onderzoeken

Hoewel iedereen weet dat UV blootstelling aan de ogen het grootst is tijdens de middaguren tussen 11:00-15:00. Hebben studies uitgewezen dat in de herfst, wanneer de dagen langer worden. De blootstelling eerder en later op de dag voorkomen. Deze studie toont verder aan de noodzaak om de hele dag beschermd te zijn tegen UV blootstelling van je ogen. Bescherming tegen UV blootstelling is net zo belangrijk in de winter. Terwijl de UV straling over het algemeen lager is in de wintermaanden, kan de blootstelling tot 100 keer hoger zijn wanneer het gereflecteerd wordt in het sneeuw. Op lange termijn kan de zon onherstelbare schade aan alle structuren van het oog en de omringende weefsels brengen, vooral die delen die onbeschermd of onder beschermd worden gelaten. De volledige mate van bescherming tegen UV blootstelling kan worden bereikt met een combinatie van UV absorberend, omslag. Denk dan aan een breedgerande hoed en UV blokkerende zonnebril.


Ray-Ban Aviator 001/51UV blokkering - waarom standaard zonnebrillen alleen niet genoeg zijn


UVR reikt het oog niet alleen uit de hemel boven, maar ook door reflectie van oppervlakken zoals water, zand en bestrating. Terwijl de meeste standaard zonnebrillen kunnen helpen om UV stralen die binnenkomen via de brilglazen te blokkeren, helpen de wrap-around monturen om de ongefilterde stralen die de ogen van de zijkanten, bovenkant / onderkant van de bril bereiken te blokkeren. De standaard zonnebril blokt slechts 50% UV straling die de ogen bereiken. Ook hoeden met randen bieden ook geen optimale bescherming tegen UV stralen gereflecteerd uit oppervlakken zoals bestrating, zand en water. Het beste is om de ogen en de huid met een zonnebril en een hoed te beschermen. Zorg altijd bij het kopen van een zonnebril dat de zonnebril uw ogen 100% beschermd voor UV stralen.


UV blokkerende contactlenzen


Voor de lensdragers zijn er nu ook UV blokkerende contactlenzen die kunnen helpen bij de bescherming tegen de overdracht van directe en gereflecteerde UV stralen die door het hoornvlies in het oog terecht komen en niet worden geblokkeerd door zonnebrillen of hoeden. Een primaire taak van oog specialisten is om hun patiënten bewust te maken van de schade van UV straling en ze te helpen de risico's voor oculaire gezondheid te vermijden. Echter kan je geconfronteerd worden met belangrijke uitdagingen wanneer het om uitgebreide bescherming tegen UV blootstelling gaat.  


Feiten over UV radiatie

Blootstelling aan UV straling kan de kans op het ontwikkelen van oogproblemen op latere leeftijd drastisch verhogen en op de lange termijn, kan de zon onherstelbare schade veroorzaken aan alle structuren van het oog en de omliggende weefsels die onder beschermd of onbeschermd achter gelaten worden. Kinderen lopen een groter risico. Er wordt geschat dat de jaarlijkse dosis UV straling van kinderen drie keer zoveel is als die van volwassenen. Mensen staan er niet bij stil maar ze lopen het hele jaar door risico. UV blootstelling kan de hele dag plaatsvinden, elke dag en wel tot 100 keer hoger wanneer gereflecteerd op sneeuw.


Geografische en seizoen effecten

Locatie en tijden van het jaar kunnen ook invloed hebben op de hoeveelheid UV straling die ontvangen worden, waardoor het moeilijk is om blootstelling te meten. Oculaire UV blootstelling is groter in niet equatoriale (equatoriale is de omgeving van de evenaar) regio's als gevolg van de aanhoudende lagere hoek van de zon aan de hemel gedurende de dag. De hoogste oculaire belichting is niet op de middag, maar halverwege de ochtend en middag later. Lichte wolken blokkeren slechts 10% van UV2 en in de winter kan UV blootstelling tot 100 keer hoger zijn wanneer gereflecteerd sneeuw.


UV stralen uit verschillende oppervlakken

Niet alleen kunnen de stralen bewolking doorboren, ze weerkaatsen op alle oppervlakken op verschillende en vaak verrassend hoge graden.


Voorlichting voor UV stralen

Het is van belang om de patiënt er bewust ervan bewust te maken, voor het bescherming van de UV straling, en verschillende beschermingsmaatregelen. Er is een duidelijk toename van huidkanker in de wereld sinds de jaren '70. Deze stijging wordt sterk geassocieerd met blootstelling aan de zon. 

Hoewel consumenten in Europa beweren bewust te zijn van UV en de gevolgen daarvan. Begrijpen ze vaak niet wat de impact op de ogen door UV blootstellingen heeft.  Denk dan aan wrap-around zonnebrillen en breedgerande hoeden en contactlenzen met UV bescherming. Wees er ook van bewust dat de UV stralingen niet alleen sterk zijn in de zomer. 

Jonge ogen zijn bijzonder kwetsbaar en het is belangrijk dat mensen dat ook echt beseffen. Proactief het onderwerp van contactlenzen met jonge patiënten en hun ouders bespreken is dan ook echt de taak van de oog specialist. Het is belangrijk dat jong en oud allemaal weten wat de nadelen en gevolgen voor de gezondheid zijn bij UV blootstelling. Het lijkt onschuldig maar is het niet.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
← Keer terug naar de backoffice    Deze winkel is in aanbouw. Eventueel geplaatste orders zullen niet worden gehonoreerd of verwerkt. Verbergen