Wat gebeurt er na je 40e met je ogen?

  • Geplaatst op
  • Door Freek van Aerle
  • 0

Je ogen na je 40eJe ogen na je 40steMeestal wanneer je ouder wordt beginnen de ouderdom gebreken te komen, zo zal je na je 40ste merken dat er problemen komen in je zicht. Net zoals ons lichaam verschillende behoeften heeft als we ouder worden, zo hebben onze ogen dat ook. Veel van deze veranderingen zijn slechts een normaal onderdeel van het ouder worden, terwijl anderen het gevolg van leeftijd gerelateerde oogaandoeningen kunnen zijn.


Leeftijdsgebonden oogveranderingen


In de loop van ons leven zijn er vele subtiele veranderingen in het oog naar mate we ouder worden. Presbyopie (verziendheid door ouderdom) is een van de meest voorkomende aandoeningen aan het oog na je 40ste. Je hebt misschien gemerkt dat de meeste mensen boven de 40 gebruik maken van een of andere vorm van oogcorrectie. Dit is te wijten aan presbyopie, een afname in het vermogen van het oog, dit komt door het verharden van de lenzen in het oog. Het is een natuurlijk onderdeel van het verouderingsproces en gebeurd merkbaar rond de 40 jarige leeftijd. Het probleem is best gemakkelijk te verhelpen met een Leesbril of bifocale bril. Maar als je er tegen op ziet een bril te dragen kunnen contact lenzen ook een oplossing aanbieden. Er zijn daar speciale lenzen voor die ook wel bekend zijn als "multifocale contactlenzen." 


Kunstmatig traanvocht

Rond de 40 jarige leeftijd produceert onze ogen minder tranen en hebben we vaker last van droge ogen. Vooral bij vrouwen na de menopauze is dit heel duidelijk te merken. Dit wordt meestal met kunstmatig traanvocht verholpen middels bepaalde medicijnen.


Kleinere puppilen

Wat ook vooral opvalt, is dat je rond je 40 jarige leeftijd kleinere pupillen hebt. De spieren die bepalen onze pupilgrootte en de reactie kracht neemt naarmate we ouder worden af waardoor ze minder krachtig worden. Daarom zal je merken dat senioren drie keer meer licht nodig hebben om te lezen dan mensen die in hun 20ger jaren zijn.


Leeftijdsgebonden oogziekten


Naarmate we ouder worden, hoe groter het risico van een aantal leeftijdsgebonden oogziekten-zoals glaucoom, staar en maculadegeneratie.


Staar-
Deze aandoening wordt veroorzaakt door een ophoping van eiwitten in de lens waardoor een troebel effect ontstaat. Het komt veel voor bij oudere volwassenen en geeft soms wel vervelende problemen, maar gelukkig is het met cataract chirurgie te verhelpen. Tijdens deze operatie wordt de vertroebelde lens vervangen door een kunstmatige lens, de operatie heeft bewezen zeer effectief te zijn. 


Glaucoma-
is een ernstige oogafwijking die blindheid kan veroorzaken en dat al slechts drie jaar na de eerste symptomen. Het wordt veroorzaakt door een drukopbouw in het oog vanwege vocht. Hoewel er geen genezing is, is glaucoom wel te behandelen wanneer deze
vroeg is ontdekt. In de vroege stadia van de aandoening zal je bijna geen symptomen hebben daarom is het belangrijk om jaarlijks een oogonderzoek te houden als je de 40 bent gepasseerd.


Leeftijdsgebonden maculaire degeneratie
- AMD is de belangrijkste oorzaak van blindheid bij de senioren. Het is een verstoring van het netvlies die bepaalt hoe goed in detail zien. Bij Maculaire degeneratie wordt het steeds moeilijker om de kleine letters te kunnen lezen. 
 

Gezonde voeding, gezond levensstijl


Ouder worden komt met gebreken dat wisten we natuurlijk al. Het goede nieuws is dat gezonde voeding, gezonde levensstijl en regelmatige bezoeken aan uw oogarts, kunnen helpen veel van deze ziekten op een veilige afstand houden en mochten deze toch voorkomen dan is het laten behandelen in een vroeg stadium zeer belangrijk.  Want als je gezond leeft is er na je 40ste geen reden om precies zo goed te kunnen zien als voorheen. Het gevoel van eigenwaarde, dat met de jaren komt straalt meer schoonheid dan elke vorm van make-up. 


Het verzorgen van jezelf door middel van goede voeding en lichaamsbeweging maakt een enorm verschil in hoe je eruit ziet. Het drinken van 8 glazen water per dag kan zelfs de verschijning van fijne lijntjes verminderen. Een andere grote truc is om bij het opstaan al warm water te drinken met citroen. Want dit helpt toxinen wegspoelen uit het lichaam en de vitamine C aanmaak stimuleren.


Presbyopie

Veel mensen zijn verbaasd als ze rond hun 40ste moeite hebben met het lezen van een menu of de kleine lettertjes van een krant. Deze aandoening wordt presbyopie genoemd en wordt veroorzaakt door de lens in het oog die steeds minder flexibel wordt naar mate je ouder wordt. Het dragen van een bifocale leesbril of multifocale contactlenzen kan gemakkelijk helpen je zicht te verbeteren. Het is gemakkelijk deze problemen met de ogen uit te stellen in je 40ste door gezond te leven en te gezond te eten. Zo zal je al gauw merken dat je als 50-jarige je fysiek jonger voelt dan sommige 35-jarigen. Maar dat zal allemaal ervan af hangen hoe goed en gezond je eet, hoe goed je sport en welke slechte gewoontes je achterwege laat. Denk dan aan drinken van alcohol en roken van sigaretten. Dit zijn slechte gewoonten die je achterwege kan laten. 

Voor meer info zie: https://www.oogziekenhuis.nl 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
← Keer terug naar de backoffice    Deze winkel is in aanbouw. Eventueel geplaatste orders zullen niet worden gehonoreerd of verwerkt. Verbergen