Waarom een dure zonnebril kopen?

  • Geplaatst op
  • Door Freek van Aerle
  • 0

Drie redenen om een kwalitatief hoogwaardige zonnebril te kopen

Als u online op zoek gaat naar een zonnebril of in winkels rondkijkt om een nieuwe zonnebril aan te schaffen, ziet u vele zonnebrillen op de markt die voor een zeer aantrekkelijke prijs aangeboden worden. Zo kunt u al allerlei hippe zonnebrillen kopen voor prijzen als 5 euro, 10 euro of 15 euro: ofwel echte bodemprijzen die het aanschaffen van een zonnebril ineens wel heel interessant maken.

 

Het aanschaffen van een goedkope zonnebril is met oog op kostenbesparing natuurlijk erg interessant. Maar is het wel zo verstandig om een goedkope zonnebril aan te schaffen, of kunt u beter voor een wat duurdere, maar wel kwalitatief hoogwaardige zonnebril gaan zoals bijvoorbeeld een Ray-Ban of Michael Kors? In dit artikel leest u drie goede redenen om de goedkope zonnebrillen in het rek te laten staan en voor een duurdere (merk)zonnebril te gaan. Een duurdere (merk)zonnebril is misschien wel een grotere investering, maar wij garanderen u dat deze investering zijn geld helemaal waard is.

 

Reden 1: goedkope zonnebrillen zijn vaak niet goed

Een goede zonnebril moet er niet alleen voor zorgen dat u op zonnige dagen de deur uit kan zonder uw ogen dicht te knijpen tegen het zonlicht, maar ook dat uw ogen altijd beschermd zijn tegen de schadelijke UV-stralen van de zon. Veel mensen kopen een goedkope zonnebril omdat zij deze zonnebril mooi vinden of omdat zij denken dat de zonnebril goed beschermt tegen fel zonlicht, maar in feite zijn goedkope zonnebrillen vaak niet van goede kwaliteit. Dit betekent dat de zonnebrillen uw ogen wel goed beschermen tegen het felle zonlicht, waardoor u zonder problemen de straat over kan, maar dat de zonnebrillen uw ogen niet goed beschermen tegen de schadelijke UV-stralen van de zon.

 

Soms zijn goedkope zonnebrillen zelfs nog slechter dan het helemaal niet dragen van een zonnebril. Dit komt omdat u uw ogen niet meer dicht hoeft te knijpen voor de felle stralen van de zon, maar de schadelijke UV-stralen niet worden tegengehouden door de glazen van de goedkope bril. Hierdoor krijgen de UV-stralen vrij spel en loopt u meer risico op oogveroudering en de oogziektes die bij oogveroudering horen, zoals staar. Goedkope zonnebrillen kunnen dus zeker mooi zijn en prettig zijn omdat u uw ogen niet meer dicht hoeft te knijpen tegen de zon, maar op de lange termijn kunt u beter geen zonnebril dragen dan een goedkope zonnebril aanschaffen.

 

Reden 2: goedkope zonnebrillen gaan snel kapot

Naast het feit dat goedkope zonnebrillen uw ogen vaak niet goed beschermen tegen de schadelijke UV-stralen van de zon, is de kwaliteit van het montuur van goedkope zonnebrillen vaak ook niet goed. Het materiaal dat gebruikt wordt in het montuur, de glazen van de zonnebril en de schroefjes die gebruikt worden om de zonnebril bij elkaar te houden: alle materialen zijn zo goedkoop mogelijk geproduceerd om de zonnebril zo goedkoop mogelijk op de markt te kunnen brengen. Nu zijn goedkope materialen niet altijd slecht, maar bij goedkope zonnebrillen merken we toch vaak dat deze niet lang mee gaan. U vouwt de zonnebril een keer verkeerd op, doet de zonnebril te snel op uw neus of doet de zonnebril in uw tas en de zonnebril gaat vanzelf kapot. Zo kan er een glas uit de zonnebril vallen omdat de glazen niet goed vastgelijmd zijn, kan er een schroefje los raken waardoor het pootje en kan het ook voorkomen dat het goedkope glas van de zonnebril zodanig beschadigt, dat u niets meer door de zonnebril kan zien.

 

Omdat goedkope zonnebrillen zo gemakkelijk kapot gaan, kunt u veel minder lang plezier hebben van deze zonnebrillen dan wanneer u een duurdere zonnebril van betere kwaliteit koopt. Veel mensen hebben het niet in de gaten, maar door de korte levensduur van goedkope zonnebrillen bent u vaak meer geld kwijt aan diverse goedkope zonnebrillen dan wanneer u een duurdere zonnebril had aangeschaft. Heeft u bijvoorbeeld in twee jaar zes goedkope zonnebrillen van 25 euro gedragen? Dan bent u al meer geld kwijt dan wanneer u in deze twee jaar slechts één duurdere bril had aangeschaft. Op de korte termijn lijkt het kopen van een goedkope zonnebril dus een goede investering, maar op de lange termijn bent u vaak juist meer geld kwijt als u kiest voor een goedkope zonnebril.

 

Reden 3: goedkope zonnebrillen zitten vaak niet prettig

De laatste reden om een duurdere zonnebril van goede kwaliteit aan te schaffen, is omdat deze zonnebrillen vaak een hoger draagcomfort hebben dan goedkopere zonnebrillen. Duurdere zonnebrillen zijn niet voor niets wat duurder dan de goedkopere varianten: deze zonnebrillen worden namelijk gemaakt van betere materialen en worden bovendien met meer nauwkeurigheid en vakkennis ontworpen en geproduceerd. Vaak leidt dit tot een zonnebril die veel prettiger op de neus gedragen kan worden dan goedkopere zonnebrillen, omdat deze zonnebrillen van goedkopere materialen gemaakt worden en bovendien met minder zorg, kennis en nauwkeurigheid ontworpen worden.

 

Zo hebben mensen met goedkopere zonnebrillen voornamelijk last van hun neus, bijvoorbeeld omdat de zonnebril te veel op de neus hangt, omdat de zonnebril de neus te veel afknijpt of omdat de zonnebril juist te snel van de neus af zakt, waardoor u steeds tegen de zonnebril aan moet duwen om deze te laten zitten. Daar komt nog bij dat goedkope zonnebrillen niet afgestemd kunnen worden op de vorm van uw hoofd, terwijl dit bij duurdere zonnebrillen wel het geval is. Hierdoor kunnen duurdere zonnebrillen precies afgestemd worden op de vorm van uw hoofd zodat deze voor honderd procent prettig zitten, terwijl goedkope zonnebrillen vaak eigenlijk minder lekker zitten. En zeker als u uw zonnebril de gehele dag op heeft, bijvoorbeeld op warme zomerdagen of als u hele dagen in de auto zit, is het erg onprettig als een zonnebril niet goed draagt.

 

Conclusie

Goedkope zonnebrillen: de markt is er vol van. Natuurlijk is het interessant om een goedkope zonnebril op de kop te tikken en zeker als u ieder jaar met de nieuwste trends mee wil gaan en altijd de nieuwste modellen zonnebrillen aan wil schaffen. Echter, als u naar de kwaliteit van de meeste goedkope zonnebrillen kijkt, is het vaak geen aanrader om goedkope zonnebrillen aan te schaffen. Goedkope zonnebrillen zijn dan wel goedkoper in de aanschaf dan de duurdere varianten, maar deze lage prijs wordt voornamelijk veroorzaakt door bezuinigingen op de kwaliteit van de zonnebril. Zo beschermen goedkopere zonnebrillen minder goed tegen schadelijke UV-stralen van de zon (waardoor het soms zelfs beter is om helemaal geen zonnebril te dragen dan met een goedkope zonnebril naar buiten te gaan), gaan goedkope zonnebrillen door het goedkope materiaal waar de brillen uit vervaardigd worden sneller kapot en zitten goedkope zonnebrillen minder prettig dan de duurdere varianten van de brillen. Op de korte termijn kan een goedkope zonnebril dus zeker een interessante investering zijn, maar of dit in de toekomst ook echt het geval is, is maar de vraag.

 

Aangeraden wordt dan ook om niet steeds goedkope zonnebrillen aan te schaffen, maar ten minste één duurdere zonnebril in huis te halen van goede kwaliteit. U kunt de goedkope zonnebrillen dan alsnog dragen, maar kunt op zeer zonnige dagen ook afwisselen met een duurdere zonnebril om uw ogen echt te beschermen. En omdat een duurdere zonnebril van betere kwaliteit is dan goedkopere zonnebrillen, gaat deze zonnebril veel langer mee dan de goedkopere variant van dezeflde bril. Hierdoor heeft u erg lang plezier van uw investering in uw dure zonnebril, zodat u de kosten er gemakkelijk uit haalt.


 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
← Keer terug naar de backoffice    Deze winkel is in aanbouw. Eventueel geplaatste orders zullen niet worden gehonoreerd of verwerkt. Verbergen