Waar voldoet een goede skibril aan?

  • Geplaatst op
  • Door Freek van Aerle
  • 0

Waar moet een goede skibril aan voldoen?

Als u op zoek gaat naar een goede skibril om uw ogen optimaal te beschermen tijdens de wintersportvakantie, zijn er verschillende skibrillen die u aan kan schaffen. Bent u nog nooit op wintersportvakantie geweest en heeft u niet zo veel ervaring met het aanschaffen van een goede skibril of bent u simpelweg benieuwd welke skibril uw ogen het beste beschermt tijdens uw vakantie? Lees in dit artikel dan meer over de verschillende soorten skibrillen en hoe u de beste skibril voor u kan vinden. Heeft u dit artikel gelezen, dan weet u precies welke skibril u aan moet schaffen om uw ogen optimaal te beschermen tijdens uw vakantie en zonder enige problemen van uw vakantie te genieten.

 

Verschillende soorten skibrillen

Bij het aanschaffen van een skibril, heeft u de keuze uit vele verschillende soorten skibrillen. Zeker als u een leek bent op het gebied van skibrillen en niet zo veel verstand heeft van de verschillende modellen en de verschillende glazen, kan het lastig zijn om een skibril aan te schaffen die uw ogen optimaal beschermt. Voor wij u tips geven voor het aanschaffen van de beste skibril, leest u in onderstaande tekst dan ook meer over de verschillende soorten skibrillen waar u uit kunt kiezen als u op zoek gaat naar een nieuwe skibril voor uw ski-uitrusting.

 

Het grootste verschil tussen de diverse skibrillen die er worden aangeboden op de markt, is de weersomstandigheden waarbij u de skibrillen draagt. Zo zijn er skibrillen met een groene of oranje lens en deze skibrillen kunt u het beste dragen als het een beetje bewolkt is tijdens uw skivakantie. Ligt er veel sneeuw op uw wintersportbestemming? Dan kunt u het beste een skibril met een oranje of een gele lens dragen, aangezien deze skibrillen uw ogen het beste beschermen tegen het felle licht door de sneeuw en de weerkaatsing van de UV-straling die bij dit felle licht hoort. Is er sprake van mist, dan kunt u het beste een skibril dragen met gele of oranje lenzen dragen. Deze skibrillen maken het zicht namelijk iets beter, zodat u beter kunt zien op uw mistige wintersportbestemming. Tot slot is het erg vaak zonnig op wintersportbestemmingen. Bent u op een wintersportbestemming met veel zon? Dan kunt u  een skibril met bruine, blauwe, gouden of rode lenzen dragen om uw ogen te beschermen. Draag in deze situatie in ieder geval geen skibril met oranje of gele lenzen, want deze skibrillen laten te veel licht door. Dit betekent dat de skibrillen niet geschikt zijn voor zonnig weer, aangezien u met deze brillen waarschijnlijk meer last krijgt van uw ogen.

 

Tips voor het vinden van de beste skibril

Zoals u in bovenstaande alinea kan lezen, zijn er vele verschillende skibrillen en is iedere skibril weer geschikt voor andere weersomstandigheden. Zeker als u niet veel verstand heeft van skibrillen of voor het eerst op wintersportvakantie gaat, kan het lastig zijn om een goede skibril aan te schaffen. Daar komt nog bij dat de kwaliteit van skibrillen erg kan verschillen, zonder dat een leek dit zal merken. Zo denkt u misschien dat u een kwalitatief hoogwaardige skibril heeft aangeschaft, om er tijdens uw wintersportvakantie met pijnlijke en/of tranende ogen achter te komen dat dit toch niet het geval is geweest.


Welke skibril de beste skibril voor u is, is geheel afhankelijk per persoon. Zo heeft de ene wintersporter meer baat bij een skibril met blauw glas, terwijl de andere wintersporter al vele jaren zonder enige problemen een skibril met geel glas draagt. Bent u benieuwd welke skibril het beste bij u past? Lees dan in onderstaande alinea’s enkele tips voor het vinden van de beste skibril en u weet zeker dat u de juiste skibril aanschaft.

 

Tip 1: zoek een skibril met goede bescherming tegen UV-straling

Eén van de belangrijkste functies van een skibril, is het wegfilteren van de UV-straling. In de bergen is er namelijk tien keer meer UV-straling dan in Nederland, wat betekent dat uw ogen tien keer zoveel bescherming nodig hebben tegen deze UV-straling om goed te blijven functioneren tijdens uw wintersportvakantie en om gezond te blijven. Schaft u een skibril aan, dan is het in ieder geval belangrijk om te onderzoeken hoe goed deze skibril uw ogen beschermt tegen UV-straling. Welke skibril u ook aanschaft: de glazen van uw bril moeten in ieder geval meer dan 90 procent van de UV-stralen weg kunnen filteren om uw ogen te beschermen. Daarnaast is het beter om een skibril met een bolle vorm aan te schaffen, omdat uw ogen op deze manier ook aan de zijkanten van de bril worden beschermd tegen UV-straling. UV-straling komt namelijk niet alleen van de voorkant, maar kan ook vanuit de zijkant in uw ogen komen.

 

Tip 2: kies de juiste pasvorm

Misschien gaat u geen salto’s maken met uw ski’s of uw snowboard, maar toch is het erg belangrijk dat een skibril goed blijft zitten tijdens het sporten. Niets is zo vervelend als een bril die bij ieder beweging van uw neus glijdt of de hele tijd af valt tijdens het sporten, dus zoek altijd een skibril met een goede pasvorm. Daarnaast is het tevens belangrijk om te testen of de bril lekker zit, aangezien u een skibril de hele vakantie zonder enige problemen moet kunnen dragen.

 

Tip 3: de bril moet condensvrij zijn

Als u aan het skiën of snowboarden bent, wilt u natuurlijk niet dat uw bril de hele tijd beslaat. Om te voorkomen dat u de hele vakantie niets kan zien door uw beslagen bril, dient u een bril aan te schaffen met een goed beluchtingssysteem of een goede anti-fogbehandeling. Door een goed beluchtingssysteem of een goede anti-fogbehandeling wordt er namelijk voorkomen dat uw skibril steeds beslaat door de condens en kunt u de hele vakantie goed zien. Controleer dus niet alleen of een bril uw ogen goed beschermt tegen UV-straling en of de bril stevig en comfortabel op uw neus zit, maar ook of de bril een goed beluchtingssysteem of een goede anti-fogbehandeling heeft.

 

Tip 4: kies de juiste glazen

Wie een goede skibril aan wil schaffen, doet er goed aan om een skibril met een montuur van kunststof met onbreekbare glazen en een breed gezichtsveld aan te schaffen. Daarnaast is het handig om te kiezen voor een bril met contrastverhogende glazen, aangezien het licht tijdens uw wintersportvakantie steeds verandert en het veranderende licht te allen tijde goed opgevangen moet worden door uw bril. Contrastverhogende glazen passen zich aan aan de felheid van het licht in uw omgeving, waardoor u te allen tijde het beste zicht op de piste heeft.

 

Wat betreft de lenzen kunt u het beste lenzen aanschaffen van polycarbonaat. Polycarbonaat is namelijk niet breekbaar in tegenstelling tot glas, waardoor lenzen van dit materiaal veel veiliger en duurzamer zijn dan lenzen van glas. Overigens is het ook mogelijk om uw lenzen op sterkte te laten maken, maar dit is wel vrij prijzig.

 

Hulp nodig? Laat u adviseren

Heeft u na het lezen van bovenstaande tips het idee dat u toch nog onvoldoende kennis heeft om de juiste skibril aan te schaffen? Neem dan niet zomaar een skibril mee op vakantie, maar laat u bij het aanschaffen van een skibril adviseren door een professional. Schaft u zomaar een skibril aan zonder enig advies van een professional te ontvangen over deze bril, dan loopt u het risico dat u een verkeerde bril aanschaft en te maken krijgt met oogklachten. Deze klachten kunnen uw wintersportvakantie niet alleen negatief beïnvloeden, maar zelfs nog na uw wintersportvakantie voor problemen zorgen. U heeft maar twee ogen, dus zorg ervoor dat u uw ogen te allen tijde goed beschermt zodat u zo lang mogelijk plezier kan hebben van uw kijkers.

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
← Keer terug naar de backoffice    Deze winkel is in aanbouw. Eventueel geplaatste orders zullen niet worden gehonoreerd of verwerkt. Verbergen