Verschillende soorten lenzenvloeistof

  • Geplaatst op
  • Door Freek van Aerle
  • 0

Verschillende soorten lenzenvloeistof


Er zijn verschillende soorten contactlenzenvloeistoffen op de markt, de multifunctionele contactlenzen vloeistof, waterstofperoxide contactlenzen vloeistof, Cleaner (tabletten), Zoutoplossingen en de comfort oogdruppels. Elke type contactlenzen vloeistof heeft voordelen en mogelijke nadelen. Maar het beste is om altijd het advies van je oogarts of opticien te volgen. Zij weten namelijk precies welke type schoonmaak en vloeistof bij welke type lens en oog hoort. Dus zij kunnen je het beste adviseren op de vraag welke type lenzenvloeistof het beste bij jou past.  Bij het gebruik is het belangrijk dat je het op de juiste manier doet om ongemakken te voorkomen.


Alles in één contactlenzen vloeistof

De Alles in één contactlenzen vloeistof heeft een dubbele werking van zowel reinigen als ontsmetten. Deze Alles in één contactlenzen vloeistof is ontworpen om adequaat te reinigen en te ontsmetten. Deze Alles in één contactlenzen vloeistof heeft een eenvoudige spoel-en-opberg-methode die de lenzen reinigt. Recent onderzoek suggereert dat de lenzen na bevochtiging met de Alles in één contactlenzen vloeistof een betere reinigende werking heeft. Om deze reden adviseren vele oogzorgspecialisten het. Voorstanders van Alles in één contactlenzen vloeistof zeggen dat deze lenzenvloeistof goedkoper is en ook gemakkelijk is in gebruik, in tegenstelling tot waterstofperoxide gebaseerde contactlenzen vloeistof en daarom wordt er doorgaans eerder gekozen voor de Alles in één contactlenzen vloeistof.
 

Waterstofperoxide contactlenzen vloeistof

Waterstofperoxide gebaseerde contactlenzen vloeistof zijn ook populair. Terwijl Waterstofperoxide gebaseerde contactlenzen vloeistof voor effectieve lens desinfectie zorgt is deze vloeistof toch iets omslachtiger dan de Alles in één contactlenzen vloeistof. Opticiens of oogartsen die de Waterstofperoxide contactlenzen vloeistof aan raden, adviseren vaak ook dat je eerst de contactlenzen schoon moet maken met een aparte oppervlakte actieve reinigingsmiddel en/ of met een zoutoplossing spoelen. Alleen om deze extra stap willen mensen deze Waterstofperoxide contactlenzen vloeistof niet gebruiken. Deze Waterstofperoxide contactlenzen vloeistof kun je krijgen in één stap of twee stappen methodes, afhankelijk van het product en het merk. Zowel bij de één stap en twee stap methode van de Waterstofperoxide contactlenzen vloeistof is het nodig dat de waterstofperoxide-oplossing geneutraliseerd wordt nadat de lens gedesinfecteerd is. Dit komt omdat waterstofperoxide een effectief desinfectiemiddel is.


In de een stap Waterstofperoxide contactlenzen vloeistof methode zijn de lenzen in een houder geplaatst binnen een cilindrisch lenshouder, die gevuld is met 3 procent oplossing van waterstofperoxide. De onderzijde van de behuizing bevat een vaste schijf van een materiaal dat meteen de waterstofperoxide begint te neutraliseren.


Bij twee stap Waterstofperoxide contactlenzenvloeistof methode worden de contactlenzen in een lenshouder gevuld met alleen waterstofperoxide gedurende een bepaalde tijdsperiode. Een neutraliserend middel wordt toegevoegd om de het ontsmettingsmiddel om te zetten tot onschadelijke zoutoplossing. Waterstofperoxide contactlenzen vloeistof methodes zijn vrij van conserveringsmiddelen en daarom worden ze vaak aanbevolen voor dragers van contactlenzen die gevoelig zijn voor conserveringsmiddelen.


Opticiens en oogartsen adviseren daarom, afhangend van de omstandigheden,  voor de Alles in een contactlenzen vloeistof en anders dan weer voor de een of twee stap methode Waterstofperoxide contactlenzen vloeistof. Want eerlijk is eerlijk en dat is dat de Waterstofperoxide contactlenzen vloeistof een effectievere desinfectie heeft van resistente microben. Ook de bacteriën die ernstige ooginfectie genoemd Acanthamoeba keratitis veroorzaken worden door de Waterstofperoxide contactlenzen vloeistof grondig gereinigd. Aan de andere kant kunnen de gebruikers van de 2 stap methode de neutraliserende stap vergeten en kunnen zo hun ogen  pijnlijke verwonding geven. Want het oog blootstellen aan niet geneutraliseerde waterstofperoxide kan ernstige schade aan het oog brengen.


Er zijn naast de tweecontactlenzen vloeistof ook een andere methode van reinigen van de lenzen en wel met de Cleaner (tabletten). Dit zijn speciale tabletten die bedoelt zijn om de lenzen te reinigen. Cleaner tabletten of vloeistof wordt gebruikt voor het desinfecteren van de contactlenzen. Met dit middel verwijder je de proteïne, lipiden (olie, vet), mucine en calcium. Het is ook een veel gebruikte methode die je gemakkelijk kan gebruiken.


Naast de verschillende contactlenzen vloeistof en de cleaner tabletten is er nu ook de zoutoplossing vloeistof. De zoutoplossing is een geconserveerde, pH-neutrale zoutoplossingen. De lenzenvloeistof kan gebruikt worden voor het afspoelen en inzetten van contactlenzen. Ook dit middel wordt aan de hand van omstandigheden voorgeschreven door oogartsen en opticiens. Volg gewoon altijd de instructies van de opticien.


Om het draag comfort van de contact lenzen te verhogen kunnen oogdruppels worden voorgeschreven. Elk type contactlens kan ervoor zorgen dat je droge rode ogen en irritatie krijgt. Deze worden veroorzaakt door stof pollen en luchtverontreiniging. De comfort oogdruppels zijn traansubstituten die bestaan uit een kleine verpakkingen die gemakkelijk mee kunnen in je tas of elders.


Voordat je start met een lens schoonmaak methode is het gewoon heel belangrijk dat je kortsluit met de oogarts. Deze weet precies welke vloeistof je het beste kan gebruiken en zal daar dan ook advies bij hebben. Als je twijfelt, is het beste de oogarts of opticien te vragen om een advies. 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
← Keer terug naar de backoffice    Deze winkel is in aanbouw. Eventueel geplaatste orders zullen niet worden gehonoreerd of verwerkt. Verbergen