Stijliconen en hun zonnebrillen

  • Geplaatst op
  • Door Freek van Aerle
  • 0

Wat bepaald of een zonnebrilmodel populair wordt?


Zonnebrillen worden vooral door middel van tijdschriften, internet en tv bekend gemaakt. Je kijkt bijvoorbeeld naar een leuke film en plotseling komt Tom Cruise met een geweldig exemplaar in beeld. Je wilt dan natuurlijk direct weten welk model zonnebril het is en wat het merk is. Dus ga je online zoeken naar het model. Jij bent niet de enige hoor, op deze manier zijn zonnebrillen altijd al populair geworden. En dat zal in ieder geval voor nu niet veranderen. Zonnebrillen kunnen een simpele outfit al gemakkelijk omtoveren tot een super hip en trendy outfit en voegt zo de juiste stijl toe aan je ensemble.


Door de jaren heen zijn zonnebrillen vaak gedragen en bekend, of beter gezegd berucht geworden, dankzij onze iconen en legenden. Sommige van deze iconische namen zijn zelfs doorgegeven aan de door hun gekozen kenmerkende zonnebril. Voormalig First Lady en Amerikaanse Royalty Jacqueline Kennedy Onassis had een favoriete stijl zonnebrillen. Deze oversized zonnebril wordt vaak nog aangeduid als de "Onassis Bril" of "The Jackie O" zonnebril en zal waarschijnlijk nooit meer een andere naam krijgen.
 


Muziekanten en filmsterren als stijliconenMaar ook de iconische brillen van Sir Elton John zijn echt een mode statement die niemand ontgaat. Hij heeft vaker geparadeerd op het podium met de meest extrinsieke creaties en dat al vier decennia lang. Hij staat vooral bekend om zijn verbazingwekkende manier van piano spelen en zijn vreemde mode-statements. Sir Elton John inspireert stilistische waanzin met zijn aandeel in de eigenaardige brillen die hij vaak draagt. Hij is heel vaak op het podium verschenen met enkele van de meest creatieve en artistieke zonnebrillen die de wereld ooit heeft gekend. Sir Elton John's handelsmerk is niet per se de monturen van zijn zonnebril maar voornamelijk de kleuren van de lenzen. Deze zijn vaak in verschillende tinten zoals geel, blauw of paars, Sir Elton lijkt de manier waarop hij de wereld ziet te representeren in deze kleurrijke tinten.


Maar ook de super populaire jaren 50 filmster, James Dean heeft geholpen om een bepaalde stijl van zonnebrillen populair te maken. De filmster hield vooral van de Wayfarer en droeg dit ontwerp heel vaak. De Wayfarer is een eenvoudig ontwerp voor een zonnebril en toch is het razend populair geworden mede dankzij James Dean.  Zo zie je maar weer het bewijs dat zelfs de meest eenvoudige ideeën kunnen stijgen naar de top, met een beetje van de roem achter hen.


Later hebben bekende zoals James Belushi en Dan Aykroyd hun eigen draai aan de retro zonnebril gegeven. In de “The Blue Brothers” film van 1980 kwamen deze 2 met de Wayfarer stijl in een meer moderne, strakke, zwarte look. Kort hierna kwam de bril terug en maakte andere verschijningen op het scherm, hier deden natuurlijk beroemdheden als een jonge Tom Cruise de stijl weer herleven.  Kort geleden werd de Wayfarer weer in een nieuw jasje gestopt en opnieuw bekend dankzij de muziek industrie en dan vooral onder de rappers en R&B artiesten zoals Lil Wayne en Sean Kingston.


Vooral muzikanten staan bekend om stijl trends, waarbij ze nieuwe zonnebrillen introduceren. In werkelijkheid dragen musici zonnebrillen omdat het podium verlichting soms zo verblindend kan zijn. Bovendien werd gezegd dat musici als John Lennon (Round metal model), Ozzy Osbourne en Janice Joplin, tijdens de jaren 1960 en 1970, de zonnebril droegen om hun mysterieuze bloeddoorlopen ogen te verhullen. Deze theorie is niet bewezen, dus laten we gewoon allemaal aannemen dat ze de zonnebrillen droegen om er gewoon cool uit te zien.


De hippie zonnebrillen hebben vooral hun bekendheid te danken aan beroemdheden als John Lennon en Ozzy Osbourne. Andere muzikanten, zoals Mick Jagger en Janice Joplin namen deze stijl dan ook over. Deze stijl zonnebril wordt nog steeds voornamelijk geassocieerd met ex-Beatle John Lennon. Dit komt misschien omdat niet alleen zijn zonnebril, maar ook zijn corrigerende bril dezelfde montuur was.


Film- en rocksterren zijn niet de enigen die een zonnebril bekend hebben gemaakt. Ook de United States Military heeft een vinger in de pap gehad in bekend maken van een van de meest bekende zonnebril stijlen uit de geschiedenis. En dat is dan wel de Ray Ban Aviator zonnebril die ontworpen is en verkocht is aan het Amerikaanse leger en dan speciaal voor de piloten.
 


De bekende spiegelglazen bij politieagenten


Maar ook de zonnebrillen met spiegel glazen zijn door middel van de Amerikaanse politie macht bekend geworden. Wie kent het beeld van de doorsnee politie agent niet, gestoken in uniform voorzien van de iconische spiegel glazen zonnebril en motorfiets. Je ziet dit in films, maar ook in het echte leven terug komen. Politieagenten vinden dit ontwerp heel erg intimiderend en de sfeer die ze gaven was echt stoer. Met spiegelglazen zie je niet welke kant de persoon opkijkt en dat maakt deze zonnebrillen dus zo leuk om te dragen.


Het is daarom niet vreemd dat de meeste sterren en bekende designers een bepaalde zonnebril gebruiken als hun handels merk of favoriet merk. Anderen weer hebben het goed gezien en hebben in samen werking met zonnebril fabrikanten een hele zonenbrillen lijn op de markt staan. Denk dan bijvoorbeeld aan de zonnebrillen van mode iconen zoals: Dolce & Gabbana, Ivanka Truimp, Coco Chanel en nog veel meer. Al deze designers hebben prachtige zonnebril lijnen, afgestemd op de mode trend van nu. Deze zonnebrillen worden op hun beurt dan weer gepromoot in bekende films of in video en muziek clips van de bekende pop, rap en R&B artiesten.


Zo zie je maar weer dat veel mensen een rol hebben gespeeld in het maken van een zonnebril. De popsterren, presidenten, filmsterren en zelfs het leger hebben een grote rol gespeelt in deze leuke trendsetter dat nu bijna onmisbaar is geworden. De zonnebril is een mode accessoire die gewoon bij elke outfit hoort. En als jij met de mode meegaat dan ben je net als de popsterren en filmsterren ook helemaal up to date met de leukste en iconische zonnebrillen in je collectie. Of ben jij van de hippe en gewaagde oversized type als Jacky O die er altijd weer helemaal modieus uitzag, afgemaakt met een prachtig oversized model. 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
← Keer terug naar de backoffice    Deze winkel is in aanbouw. Eventueel geplaatste orders zullen niet worden gehonoreerd of verwerkt. Verbergen