Meest voorkomende oogirritaties

 • Geplaatst op
 • Door Freek van Aerle
 • 0

Oogirritaties, waar komen ze toch vandaan?!Ontstoken traanbuizen of dacryocystitis, is een ontsteking van de traanbuis waarbij er een scheur ontstaat in de afvoer van één of beide ogen. Deze scheur zorgt ervoor dat de oog overmatig gaat tranen. Ook zorgt het voor roodheid en afvoer hoewel er geen aanwezigheid van allergieën of andere problemen zijn. Deze scheur in de traanbuis kan op elke leeftijd optreden, maar is meest typisch waargenomen bij baby’s.


Wat zijn de oorzaken Ontstoken traanbuisjes?


Als deze infectie bij volwassenen ontstaat dan zijn de traanbuisjes waarschijnlijk verstopt, soms als gevolg van de natuurlijke groei patroon van omliggende beenderen. Hun groei vernauwt de scheur kanalen, waardoor een verstopping plaatsvindt. 


Er zijn veel zuigelingen die geboren worden met een membraan in de traanbuis die niet verschijnt, of te smal is om de doorgang van tranen mogelijk te maken. Dit is zeer typisch en in de meeste gevallen is de baby dit ontgroeid op de leeftijd van 1. Echter, indien dit probleem zich na de leeftijd 1 nog steeds voordoet, dan wordt een kleine, meestal pijnloze chirurgische procedure uitgevoerd om de traanbuis open te stellen. 


Symptomen van ontstoken traanbuisjes


Afgezien van de typische roodheid, zwelling en een chagrijnig kind zal je niet gauw merken dat de traanbuisjes scheuren of gaten heeft. De arts kan dat het beste vast stellen door middel van tests om de stoornis te lokaliseren. Een van de test is het drukken in de buurt van de sinus voor afvoer via de traanbuisjes. 
 

 1. Oog en ooglid roodheid
 2. Oogontsteking
 3. Overtollige scheuren
 4. Oogafscheiding
 5. Koorts


Behandelingen voor Ontstoken traanbuisjes


In de meeste gevallen zal de arts een orale antibiotica voorschrijven voor de behandeling van geïnfecteerde traankanalen. Ze zijn snel en effectief en gewoonlijk genoeg om de infectie in kwestie te verhelpen. In sommige gevallen waarin infecties niet reageren op antibiotica zal er een chirurgische ingreep aanbevolen worden, om de scheurkanalen en of omliggende beenderen die de scheurkanalen te smal maken te verwijderen. 


Vermoeide ogen


Vermoeide ogen zijn ogen die pijnlijk, zwak of zwaar aanvoelen vanwege intensief gebruik. Het is geen ziekte en er is geen medische behandeling voor nodig. Je kan de vermoeide ogen genezen door ze te behandelen met voldoende rust en slaap. Ook is het goed om te weten hoe je vermoeide ogen kan voorkomen.


Wat zijn de oorzaken vermoeide ogen?


Vermoeide ogen kunnen komen vanwege willekeurige aantal activiteiten. Enkele van de meest voorkomende, omvatten het te lang werken op de computer, slechte lichtomstandigheden, het besturen van een auto voor langere tijd, het lezen voor lange periodes, of enige andere activiteit die de ogen nodig kunnen hebben om intensief gefocust te zijn en dit voor langere tijd.


Symptomen van vermoeide ogen
 

 1. Pijn van de ogen
 2. Droge ogen
 3. Waterige ogen
 4. Rug, nek en schouderpijn
 5. Algemene algehele vermoeidheid
 6. Gevoel van zwaarte in de ogen
 7. Behandelingen voor vermoeide ogen


Vermoeide ogen zijn meer een ergernis dan iets anders. Er zijn een paar manieren om vermoeide ogen te voorkomen, als ze niet werken kan je misschien met een oogspecialist praten. Soms is er een onderliggende medische oorzaak van vermoeide ogen dat aanvullende behandeling vereist.


Enkele veel voorkomende praktijken die de effecten van vermoeidheid van de ogen kunnen verminderen zijn:
 

 1. Controleer uw verlichting: een hoge hoeveelheid contrast zal meer spanning op je ogen uitoefenen, dus als je leest, tv kijkt, of werkt op de computer, zorg ervoor dat je de kamer gelijkmatig verlicht, zodat je ogen niet zo hard hoeven te werken.
 2. Neem pauzes: geef je zelf regelmatig korte pauzes uit de buurt van werktaken
 3. Zorg ervoor dat uw bril of contactlenzen voorschrift up to date is en dat je contactlenzen en bril ook volgens dit voorschrift is. 


Conjunctivitis


Conjunctivitis is een ontsteking van de transparante membraan (of conjunctiva) van de oogleden en ogen. Roze ogen is gewoonlijk de term gebruikt wanneer de ontsteking wordt veroorzaakt door bepaalde bacteriën. Het is een veel voorkomende aandoening die meestal gering is; maar het geeft wel een oncomfortabel gevoel wanneer veroorzaakt door een infectie, ook kan het zeer besmettelijk zijn.


Wat zijn de oorzaken Conjunctivitis?


Roze ogen of Conjunctivitis kan komen uit vele oorzaken, maar meestal is het gevolg van een bacteriële of virale infectie. In sommige gevallen kan het door allergieën komen en weer andere keren door chemicaliën, of het wordt doorgegeven van moeder op kind tijdens de bevalling.


Symptomen van Roze ogen of Conjunctivitis


Roze ogen of Conjunctivitis is vernoemd naar de belangrijkste symptoom: wanneer het witte deel van het oog roze of rood wordt. Een oogspecialist kan de aanwezigheid en de oorzaak van een roze oog bepalen door middel van een onderzoek van het bindvlies en het omliggende gebied. Let daarom altijd op welke lenzen u koopt en vraag altijd om advies.


Maar naast de roze kleur zijn er ook andere kenmerken die wijzen op Conjunctivitis: 
 

 1. Gevoel van vreemde voorwerpen in een of beide ogen
 2. Jeuk of branden in één of beide ogen
 3. Gelige afscheiding van een of beide ogen
 4. Overtollige scheuren van een of beide ogen
 5. Korstvorming 's nachts dat het moeilijk is om je ogen te openen maak
 6. Gezwollen oogleden


Je arts zal de exacte oorzaak van de Conjunctivitis zoeken en op basis van je symptomen vast stellen hoe het is ontstaan.
 

Behandelingen voor Roze ogen of Conjunctivitis


Roze ogen zullen over het algemeen op zijn beloop gaan, maar er kunnen vele stappen genomen worden om de verspreiding ervan te beperken en de behandeling van de infectie in toom te houden. Deze omvatten het vaak wassen van handen, elke keer als je je ogen veegt de tissue onmiddellijk weggooien, gebruik geen zakdoeken en handdoeken. Draag geen zonnebril of make-up.


Vreemde voorwerpen die in het oog belanden


In de meeste gevallen zijn vreemde voorwerpen gewoon deeltjes in de atmosfeer die in het oog belanden, meestal zijn het kleine stofdeeltjes die niet met het blote oog gezien worden. 


Symptomen van een vreemd object in de ogen.
Je zult in staat zijn om een vreemd voorwerp in uw oog te voelen. In feite heb je dit waarschijnlijk al eerder ervaren denk aan een haartje van je wimper die je in je oog hebt gehad. Als je niet in de gaten hebt of moeite hebt met het verwijderen van het object, kan je oog rood of geïrriteerd worden.

           
Behandeling van vreemde objecten in het oog


Het verloop van de behandeling van een vreemd voorwerp in het oog is afhankelijk van wat het object is en de mate van contact die gemaakt heeft met het oog. Kleine vreemde voorwerpen zoals stof, gruis, of een wimpertje is gemakkelijk te verwijderen door je oog te spoelen met een beetje water of een speciale oogvloeistof te gebruiken. Het is heel belangrijk om een ruime hoeveelheid water te gebruiken om ervoor te zorgen dat het deeltje volledig gespoeld wordt uit het oog.


Als je nog steeds het gevoel hebt dat het object in je oog is, dan kun je handmatig dit object verwijderen als je hem met het blote oog kan zien. Het is aanbevolen dat je een tissue of wattenstaafje gebruikt terwijl je dit doet, deze moet je zeer voorzichtig vegen over het oog. Zorg ervoor dat je kijkt in de tegenovergestelde richting van waar je het object voelt, dit om het hoornvlies te beschermen.


Voor grotere vreemde voorwerpen, of vreemde voorwerpen die in het oog kunnen zijn doorgedrongen, moet je onmiddellijk een arts raadplegen. Medische behandelingen voor schade veroorzaakt door vreemde voorwerpen kunnen variëren van actuele medicatie, spoedeisende hulp of een operatie om het vreemd voorwerp die het oog binnen is gedrongen te verwijderen. Operatie is wel echt noodzakelijk als het voorwerp mogelijke schade heeft aangericht aan het oog. Draag daarom bij het werken met verschillende machines zoals zagen en boren altijd een beschermende bril voor je ogen, zodat scherpe deeltjes of stofdeeltjes niet in de ogen terecht komen. 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
← Keer terug naar de backoffice    Deze winkel is in aanbouw. Eventueel geplaatste orders zullen niet worden gehonoreerd of verwerkt. Verbergen