Make-up aanbrengen wanneer je een bril of lenzen draagt

  • Geplaatst op
  • Door Milou van Kemenade
  • 2

Make-up tips voor mensen met lenzen of een bril

Er komen regelmatig vragen binnen via onze live chat hoe lensdragers om moeten gaan met make up waardoor er ze geen irritaties krijgen van de make-up. Daarom hebben we een visagiste in geschakeld die je bij de hand pakt en uitlegt op welke manier je je make-up moet aanbrengen. Daarnaast geeft ze ook advies voor wanneer je geen lenzen in hebt maar een bril draagt. 

Tips van een visagiste

Om te beginnen met de make up is er een goede reiniging nodig. Zorg dat alle make-up resten en het straatvuil van je gezicht af is. Ook is het noodzakelijk dat je wenkbrauwen netjes geëpileerd zijn.
Dit is de beste basis voor een prachtige make-up. (Voor de mensen die lenzen dragen, doe nu je lenzen in)
Ik weet het, zonder make-up voel je je kaal!  Maar probeer toch eens goed naar jezelf, zonder make-up op te kijken. Welke delen wil je eruit laten springen en wat mag wat minder opvallen van jezelf.
Bekijk ook eens goed wat voor een gezichtsvorm je hebt. (Het niet alleen belangrijk voor de make up om te weten wat je gezichtsvorm is, dit is ook belangrijk bij het uitkiezen van de juiste zonnebril)

Gezichtsvormen herkennen


Ovaal gezicht:

Je kaaklijn is niet veel breder dan je slaaplijn.

Rond gezicht:
Je gezicht is kort en breed. Je hebt wat vollere wangen en geen zichtbare jukbeenderen. Je kin is ook wat aan de ronde kant.

Vierkant gezicht:
Je hebt een kort gezicht, breed voorhoofd en een brede kaaklijn.

Lang gezicht:
Je gezicht is niet alleen lang, maar ook smal. Je hebt een wat puntige kin en hoge of onzichtbare jukbeenderen.


Hartvormig gezicht:
Je hebt een breed voorhoofd net als de bovenkant van een hart wat ook breder is. Hoe verder je naar beneden gaat, hoe dunner je gezicht wordt. Je kin is dan vaak puntig.

Zes hoekig gezicht:
Je voorhoofd en je kaaklijn is erg smal, daarentegen steken je jukbeenderen wel uit. Je kin valt bijna niet op. 
de twee punten van je haarlijn die boven je ogen zitten als 2 hoekjes
daarna vormen de uitstekende jukbeenderen allebei 1 hoekje
Beneden is je kaaklijn weer wat smaller. Deze punten zijn ook weer 2 hoekjes.

En als laatste: Het is over het algemeen wel bekend dat iemand een peervormig figuur kan hebben, maar een peervormig gezicht bestaat ook.

Peervormig gezicht:
Je kaaklijn en je wangen zijn breder dan je voorhoofd,  ook staan je ogen vaak dicht naast elkaar.


Onthoud goed wat voor een gezichtsvorm je hebt!

Nog even doorzetten om naar jezelf te kijken zonder make-up op. Kijk nu eens goed naar je ogen. Zijn ze in vergelijking met je gezicht groot, normaal, of klein? Staan ze dicht bij elkaar of ver? Liggen ze diep in je gezicht of puilen ze eruit?


Algemene make-up, of make-up voor de lenzen drager

Veel visagisten zorgen ervoor dat na de reiniging het gezicht egaal gemaakt wordt door foundation. Zelf kies ik hier niet voor. Ik begin als eerste met de ogen. Je komt er vanzelf achter waarom..

Vanaf je wimperrand omhoog tot aan je wenkbrauwen kan je het beste een primer aanbrengen. Dit is vaak een kleur die hetzelfde is als je huid, maar dan 2 tinten lichter ( en eventueel met een glans).

Vervolgens kies je 2 kleuren uit die je graag op je oogleden wilt doen. Het mooiste is om bijvoorbeeld 1 lichte bruine kleur te nemen en 1 donkere kleur. De lichte kleur poeder je op heel je bewegend ooglid. De donkere kleur gebruik je aan de buitenkant van je bewegend ooglid tot waar je iris begint.

Pak vervolgens een wattenstaafje en wrijf hiermee het donkere gedeelte een beetje uit naar boven tot aan je wenkbrauwbot. Zorg ervoor dat dit geleidelijk overgaat in je primer.
Ditzelfde doe je ook met de lichtere en de donkere kleur over het bewegend ooglid.

Onder het oog maak je met de donkerste kleur een dun lijntje van het buitenste hoekje tot aan je iris.

Vervolgens zet je 2 lagen mascara aan op je wimpers. Laat dit goed drogen!
Voor de mensen met een vaste hand is het mooi om erna nog een eyeliner op je wimperrand aan te brengen. Zo lijkt het alsof je je wimpers verlengd en lijken ze dus langer.
Vaak gebruiken mensen ook een potlood om op de wimperrand tegen het oog aan te brengen. Dit geeft natuurlijk een erg mooi effect, maar als je lenzen draagt, zou ik deze stap overslaan.

Waarschijnlijk is er op je jukbeenderen veel poeder gevallen. Dit is de reden dat ik begin met de ogen en niet met de foundation! Haal dit er gewoon met make-up remover af.

De foundation zou ik nu pas aanbrengen. Zorg ervoor dat je precies dezelfde kleur hebt als van je huid. Dit kan je goed uitzoeken als je in daglicht een foundation aan te brengen op je kaaklijn. Let op, doe dit nooit op je hand!
Smeer de foundation niet alleen op je gezicht, gebruik deze foundation ook op je hals en decolleté.
Met witte poeder (talgpoeder) is het netjes om de foundation af te poederen, zo voorkom je glimmende plekken op je huid. 

Zonder dat we het beseffen is het erg belangrijk om wenkbrauwen te hebben die bij je gezicht passen. Kleur ze in met een wenkbrauwpotlood die dezelfde kleur heeft als je eigen wenkbrauwen. Vaak is deze kleur 1 tint donderde dan je haar.
Als je vanaf de buitenkant van je oog op 1/3 van je oog, je penseelstok verticaal zet, is het de bedoeling dat op het punt waar het stokje je wenkbrauw raak, dit het punt is waar je wenkbrauw het hoogste hoort te zijn. Zorg ervoor dat je wenkbrauwen gelijk zijn!
Je wenkbrauwen moeten beginnen op dezelfde lijn als het puntje van je ogen en door tot:
leg de penseel tegen je neusvleugel naar je buitenste ooghoek. In het verlengde van deze lijn, op hoogte van je wenkbrauw maak je het einde van je wenkbrauw.

Om je lippenstift/lipgloss langer houdbaar te laten, is het slim om eerst met dezelfde kleur als je lippenstift, je lippen in te kleuren met potlood. Erna pas de lippenstift/lipgloss aanbrengen.

Vaak is het mooi om nog een blush aan te brengen. Leg 2 vingers langs je neusvleugel. Dit is het punt waar je blush begint. Poeder je blush uit tot aan de bovenkant van je oor (op je jukbeenderen).

Heb je nog onthouden wat voor een gezichtsvorm je hebt? We gaan met make-up ervoor zorgen dat je het lijkt alsof je een ovaal gezicht hebt.
Dit doen we door middel van shapen en highlighten .
Als je in de winkel vraagt krijg je een doosje met witte poeder en bruinige poeder.
Shapen doe je met de bruinige poeder.
voor highlighten gebruik je de witte poeder.

Ovaal gezicht:
Bij dit gezicht ben je nu klaar met je make-up!

Rond gezicht:
Shape: slapen en onder het jukbeen
Highlight: onder de ogen, midden van de kin op de jukbeenderen en het voorhoofd.

Vierkant gezicht:
Shape: slapen hoeken van je kaken
Highlight: onder de ogen, punt van je kin en het midden van je voorhoofd.

Lang gezicht:
Shape: de haargrens op je voorhoofd, en je kin
Highlight: op jukbeen

Hartvormig gezicht:
Shape: op de slapen
Highlight: onder het oog, boven op het jukbeen en op de kin

Zes hoekig gezicht:
Shape: n.v.t.
Highlight: op de kaaklijn en op de slapen

Peervormig gezicht:
Shape: op de kaaklijn en onder je kunbeenderen.
Highlight: op je voorhoofd, op je slapen, onder je oog, op je jukbeenderen en op het puntje van je kin 

Je bent nu klaar met een algemene make-up.


Bril make-up

Maar mensen die een bril gaan dragen, zullen op nog meer punten moeten letten. Welke kleur is de bril, en welke kleur make-up staat hier mooi bij. Ga met je bril op en alleen mascara naar de winkel en probeer verschillende kleuren en tinten uit. Dit is afhankelijk van je eigen smaak.

Heb je een bril met plus glazen is het slim om in je achterhoofd te houden dat deze glazen je oog vergroten.
Lichte kleuren en glanzende oogschaduw vergroten je ogen ook. Vermeid deze (glanzende) kleuren dan op je bewegend ooglid. De primer moet in dit geval dezelfde kleur zijn als je huid.
Omdat niet alleen je ogen groter worden, maar ook je mascara, is ieder korreltje te zien. Zorg dat je maar 1 laag mascara opbrengt en borstel zodat het niet korrelt.
Eyeliner mag, maar zorg ervoor dat deze wel dun is. Let op! De eyeliner moet vooral met plusglazen wel recht zijn, ieder bobbeltje is erg duidelijk te zien.

Is je bril voorzien van min glazen, moet je opletten dat deze glazen je ogen kleiner laten lijken.
Met make-up gaan we ervoor zorgen dat je ogen weer wat groter lijken.
Afhankelijk van de kleur van je bril je kan felle, lichte of glanzende kleuren gebruiken op je bewegend ooglid.
In plaats van 2 lagen, kan je nu wel 3 of 4 lagen mascara aanbrengen. Als je lange wimper hebt is het slim om een wimperkruller te gebruiken, anders kunnen je wimpers makkelijk tegen je brilglazen aankomen.
De eyeliner kan je nu het beste weglaten.

Je bril kan natuurlijk ook zowel plus- als minglazen hebben. Dan moet je opletten dat het bovenste gedeelte min is en het onderste plus is. Zorg ervoor dat je bovenste ooglid volgens de min glazen make-up opmaakt en de onderkant van je ogen met de plus glazen make-up.

Veel succes!

Ben je altijd gewend om een bril te dragen en ga je nu over naar lenzen, krijg je bij het bestellen van lenzen bij www.fuva.nl een persoonlijk make-up advies.

Stuur een foto van uw gezicht zonder bril met uw ordernummer naar [email protected]   En ik zal uw gezicht bekijken en bruikbare tips geven.Milou van Kemenade
Visagiste

 

 

 

 

 

 

 

Reacties

  1. Marlou Marlou

    Erg fijne informatie! Ook een goede tip om meer lagen mascara aan te brengen!
    Bij mijn volgende lenzenbestelling stuur ik zeker een do voor tips.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
← Keer terug naar de backoffice    Deze winkel is in aanbouw. Eventueel geplaatste orders zullen niet worden gehonoreerd of verwerkt. Verbergen