Leven met contactlenzen

  • Geplaatst op
  • Door Freek van Aerle
  • 0

Lenzen zorgen er voor dat je weer alles scherp zietJe ogen zijn heel belangrijk want ze laten je dingen waarnemen, zonder je ogen zal de wereld donker en grauw lijken. Soms kan je van de een op de andere dag slecht gaan zien, niet altijd heeft dat te maken met de zorg van je ogen, soms kan je last van je ogen krijgen omdat een erfelijke oogaandoening hebt en andere keren kan het te maken hebben met ouderdom. Voor veel mensen is het vanzelfsprekend dat ze goed kunnen zien, maar dit is niet altijd een garantie. De eerste keer dat je naar de oogspecialist gaat zal voor altijd bij je blijven. Want het betekent vaarwel goede ogen en welkom in de wereld van brillen op sterkte en contactlenzen. Het lijkt heel negatief als je een correctie nodig hebt om goed te zien, maar dit is heel normaal en er zijn goede correctiehulpmiddelen die ervoor zorgen dat je weer 100% gaat zien.


Alvorens je voor lenzen kiest moet je natuurlijk eerst weten hoe lenzen precies werken en voor welke sterkte  ze gebruikt kunnen worden. Want ieder persoon die contactlenzen draagt heeft zich wel een keer afgevraagd hoe deze kleine siliconen lensjes je visie verbeteren. Om te begrijpen hoe contactlenzen werken moet je natuurlijk eerst begrijpen hoe je ogen werken.


Wanneer er licht van een object in de ogen reflecteert gaat deze door de cornea en de pupil. De cornea is het doorzichtig gedeelte van de ogen en de pupil het zwarte gedeelte. Nadat het licht langs de cornea en pupil zijn geweest gaat het langs de ooglens die zich dan focust op de lichtstralen in de retina aan de achterkant van het oog. De retina is vol met deeltjes die het licht converteren naar elektronische impulsen die weer doorgestuurd worden naar de hersenen. Zo wordt er dan beeld gevormd en zie je dus als het ware de wereld om je heen.


Contactlenzen zijn special gemaakt om perfect over je oog te zetten en zijn net als brillen voorzien van een bepaalde sterkte die ervoor zorgen dat licht en lichtstralen goed en op de juiste manier doorgestuurd worden naar de retina en vandaaruit weer naar de hersenen. Contactlenzen worden net als bij brillen op sterkte gemaakt om verschillende vormen van slecht zien te verhelpen. Contactlenzen zijn voor mensen die vrij veel bewegen en liever geen bril willen opzetten.


Contactlenzen voor mensen met Myopia zijn vrij standaard en bijna altijd te vinden. Myopia is een oogaandoening waarbij objecten in de verte vaag of slecht gezien worden terwijl objecten van dichtbij goed en helder gezien worden. Myopia komt voor wanneer er licht in de ogen terecht komt die op zijn beurt niet goed kunnen focussen. Voor deze aandoening kun je contactlenzen vinden die ervoor zorgen dat je van dichtbij goed blijft zien maar een correctie hebben voor de verte zodat je ook objecten op afstand 100% kunt zien.


Hyperopia is het tegenover gestelde van myopia waarbij objecten van dichtbij vaag worden waargenomen, terwijl objecten die ver zijn goed en helder waargenomen worden. Deze oog conditie is ook gemakkelijk te verhelpen met standard contactlenzen die op verschillende sterkten te verkrijgen zijn.


Presbyopia is een aan leeftijd gerelateerde aandoening die lijkt op Hyperopia. Maar in het geval van Presbyopia zijn het andere oorzaken die zorgen voor het slechte zicht. Slecht zien bij Hyperopia komt doordat de oog wordt misvormd, bij presbyopia komt dat doordat de lens van het oog harder word wat het geval is bij iedereen naar mate je ouder wordt. Ook bij deze vorm van slecht zien kun je Multifocale lenzen gebruiken.


Astigmatisme is een oog aandoening waarbij het oog niet meer kan focussen op licht op de retina. Dit komt door een onregelmatige vorm van de cornea of lens. Om deze vorm van slecht zien te verhelpen zijn er speciale lenzen genaamd torische lenzen. Deze lenzen hebben een speciale vorm van een rugby bal, omdat de cornea of lens is vervormd tot deze vorm. Door de ovale vorm, past de normale contact lens niet in het oog van een Astigmatische patiënt. Deze torische lenzen zijn speciale lenzen die op een speciale manier worden vervaardigd. Bij het maken van deze lenzen is precisie werk extra belangrijk.


De eerste contactlenzen die zijn gedragen in 1801 door de onderzoeker Thomas Young, die wax gebruikte om de lens in de ogen aan te brengen. Nu worden lenzen met de meest geavanceerde onderzoeken en technologieën vervaardigd en is men een heel eind gekomen met de ontwikkelingen rondom de contactlens.


Je ziet minder goed en besluit om lenzen te gaan dragen


Je loopt al een tijdje met ogen die niet meer scherp zien en besluit om lenzen te gaan proberen. De eerste keer dat je contactlenzen inzet zal een groot verschil opleveren. Wat een verandering merk je met wanneer je geen lenzen in had. Overal waar je kijkt kun je nu de details zien die je eerder niet opvielen. De bladeren aan de bomen, de gezichten van de mensen, alles in perfecte detail en heel erg scherp. Maar ook met de technologie van tegenwoordig is het dragen van lenzen comfortabeler dan ooit. En toch kan het allemaal even wennen zijn. Als je bij de oogspecialist langs gaat dan zal je als eerste verschillende testen ondergaan om te kijken welke contactlens bij jou past. Dit wordt gedaan met een gezichtsscherpte test. De oogspecialist zal je ogen dan volledig meten om zo vast te stellen welke type lenzen geschikt zijn voor je. Ook zal de oogspecialist grondig controleren als je andere oog aandoeningen en ziekten hebt.


De diameter en de kromming van uw hoornvlies zal worden bepaald zodat deze overeen komt met de kromming van een contactlens. Want een kromming die te plat of te steil voor je oog is, kan je ongemakken bezorgen. Als de vorm van je hoornvlies onregelmatig is, kan je een speciaal type lens krijgen, deze heet een torische lenzen. De grootte van uw pupil en iris zullen ook worden gemeten.


Zodra je onderzoek gedaan is, zal de oogspecialist waarschijnlijk een aantal vragen stellen zoals:

  1. Ben je een sporter, zo ja welke tak van sport beoefen je?
  2. Heb je seizoensgebonden allergieën?
  3. Moet je vaak reizen?

 


De oogspecialist zal aan de hand hiervan de juiste draagschema voor je bepalen en een proef paar lenzen voorschrijven. Deze zal je dan direct moeten uitproberen om te kijken of ze passen en als ze je visie inderdaad verbeteren. Als de lens comfortabel is en ervoor zorgen dat je duidelijk ziet, zal de oogspecialist over gaan tot het leren inbrengen en onderhouden van je lenzen. Want je moet natuurlijk wel weten hoe je de lenzen moet inbrengen en eruit halen.


Een week na de eerste bezoek zal de oogspecialist je terug laten komen voor een controle om te kijken of de pasvorm nog steeds goed is. Als je tevreden bent, kun je nog een paar lenzen bestellen. Als er problemen zijn zal de oogspecialist andere lenzen voorschrijven om te kijken hoe die zitten. Na een paar weken van het dragen van contactlenzen zal je zo gewend aan ze zijn dat je, je zal afvragen hoe je ooit nog zonder ze verder kan.

Als je dus binnenkort contactlenzen moet dragen en dat voor de eerste keer, dan is de gouden regel “onderhoud je lenzen extra goed” immers deze lenzen gaan in je oog en als de lenzen slecht onderhouden zijn of vuil zijn, zullen deze schade aan je ogen brengen. Mocht u nog vragen hebben dan kunt u altijd terecht bij de medewerkers van Fuva.nl, wij proberen u dan zo snel en goed mogelijk te helpen

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
← Keer terug naar de backoffice    Deze winkel is in aanbouw. Eventueel geplaatste orders zullen niet worden gehonoreerd of verwerkt. Verbergen