Hoe belangrijk is een zonnebril nou eigenlijk?

  • Geplaatst op
  • Door Freek van Aerle
  • 0

Zorg voor een goede zonnebril die je ogen goed beschermenZonnebrillen zijn natuurlijk een geweldig modeaccessoires, maar nog belangrijker, zonnebrillen zijn uitermate belangrijk als het gaat om het welzijn van het oog. Zonnebrillen houden de ultraviolete stralen van de zon tegen, deze stralen zijn schadelijk voor je oog. Een zonnebril beschermt de ogen ook tegen pijnlijke zonnebrand en kan helpen tegen staar en maculadegeneratie. Maar de zonnebril beschermt niet alleen de ogen, hij beschermd ook de huid rond de ogen tegen de zon.


Gepolariseerde lenzen zijn de meest effectieve lenzen voor het blokkeren van Uv-stralen die voor verblinding kunnen zorgen. Ga altijd op zoek naar een zonnebril dat 99 procent van de UV A en UV-B stralen blokt. Als je een zonnebril gaat kopen koop dan direct een goede zonnebril zodat je zeker  weet dat je een zonnebril  hebt die je ogen effectief beschermd tegen ultraviolette stralen.


Je hoeft niet per se een dure zonnebril te hebben om het blokkeren van Uv-stralen tegen te gaan. Ook de wat goedkopere modellen hebben een goede bescherming. 
 

Er zijn verschillende redenen om een zonnebril te dragen


1.) De zon straalt Uv-stralen uit die kunnen leiden tot staar. Maar ook sneeuw blindheid is een gevolg van Uv-stralen die in de ogen zijn  terecht gekomen. Sneeuw blindheid is een tijdelijke maar pijnlijke zonnebrand aan het oogoppervlak. Breedgerande hoeden en petten kunnen ongeveer 50 procent van de Uv-straling in de ogen blokkeren, maar oogartsen zeggen dat dit niet genoeg bescherming biedt, dus nog meer reden een goede zonnebril aan te schaffen.


2.) Langdurige blootstelling aan de blauwe en violette deel van het zonnespectrum is geïmpliceerd als risicofactor voor macula degeneratie, vooral voor personen die "zon gevoelig" zijn.


3.) Helderheid en glans van de zon interfereert met comfortabele visie en het vermogen om helder te zien.


4.) Het doorbrengen van slechts twee of drie uur in de felle zon kan de ogen al aantasten en de mogelijkheid om snel aan te passen aan lichtniveaus s ’avonds of binnenshuis belemmeren. Dit kan het rijden s ‘avonds na een dagje in de zon zeer gevaarlijk maken.


5.) Huidkanker. Kanker van de oogleden en de huid rond de ogen komt vaker voor dan mensen denken. Daarom is het dragen van een zonnebril als je zich in de zon begeeft, tijdens het werken, het rijden, het deelnemen aan sport, een wandeling of boodschappen doen echt aan te raden.


Vijf tips voor gezonde ogen1.) Draag altijd een zonnebril zodra je ogen worden blootgesteld aan Uv-licht, zelfs op bewolkte dagen en tijdens de wintermaanden.

2.) Koop het liefst kwaliteit zonnebrillen die goede bescherming bieden. Zonnebril moet voor 99 tot 100 procent van zowel UVA en UVB straling blokkeren.

3.) Controleer of uw zonnebril lenzen perfect in elkaar zit en vrij zijn van vervormingen en imperfecties.

4.) Grijs-gekleurde lenzen verminderen de lichtsterkte zonder de kleur van objecten te vervagen of veranderen en het verstrekt de meest natuurlijke kleuren.

5.) Ook tieners en kinderen moeten beschermd worden tegen zonnestralen, dus schaf voor hun ook altijd een zonnebril aan.


Je kunt jouw favoriete zonnebril gemakkelijk combineren met meerdere outfits. Het is belangrijk om een zonnebril te dragen die op alles past. Vooral tijdens het auto rijden en geconcentreerd bezig zijn in de zon is de zonnebril echt nodig. In de zomer kunnen je ogen de meeste schade oplopen van de zon en heb je minstens drie keer meer kans op ernstige schade door de zon. Dit is omdat de zon in de zomer drie keer meer ultraviolette stralen produceert in de vorm van UVA en UVB-stralen dan tijdens andere seizoenen. Afgezien van dit, zijn er duidelijke en voor de hand liggende redenen waarom je een zonnebril zou kunnen gebruiken vooral in de zomer, maar ook de rest van het jaar.


In de hete zomermaanden willen de meeste mensen hun vrije tijd buiten door brengen. Maar juist in de zomermaanden heb je de meeste zon, wat dus inhoud dat je ook de meeste schadelijke zonnestralen hebt. Als je bezorgd bent over de bescherming van je huid dan zou je eigenlijk ook bezorgd moeten zijn over de bescherming van je ogen. Zomer is de tijd wanneer zonnebrillen het meest worden gedragen. Zorg dat jij deze trend ook volgt en dat je een vertrouwde zonnebril draagt voor als je buiten bent.


Sommige medicijnen kunnen ertoe leiden dat mensen lichtgevoeligheid ervaren tegen de zon. Deze verhoogde gevoeligheid voor zonlicht kan toenemen en ongemak veroorzaken. Medicijnen om psoriasis te behandelen, sommige anticonceptie pillen en zelfs pillen voor de huid kunnen lichtgevoeligheid veroorzaken. Wanneer dit gebeurd zal je het direct merken en het onvermogen om je ogen langer dan tien seconden te openen zal je laten weten dat het tijd is om te gaan winkelen voor een zonnebril.


Wintersporters vergeten vaak hoe belangrijk een zonnebril is. Wanneer je met een vaart de berg af gaat met de verse koude lucht in je gezicht, is het gemakkelijk om te vergeten dat de zon er ook bij komt kijken. Hoewel de zon misschien niet zo helder schijnt en minder warmte produceert als andere tijden van het jaar, kan de schade die hij toebrengt hetzelfde of erger zijn. Het wit van de sneeuw reflecteert de schadelijke stralen van de zon direct in je ogen en als ze niet goed beschermd zijn door een zonnebril kun je je ogen beschadigen en kun je sneeuwblindheid oplopen. Sommige mensen zullen pas veel later beseffen dat hun ogen zijn verbrand, maar het is niet iets wat ze al snel zullen vergeten.


Watersport is een andere gelegenheid waarbij een betrouwbare zonnebril veel ellende kan besparen. Tijdens het surfen, wakeboarden of waterskiën, merk je soms niets van de zon boven je. Waar je vooral niet bij staat is het feit dat de zon vanuit het water direct in je ogen weerkaatst. Net zoals het geval is met sneeuw, de zon richt een ravage op de ogen aan als deze onbeschermd zijn.


Het zou vanzelfsprekend moeten zijn dat het dragen van een zonnebrillen bijna altijd een goed idee is. Elke dag bij elke outdoor evenement is het een gelegenheid voor de zon om de ogen te beschadigen als je geen zonnebril draagt. Vermijd een leven van lijden door het maken van de juiste beslissing en schaf een zonnebril aan. Als je op weg bent of gewoon buiten een wandeling maakt, welke reden dan ook, de zon zal er vooral in de zomer zijn en dan is het goed om je zonnebril te pakken en te dragen. 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
← Keer terug naar de backoffice    Deze winkel is in aanbouw. Eventueel geplaatste orders zullen niet worden gehonoreerd of verwerkt. Verbergen