Heb ik fotofobie of lichtgevoeligheid?

  • Geplaatst op
  • Door Freek van Aerle
  • 1

Fotofobie, of lichtgevoeligheid


Fotofobie of lichtgevoeligheid is dat men niet tegen het licht kan. Het kan fel licht zijn, maar in extreme gevallen kunnen ze geen enkel vorm van licht verdragen. Het kan een intolerantie zijn voor zonlicht, TL licht, gloeilampen, vlammende kaarsen en felle lichten tijdens het tv kijken.


Door het licht heeft iemand met fotofobie de neiging om de ogen te sluiten, of scheel te kijken wanneer het licht te sterk is na mate zijn/ haar gevoeligheid daarvoor is.


Fotofobie is een symptoom en geen aandoening of ziekte. De overgevoeligheid van licht kan om verschillende redenen zijn. Fotofobie is niet leeftijd gebonden, het kan op alle leeftijden voorkomen jong en oud. Het is vaak een onderliggende oorzaak die dit symptoom veroorzaakt. Ga voordat u lenzen wilt kopen en gevoelige ogen hebt altijd eerst even naar de opticien of oogspecialist.

 

Wat zijn de symptomen?

⁃  ongemak

⁃  brandend gevoel

⁃  overmatig tranen

⁃  noodzaak om de ogen te sluiten

⁃  noodzaak om scheel te kijken
 

Dit zijn de duidelijke symptomen waaraan fotofobie herkent wordt


Niet alle symptomen hoeven daarbij aanwezig te zijn, lichtgevoeligheid voor licht zelf kan al sprake zijn voor fotofobie. Iedereen ondergaat het anders de een erger dan de ander. En de ene dag is de andere dag niet. Het ligt eraan wat de onderliggende oorzaak daarvan is, het is afhankelijk van de aandoening of ziekte die deze lichtgevoeligheid veroorzaakt. Ook kan de een andere symptomen ervaren, dan de ander.

 

De verschillende redenen waarom iemand aan fotofobie lijdt.

Het kan zijn door een ziekte, ontsteking aan de ogen of infectie. Ook kan het zijn door irritatie aan de ogen. Dus daar zijn verschillende redenen voor. Het is een symptoom van een ziekte dus fotofobie is zelf geen ziekte, stoornis, probleem of toestand. Het kan een onderliggende ziekte zijn zoals een virale ziekte, ernstige hoofdpijn of migraine. Wanneer er iemand migraine heeft kan deze overgevoelig zijn voor het licht, het is dan aangeraden om in het donker te gaan zitten, of een zonnebril te dragen met gepolariseerde brilglazen.            


Maar wist u dat het ook aan de kleur van de ogen kan liggen? Dat kan wel degelijk invloed hebben, mensen met lichtgekleurde ogen ervaren verschillende niveaus van overgevoeligheid voor licht dan mensen met donker gekleurde ogen. Mogelijk is dit vanwege gebrek aan pigment in de ogen. Iemand met lichtgekleurde ogen heeft minder pigmenten in zijn ogen dan iemand met donkergekleurde ogen. Het pigment beschermd u tegen het fel licht. 

 

 

 

Waar fotofobie soms mee gepaard gaan zijn deze problemen en omstandigheden:

⁃  schaafwonden op hoornvlies

⁃  zonnebrand

⁃  chirurgie aan oog

⁃  vrijstaand netvlies

⁃  medicijnen

⁃  irritatie contactlenzen

Belladonna, kinine, tetracycline en doxycycline zijn een paar medicijnen waarmee fotofobie vaak mee veroorzaakt wordt. Dat staat ook bij de beschrijving van de medicijnen vermeld die u ook bij de medicijn krijgt. Neem dan contact op met de arts die het recept had uitgeschreven.

 

Wat voor behandeling is er voor fotofobie?


Gepolariseerde zonnebrilGa naar de onderliggende probleem, dat is het beste manier. Wanneer die wordt behandeld daalt de overgevoeligheid en verdwijnt zo automatisch de fotofobie. Al zijn er ook wel mensen die van nature overgevoelig zijn voor licht, die kunnen het beter met een goede gepolariseerde zonnebril doen, een hoed of een pet en zoveel mogelijk het felle licht te vermijden. Dat wil dan wel zeggen dat u dan in de zomer, goed moet plannen wanneer u de boodschappen gaat doen, gaat u dan nog naar buiten dan uzelf zo goed mogelijk te beschermen.                                                                                              

Wanneer de oorzaak medicijnen zijn, dan kunt u het best aan uw arts die deze medicijnen had voorgeschreven vragen om andere medicijnen voor te schrijven waar de overgevoeligheid van licht niet in voorkomt. 
                                           
In andere gevallen kunt u het beste contact opnemen met uw huisarts om samen te kijken wat de oorzaak kan zijn van deze overgevoeligheid van licht. Er wordt dan gekeken naar de onderliggende oorzaak daarvan, in sommige gevallen kan een contactlens prothese die de kleur van uw ogen nabootst worden gebruikt.


Maar laat het niet zomaar zitten, het zou toch jammer zijn dat u weer een zomer voorbij laat gaan waarbij u hinder heeft aan het zonlicht.


Bij Fuva zijn er allerlei zonnebrillen die goede bescherming bieden betreffende de fotofobie.

 

Reacties

  1. Jim Verbeek Jim Verbeek

    Quote: Al zijn er ook wel mensen die van nature overgevoelig zijn voor licht, die kunnen het beter met een goede gepolariseerde zonnebril doen, een hoed of een pet en zoveel mogelijk het felle licht te vermijden.EndQuote...

    Ik heb diverse zonnebrillen geprobeerd maar ik blijk ook niet met gepolariseerde brillen overweg te kunnen.
    Wordt er duizelig van en mijn ogen reageren er niet goed op. Ga er scheel van kijken, krijg een " eng " gevoel.
    Blijkbaar kan ik dus alleen maar tegen Niet gepolariseerde zonnebrillen. Die steeds lastiger te vinden zijn helaas...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
← Keer terug naar de backoffice    Deze winkel is in aanbouw. Eventueel geplaatste orders zullen niet worden gehonoreerd of verwerkt. Verbergen