Heb ik een zonneallergie?

  • Geplaatst op
  • Door Freek van Aerle
  • 0

zonneallergieZonneallergie

 

Een fenomeen waar vele last van hebben. U hoort het vaak en wanneer u het heeft kan het heel erg lastig zijn om mee te leven. Wat is zonneallergie en zouden we nog kunnen genieten van de zomer?

 

Wat is zonneallergie?

 

Zonneallergie is een abnormale reactie op de huid, door de blootstelling van de zon. Vooral met de zomermaanden kunt u daar behoorlijk last van hebben. Er zijn verschillende symptomen van de zonneallergie.

 

⁃    jeuk

⁃    bobbeltjes

⁃    blaasjes

⁃    zwelling

⁃    roodheid

⁃    hoofdpijn

 

De zonneallergie wordt veroorzaakt door overgevoeligheid van UVA en UVB licht. Deze is sterker aanwezig in de zomer. Vooral in de tijd van 11:00 en 15:00.

 

Doordat de ogen blootgesteld zijn aan zonlicht kunt u ook een flinke hoofdpijn krijgen en geïrriteerde ogen, ze voelen dan droog en branderig aan.

 

U kunt een hoop zelf doen aan zonneallergie en dat is uzelf goed beschermen tegen de zon, aangeraden is om lange kleding aandoen en u goed in te smeren met een zonnebrandcrème factor 50, of een zonnebrandcrème op recept van de dokter (contralum ultra).

Voor uw ogen heeft u een goede zonnebril nodig, met gepolariseerde brilglazen. Deze zijn ontworpen en om uw ogen veilig te stellen van de UV stralen. Ook de Blublocker genaamd is een uitstekende zonnebril die bescherming biedt tegen de UV stralen.

 

Wanneer de zonneallergie chronisch is kunt u beter naar de huisarts gaan, die heeft meerdere toepassingen daarvoor. Zoals lichttherapie en anti malaria-middelen.

 

In zeer zeldzame gevallen kunt u door verwezen worden naar het ziekenhuis. 

 

⁃    Welke soorten zonneallergieën zijn er?:

⁃    zonne-utricarie (verschijnt en verdwijnt snel in de zon en schaduw)

⁃    gewone zonneallergie (komt elk jaar terug, ontwikkeld bij veel zon contact, vakantie)

⁃    polymorfe licht eruptie (zeldzamer, begint al in het voorjaar)

⁃    hydroa vacciniforme (zeer zeldzaam, vanaf geboorte, extreem gevoelig)

⁃    chronisch polymorfe licht dermatose CPLD (zeer ernstige overgevoeligheid, latere leeftijd)
 

De symptomen en het herkennen van zonneallergie

Hoe kunt u zonneallergie herkennen? Wanneer u in aanraking met de zon komt, vooral met het felle zonlicht. Dan gaat de huid rood worden en verschijnen er witte blaasjes. De blaasjes lijken ook wel op bultjes en die kunnen erg gaan jeuken. Ga er vooral niet aan krabben, wat wel moeilijk zal zijn. Want wanneer u gaat krabben gaat de jeuk nog erger worden, u kunt dan beter zachtjes gaan wrijven. Het kan nog wel even duren voor de verschijnsel en de jeuk verdwijnt. Normaal duurt zoiets van 30 a 90 minuten, maar dat is weer met hoelang u in de zon gebleven bent. Wanneer de symptomen aan blijven houden, is het geadviseerd om naar de huisarts te gaan, deze zal u een recept
voorschrijven, die passend voor u is. (zie ook)

De symptomen van zonneallergie kan zich ook voordoen onder kleding. Doordat histamine (dat is een stof in je huid) naar boven komt, ontstaan er bultjes/ blaasjes.                                                      Dit is om de huid te beschermen. De pigment beschermd normaal de huid, maar door de allergie komt er histamine omhoog en dat gaat dan erg jeuken. Dit alles kan door de hitte komen, omdat de huid van de hitte af wil komen, gaat de histamine de huid afkoelen in de vorm van allergische reactie. Hitteallergie komt ook voor in combinatie van zonneallergie. Niet de UV stralen maar de infrarode stralen uit zonlicht verwarmen de huid erg en dit veroorzaakt dan de uitslag bij hitteallergie. Dus de symptomen van zonneallergie zijn erg vergelijkbaar met de symptomen van de hitteallergie, maar bij de zonneallergie kunt u zich nog goed beschermen. Zoals een goed gepolariseerde zonnebril, een hoedje of pet, goede zonnebrandcrème, afgedekte kleden en zo vaak mogelijk in de schaduw te blijven.
 

Bij wie komt de zonneallergie vaker voor?


Zowel bij man als vrouw komt het voor, maar namelijk bij lichtere huidtypen (type 1 en 2). Het komt veel voor, de een heeft er meer last van dan de ander. Gaat u er goed mee om, dan kunt u er ook goed mee leven. Het is niet genetisch bepaald dat u zonneallergie heeft, deze kan komen, door veel verbranden in de zomer, zonnebanken in de winter, werken in een koelcel dit alles zal het hebben kunnen veroorzaken.                                                                                                        Wanneer u rustig aan doet, kunt u er geleidelijk er minder last van hebben. Maar wist u dat in de voorjaar de eerste mooie dagen de zonneallergie vaak het hevigst is? Want dan komen de symptomen van de zonneallergie vaker voor en minder hevig later in de zomermaanden. Dat is doordat de huid wat meer gewend is geraakt aan de zon, wat niet voor iedereen van toepassing is.              


Goed bescherming, is geen overbodige luxe


Bij Fuva.nl zijn er allerlei soorten zonnebrillen die voorzien zijn met gepolariseerde brilglazen en ook heeft u daar een ruime keuze van grote zonnebrillen, die u zullen beschermen tegen de zonnestralen waarvan u zoveel last van kunt krijgen. Neem dan wel de tijd, en kijkt u goed met wat de zonnebril u te bieden heeft.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
← Keer terug naar de backoffice    Deze winkel is in aanbouw. Eventueel geplaatste orders zullen niet worden gehonoreerd of verwerkt. Verbergen