Harde of zachte lenzen?

  • Geplaatst op
  • Door Freek van Aerle
  • 0

harde en zachte lenzenWat is beter: harde lenzen of zachte lenzen?

Als u lenzen nodig heeft, krijgt u van de opticien te horen dat u kunt kiezen uit harde lenzen en zachte lenzen. Harde lenzen werden voornamelijk enkele jaren geleden veel gedragen, maar sinds de komst van zachte lenzen is de populariteit van harde lenzen wel wat gedaald. Dit wil overigens niet zeggen dat harde lenzen altijd ongeschikt worden bevonden ten opzichte van zachte lenzen, want in sommige gevallen zijn harde lenzen juist prettiger, comfortabeler en beter dan zachte lenzen. Heeft u lenzen nodig en wilt weten welke lenzen het beste bij u passen? Dan kunt u natuurlijk om advies vragen aan uw opticien, maar kan het ook interessant zijn om meer informatie te verkrijgen over zowel harde als zachte lenzen. Om u deze informatie te geven, leest u in dit artikel alles wat u moet weten over beide soorten lenzen.

 

Zo leest u op deze pagina wat harde lenzen en zachte lenzen precies zijn, maar ook wat de voordelen van beide lenzensoorten zijn en welke nadelen u kunt ervaren als u harde of zachte lenzen draagt om uw zicht te verbeteren. Op deze manier krijgt u een duidelijk en volledig beeld van beide soorten lenzen, zodat u eenvoudiger kunt beslissen welke lenzen goed bij u passen.

 

Harde lenzen

Harde lenzen worden ook wel vormstabiele lenzen genoemd. Dit zijn relatief kleine lenzen, die gemaakt worden van hard materiaal. In Nederland heeft ongeveer 40 procent van de lenzendragers harde lenzen, dus zachte lenzen zijn zeker populairder in Nederland. Dit wil echter niet zeggen dat harde lenzen minder goed zijn dan zachte lenzen, want het dragen van harde lenzen brengen diverse voordelen met zich mee. Welke voordelen dit zijn, leest u in onderstaande alinea.

 

De voordelen van harde lenzen

Het dragen van harde lenzen in plaats van zachte lenzen brengt diverse voordelen met zich mee. Ten eerste hebben harde lenzen een langere levensduur dan zachte lenzen, waardoor de lenzen in verhouding goedkoper zijn dan de zachtere varianten van de contactlens. Het daadwerkelijk aanschaffen van harde lenzen is duurder dan het aanschaffen van zachte lenzen, maar omdat deze lenzen langer mee gaan haalt u de extra kosten er uiteindelijk gemakkelijk uit.

 

Het andere voordeel van het dragen van harde lenzen, is het feit dat deze lenzen meer zuurstof doorlaten. Hierdoor is de kans op infecties kleiner dan bij het dragen van zachte lenzen, waardoor harde lenzen voornamelijk geschikt zijn voor mensen met gevoelige ogen of voor mensen die met zachte lenzen vaak te maken hebben met irritaties en infecties. Om precies te zijn heeft iemand met harde lenzen 4 keer minder kans op infecties dan iemand die zachte lenzen draagt, dus dit is zeker een belangrijk voordeel van het dragen van harde lenzen.

 

De nadelen van harde lenzen

Hoewel het dragen van harde lenzen diverse voordelen met zich meebrengt, zijn er ook enkele nadelen verbonden aan het dragen van harde lenzen. De drie belangrijkste nadelen van harde lenzen, die het meest genoemd worden door dragers van deze lenzen en door experts, zijn de volgende:

  1. Harde lenzen zijn minder comfortabel dan zachte lenzen. Dit komt omdat harde lenzen niet helemaal aansluiten op het oog, waardoor er een vuiltje achter de lens kan komen te zitten. Dit vuiltje kan gaan irriteren, waardoor de lenzen minder comfortabel zijn.
  2. Harde lenzen hebben een langere gewenningstijd dan zachte lenzen. Zeker in de eerste weken zal het even wennen zijn om de lenzen te dragen, maar na enkele weken bent u helemaal gewend en wilt u waarschijnlijk geen andere lenzen meer.
  3. Harde lenzen vallen eenvoudiger uit uw oog, aangezien deze lenzen zich niet vastzuigen aan uw ogen zoals zachte lenzen dit doen. Hierdoor kunt u de lenzen eenvoudiger kwijtraken, waardoor het voor kan komen dat u steeds nieuwe lenzen moet bestellen.

 

Het dragen van harde lenzen brengt dus zeker enkele voordelen met zich mee, maar kan ook enkele nadelen met zich meebrengen voor dragers van deze lenzensoort. Wegen de voordelen op tegen de nadelen? Dan is het dragen van harde lenzen wellicht de beste oplossing voor u.

 

Zachte lenzen

Zachte lenzen zijn iets groter dan harde lenzen en bedekken hierdoor een groter deel van het oog. Het formaat van zachte lenzen is echter niet het grootste verschil tussen zachte lenzen en harde lenzen. Het grootste verschil tussen zachte lenzen en harde lenzen, is namelijk het feit dat zachte lenzen van een zachter materiaal gemaakt worden dan harde lenzen. Hierdoor sluiten de lenzen perfect aan op het oog en liggen de lenzen niet ‘op’ het oog, zoals het geval is bij harde lenzen. De voordelen en nadelen van zachte lenzen, worden in onderstaande tekst beschreven.

 

De voordelen van zachte lenzen

Als u ervoor kiest om zachte lenzen te dragen, profiteert u van enkele voordelen. Ten eerste zijn zachte lenzen over het algemeen prettiger om te dragen dan harde lenzen, omdat de lenzen een groot deel van uw ogen bedekken en omdat de lenzen beter aansluiten op uw ogen. Hierdoor is de kans minder groot dat er iets onder de lenzen komt, waardoor u te maken krijgt met oogirritaties.

 

Een ander voordeel van zachte lenzen, is het feit dat deze lenzen beter blijven zitten dan harde lenzen. Dit komt omdat de lenzen als een soort sponsje werken en zich vastzuigen aan uw ogen, waardoor de lenzen niet zomaar uit kunnen vallen. Heeft u een actief leven (bijvoorbeeld met een drukke baan of veel sportactiviteiten), dan kunnen zachte lenzen beter bij uw actieve leven passen dan harde lenzen vanwege de betere pasvorm van deze lenzensoort.

 

Tot slot bent u snel gewend aan het dragen van zachte lenzen. In het begin heeft u misschien nog het idee dat er iets op uw oog zit, maar al na enkele dagen voelt u hier niets meer van. Bij harde lenzen is dit niet het geval, want deze lenzen hebben vaak een langere gewenningsperiode.

 

De nadelen van zachte lenzen

Net zoals het dragen van harde lenzen, brengt ook het dragen van zachte lenzen enkele nadelen met zich mee. De belangrijkste nadelen die u kunt ervaren bij het dragen van zachte lenzen, zijn de volgende:

  1. Zachte lenzen zijn iets lastiger om schoon te houden dan harde lenzen, omdat zachte lenzen meer als een soort sponsje werken. Omdat de lenzen lastiger zijn om schoon te houden en schoon te maken, moet u deze lenzen vaker vervangen dan harde lenzen. Dit heeft tot gevolg dat zachte lenzen vaak wat duurder zijn dan harde lenzen, simpelweg omdat u vaker nieuwe lenzen nodig heeft als u zachte lenzen draagt.
  2. U heeft een grotere kans op infecties als u zachte lenzen draagt. Dit komt omdat er weinig zuurstof bij de ogen kan komen door de lenzen die goed aansluiten op uw ogen, waardoor u te maken kunt krijgen met oogirritaties en eventueel zelfs klachten als vaatingroei.

 

Vindt u dat de voordelen van zachte lenzen opwegen tegen de nadelen van zachte lenzen? Dan zijn deze lenzen hoogstwaarschijnlijk geschikt voor u. U kunt erachter komen of deze lenzen daadwerkelijk het meest geschikt zijn voor u door de voordelen en nadelen van zachte lenzen en van harde lenzen naast elkaar te leggen en met elkaar te vergelijken, maar ook door naar de opticien te gaan en de opticien om advies te vragen. De opticien weet namelijk precies welke lenzen er bij welke ogen en welke persoon passen, dus door een bezoekje te brengen aan de opticien komt u er al snel achter welke lenzen het beste zijn voor u.


 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
← Keer terug naar de backoffice    Deze winkel is in aanbouw. Eventueel geplaatste orders zullen niet worden gehonoreerd of verwerkt. Verbergen