Effecten van externe invloeden op de ogen van kinderen

  • Geplaatst op
  • Door Freek van Aerle
  • 0
Effecten van externe invloeden op de ogen van kinderen

Kinderen en ogen


De tablet, smartphone, Play Station, WI en andere elektronische apparaten zijn allemaal apparaten waar kinderen van deze tijd mee worden geconfronteerd. Met de intrede van de nieuwe technologie van Film kijken en wel de 3D technologie is er aan de ervaring van een film kijken ook veel veranderd. Zelfs kinderen kijken nu ook 3D films en hebben soms op school zelfs ook lessen in 3D presentaties. Al deze nieuwe technologieën en apparaten hebben wij als volwassenen niet gekend toen we kind waren, dus is het meer dan terecht dat wij ons afvragen als deze dingen geen effect hebben op de ogen en de gezondheid van de ogen van je kind. 


Kinderen die naar school gaan hebben nu bijna jaarlijks de Halloween en carnaval viering, tijdens deze viering kun je kostuums kopen die soms ook bijbehorende lenzen hebben om het kostuum dat extra tintje te geven. Als ouder wil je natuurlijk ook weten als deze lenzen negatieve effecten op de ogen van uw kind hebben. En dat is meer dan terecht natuurlijk, want niemand wil dat zijn of haar kind op jonge leeftijd al oog problemen krijgt. 


Het effect van digitale apparaten op het zicht van een kind


In de vakantie komt het vooral veel voor dat je kind wat vaker thuis is en dus vaker met de tablet, computer en andere beeld elektronica bezig is. Menig ouder zal zich wel eens hebben afgevraagd, als deze apparaten problemen geven voor de ogen van hun kinderen. Het is inmiddels al een hele tijd bekend dat niet alleen kinderen dezelfde symptomen vertonen voor, Computer Vision Syndrome (CVS), ze kunnen zelfs gevoeliger zijn voor de ontwikkeling van deze problemen.


Kinderen hebben een beperkte zelfbewustzijn waarmee ze gefocust blijven op een plezierige taak tot de uitputting nabij is. Je merkt dit al bij het spelen van een spel op de WI of Play Station, ze gaan dan door tot ze echt moe zijn. Daarom is het goed om je kind de "20-20-10" regel te leren: elke 20 minuten weg te kijken van het beeldscherm naar een voorwerp 20 meter afstand voor ten minste 10 seconden om de ogen een pauze te geven van het beeldscherm.


Kinderen kunnen zich sneller aanpassen dan volwassenen hierdoor verdragen ze ongemak veel beter. Hoewel dit in de meeste gevallen een positieve eigenschap is, is dat niet het geval bij staren naar beeldschermen. Ze beseffen niet dat ze wazig zien als gevolg van een refractie afwijking zoals bijziendheid, die verder vermoeide ogen kan veroorzaken. Om dit te voorkomen, moet je de visie van je kind minimaal 1 keer per jaar laten controleren door een oogspecialist. Controleer ook zorgvuldig de tijd dat ze doorbrengen voor een beeldscherm om verblinding en reflecties te voorkomen. Aangezien de meeste computer werkplekken zijn ingesteld voor volwassenen, is de positie van het kind voor het scherm vaak niet goed afgestemd. Daardoor kunnen ze problemen met visie krijgen.  Zorg ervoor dat de stoel van uw kind op een goede hoogte is. Een kijkhoek van ongeveer 15% naar beneden is ideaal, maar ook dat zijn of haar voeten de grond raken is belangrijk.


Tablets en smartphones


Tablets en smartphones zijn vooral hard voor kinderogen, omdat de schermen zo dicht bij het gezicht zijn, veroorzaakt het vermoeidheid van de ogen. Kinderen brengen meestal uren in een gebogen positie door met deze apparaten. Het nemen van pauzes en overschakelen naar een meer afgelegen scherm kan helpen voorkomen van eventuele visie problemen. Veel van de favoriete geschenken voor kinderen de afgelopen jaren hebben met digitale media te maken. Dit is geen slecht idee maar controleer wel de tijd dat je kind achter zo een digitaal apparaat door brengt.


3-D films


Een andere nieuwe trend waar kinderen ook veel mee geconfronteerd raken zijn de 3d beeldschermen en 3D films. Vele ouders vragen zich hier ook bij af als 3D wel schadelijk is voor de ogen van je kind.  Je kunt er wel hoofdpijn van krijgen en/ of vermoeide ogen. Maar dit gaat over 20 procent van de bevolking.  


De historie


Films kijken en de ervaring die ermee gepaard gaan hebben een lange weg afgelegd sinds de dagen van de 1950 klassiekers. Zoals “the House of Wax en de Creature from the Black Lagoon”. Met blockbuster 3D films als Avatar worden records gebroken en stijgt de populariteit van de 3D films en spellen, tv-netwerken en tv-toestellen. Het lijkt erop dat de driedimensionale weergave hier is om te blijven, maar is het goed voor de ogen van je kind?


Geen aanwijzingen voor schadelijke effecten


Op alle 3D spellen en apparaten staat er een nette Waarschuwing: “Kinderen en tieners kunnen gevoeliger zijn voor de gezondheid kwesties in verband met het bekijken in 3D etc". Echter zijn er momenteel nog geen sluitende studies over de korte en / of lange termijn effecten van 3D weergave op visuele ontwikkeling of gezondheid van het oog bij kinderen.


3D weergave uitdagingen


Echter, zelfs al is er geen actueel bewijs van de lange termijn effecten, sommige mensen ervaren ongemak bij het bekijken van stereoscopische beelden. De werkwijze van de ogen convergeren beelden die dan voor vermoeide ogen en hoofdpijn zorgt. Zittend op een grotere afstand van het scherm kan dit probleem helpen verlichten. Degenen met amblyopie (een onbalans in de beeldende kracht tussen beide ogen) of scheelzien (strabismus) kunnen moeite hebben met het zien van 3D beelden. Er is ook een kleine populatie van mensen die niet binoculair (gezichtsvermogen) zien en daardoor niet naar 3D beelden kunnen kijken omdat het bij hun geen effect heeft. 


Educatieve voordelen


Naast het voordeel van onderliggende visie kwesties kan 3D weergave onderwijsvoordelen hebben. Zo hebben studies aangetoond dat les in 3D kan leiden tot veelzeggende verbetering in het begrijpen en retentie dan traditionele presentatie.


Kostuum lenzen


Als je een kostuum aandoet kan het soms zo zijn dat er bijbehorende lenzen voor nodig zijn. Stel dat je gaat voor heldere groene heks ogen of glow in the dark kat ogen. Allemaal zijn dat speciale lenzen die je kostuum afmaken. Bij het kopen van deze kostuums met bijbehorende lenzen is voorzichtigheid heel belangrijk. Koop de lenzen altijd op voorschrift van de oogspecialist. Doe je dit niet dan kan er ernstige oogproblemen, infecties, of zelfs permanent verlies van het gezichtsvermogen optreden.


Risico op infectie


Bij een studie in Frankrijk bleek dat kostuum contactlenzen 12 keer meer kans op een ooginfectie hadden dan degenen conventionele contactlenzen. Veel van deze soorten lenzen beweren vaak "one size fits all" te zijn of  "geen noodzaak om een oogspecialist te zien," maar dit zijn valse reclame claims. Lenzen die niet op de juiste wijze zijn gemonteerd kunnen ernstige problemen aan de ogen veroorzaken. 


Schadelijk voor de ogen


Volgens een studie gepubliceerd in het tijdschrift Cornea, zijn er veel van patiënten die lijden aan complicaties van gekleurde contactlenzen en meestal zijn deze patiënten jongeren met een gemiddelde leeftijd van 19 jaar. Veel van de jongeren die deze lenzen draag hebben nog nooit gesproken met een oogspecialist over de juiste verzorging en hygiëne.


Vermijd cirkel lenzen volledig


Cirkel lenzen zijn decoratieve lenzen die een groter gebied van het oog langs de iris creëren. Hierdoor krijg je een blik vergelijkbaar met de Anime stripfiguren. Deze lenzen zijn illegaal omdat ze niet goed gedesinfecteerd zijn vóór de verkoop waardoor ze nog meer risico voor je ogen vormen. 


Onthou altijd de gouden regel: Schaf nooit lenzen aan zonder eerst met de oog specialist te hebben gesproken. Deze kan begeleiden en de juiste adviezen geven om zo optimaal gebruik te kunnen maken van je lenzen. Houd je altijd aan de adviezen en voorschriften van de oog specialist en voorkom zo ernstige beschadiging van je ogen. Zorg dat de ogen van uw kinderen ook rust krijgen door bijvoorbeeld het aanschaffen van een goede zonnebril.


Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
← Keer terug naar de backoffice    Deze winkel is in aanbouw. Eventueel geplaatste orders zullen niet worden gehonoreerd of verwerkt. Verbergen