Een slechte zonnebril is een gevaar voor uw ogen!

  • Geplaatst op
  • Door Freek van Aerle
  • 0

Een verkeerde zonnebril kunnen complicaties veroorzaken


Zonnebrillen zijn gemaakt om je ogen te beschermen, maar niet altijd is het zo dat een mooie zonnebril je ogen ook echt beschermd. Sommige zonnebrillen zijn echte eye catchers maar beschermen je ogen helemaal niet. Er is niets mis met een knap en trendy zonnebril, maar dan moet de bril wel de bescherming bieden tegen ultraviolette (UV) straling. Een aantal artsen waarschuwen consumenten dat lang niet alle zonnebrillen, het maakt niet uit hoe donker, volledige bescherming bieden voor de ogen. Dr Richard W. Jong, hoogleraar anatomie en lid van het Jules Stein Eye Institute aan de UCLA, is een van de deskundigen die zegt dat een zonnebril die geen ultraviolet licht blokkeert schadelijker is dan het niet dragen van een zonnebril.


De artsen hebben een logische verklaring hiervoor en dat is eigenlijk vrij simpel, in fel zonlicht vernauwt de pupil van het menselijk oog vanzelf en de spieren rond het oog geven de opdracht aan om scheel te kijken. Dit biedt enige bescherming tegen de schadelijke stralen. Achter een donkere bril gebeurd dit niet en zijn de oogspieren ontspannen en pupillen groter. Door de wijd open ogen en verwijde pupillen kunnen meer van de schadelijke stralen van de zon om in het oog.

Mogelijke gevolgen door een slechte zonnebril


Artsen die onderzocht hebben wat de cumulatieve effecten zijn van zonlicht op de lens en het netvlies, zijn van mening dat het zonlicht (in het bijzonder het ultraviolet, blauw en violet stralen) de belangrijkste bijdrage leveren aan leeftijd gerelateerde cataract en leeftijdsgebonden maculaire degeneratie. Deze 2 oog aandoeningen zijn weer de belangrijkste oorzaken van blindheid op oudere leeftijd. Dus als je deze oog aandoeningen wilt voorkomen is het investeren in een goede zonnebril zeker wel het geld waard.  Artsen en deskundigen zijn het allemaal over eens dat mensen niet voor te lange tijd zonder goede zonnebril in fel zonlicht mogen zijn. Een goede zonnebril beschermt 99% tot 100% van ultraviolette straling van de zon.


Net als hoe je van Ultraviolette stralen tweede graad brandwonden kan oplopen als je te lang in de zon bent geweest, kunnen deze stralen ook de ogen verbranden en aantasten.  Langdurige blootstelling aan Uv-licht kan schade veroorzaken, zoals gezwellen op het wit van de ogen, huidkanker rond de ogen, hoornvliesbeschadiging (zoals sneeuw blindheid) en staar. Maar tot nu toe, is het wel nog niet bewezen dat Uv-licht cataract veroorzaakt. Echter, hebben studies wel uitgewezen dat er een duidelijk verband is tussen cataract en blootstelling aan Uv-stralen van de zon. De effecten van Uv-stralen zijn cumulatief gedurende vele jaren van blootstelling. Raak dus niet in paniek als je even een dagje je zonnebril bent vergeten, krijg je echt niet de volgende dag al staar. Wel is het zo dat als je dagelijks de zon trotseert zonder zonnebril, het wel tijd wordt jezelf af te vragen of je niet een goede zonnebril moet aanschaffen. Een goede zonnebril hoeft helemaal niet peperduur te zijn, je moet gewoon kijken dat de zonnebril de bescherming biedt die belangrijk is. Let wel dat de gemiddelde zonnebrillen niet zijn gemaakt om volledige bescherming te geven, en de mensen in de zon hebben wel een volledige bescherming nodig vooral als zon extra fel is.


Commercieel verkrijgbare zonnebrillen bieden niet altijd de 100% bescherming, duidelijk is dat deze zonnebrillen soms niet eens de 60% van de Uv-stralen blokkeert. Als je de beschrijving van een zonnebril doorneemt kom je al gauw erachter als deze wel of geen 100% dekkingsgraad heeft voor Uv-stralen. Het is dus heel belangrijk dat mensen de juiste zonnebril kopen, om zo blindheid of oog aandoeningen te voorkomen op een latere leeftijd. De juiste zonnebril is de zonnebril die alle ultraviolette stralen absorberen. Maar het is niet gemakkelijk voor de consument om te weten als ze de "juiste" zonnebril kopen, toch helpt het een heleboel om tenminste de product omschrijving van een zonnebril goed te lezen. Heeft de zonnebril dit niet, dan is het beter deze niet aan te schaffen.


Ga voor de zonnebril die uw ogen beschermenHoewel veel artsen en onderzoekers over de hele wereld het erover eens zijn dat de overmatige blootstelling aan Uv-stralen potentieel schadelijke effecten op het menselijk oog kan hebben, zijn er toch geen regelgevingen uitgegeven voor zonnebrillen en waar ze aan moeten voldoen. Dit is eigenlijk heel jammer, want net als bij medicijnen horen bij zonnebrillen ook regels te zijn. Vooral ten aanzien van etikettering en bescherming tegen UV stralen. Mensen die niet beter weten zullen al gauw denken dat ze door het aanschaffen van een willekeurige zonnebril al automatisch beschermd zijn tegen deze stralen, terwijl dat niet het geval is. Als consument is het daarom het beste om gewoon alleen zonnebrillen te kopen waar er wel een product omschrijving bij is, die aangeeft als de zonnebril wel of geen Uv-stralen bescherming bied. Zo weet je in ieder geval zeker dat je een zonnebril aanschaft die je ook echt beschermd. Want de ogen zijn een kostbaar onderdeel van je lichaam. Met je ogen neem je alles waar en niets is minder leuk dan je zicht te verliezen doordat je al die jaren de zon hebt getrotseerd zonder je ogen tegen deze zon te beschermen. We kunnen als consument met zijn allen staar, blindheid en andere oog aandoeningen voorkomen, door simpel weg kritisch te zijn bij het kopen van een zonnebril. Goedkoop is duurkoop, dus de super markt zonnebrillen die je al voor 5 euro kan kopen is niet altijd een goed idee, tenzij er duidelijk bij staat dat deze juiste bescherming heeft. Als deze informatie nergens te vinden is, is het beter de zonnebril niet te kopen en gewoon voor een betere exemplaar te sparen. Je zult er zeker geen spijt van krijgen. Mocht u meer vragen hier over hebben, dan kunt u altijd bij de medewerkers van Fuva.nl terecht. Wij hebben deskundige mensen in dienst die u hier alles over kunnen vertellen.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
← Keer terug naar de backoffice    Deze winkel is in aanbouw. Eventueel geplaatste orders zullen niet worden gehonoreerd of verwerkt. Verbergen